Pimiento to małe czerwone papryki chilli o charakterystycznym kształcie, przypominającym nieco serce.

W skali Scoville (SHU) 3500, co umieszcza ją razem z paprykami jalapeño i sosem tabasco.

 

Papryczki pimiento do Hiszpanii ze swojej drugiej wyprawy przywiózł Kolumb. W 1493 roku. Jose Guerra spekulował, że papryczki rozpowszechniły się dzięki wędrownym mnichom. Historycy żywności są zgodni, że faktycznie papryka początkowo uprawiana była jedynie w klasztorach.

Mnisi roznieśli (niemal dosłownie) ziarna po całej Europie. A jednak, mimo że Hiszpania stała się jej europejską ojczyzną, papryczka pimiento nie zdominowała menu. Oczywiście, znajdziemy wiele ostrych potraw, ale nie znajdziemy potraw ognistych niczym węgierski gulasz na wódce.

Wędzone papryczki z doliny La Vera – pimentón de la Vera – stały się swoistym ewenementem kulinarnym.

Papryczki zbierane są, a następnie suszone przez piętnaście dni nad tlącymi się dębowymi balami. Po tym czasie papryczki zbiera się i mieli na pył w kamiennych młynach.

 

Do czego?

Hiszpanie stosują wędzoną paprykę przede wszystkim do produkcji chorizo. Znajdziemy też wiele przepisów na owoce morza oraz wędliny.

Papryka wędzona jako jedyna naturalna przyprawa nadaje potrawom lekki zapach dymu i posmak wędzonki. Nadaje się do czerwonych mięs, drobiu i ryb. Często stosowana w marynatach, jednak dodana do sosów paprykowych jest ciekawym zastępstwem pieprzu.

 

Leczniczo:

Zalecana (w niewielkich ilościach) w chorobach woreczka żółciowego i wątroby, w chorobach nerek. Poprawia krążenie, stymuluje wydzielanie endorfin, wspomaga libido.

Zmieszana z alkoholem tworzy naturalną „maść tygrysią” działając odkażająco i rozgrzewająco.

 

Właściwości:

Przede wszystkim papryki zawierają duże ilości witaminy C i B, karoten oraz olejki eteryczne. Wspomaga trawienie, stymuluje wydzielanie kwasów żołądkowych, co powoduje, że jest niezalecana dla osób z problemami gastrycznymi.

Kapsaicyna nie jest rozpuszczalna w wodzie, lecz jedynie w alkoholu i tłuszczach. Ratowanie płonącego języka szklanką wody nie jest dobrym rozwiązaniem. Należy wypić szklankę tłustego mleka, przepłukać usta dowolnym tłuszczem roślinnym lub… wypić piwo.

Dodatkowo kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia, co z papryki czyni naturalny lek antynowotworowy.

Jeszcze nikt nie ocenił wpisu

(Visited 2 961 times, 1 visits today)