Papryka słodka dostępna jest w sklepach niemal cały rok. Najsmaczniejsza jest w okresie naturalnych zbiorów, czyli od końca lata aż do późnej jesieni.
Z jej suszonych i zmielonych owoców otrzymujemy jedną z najpopularniejszych przypraw: mieloną paprykę.
Do czego?
Podobnie jak pieprz – niemal do wszystkiego. Zaostrza smak i aromatyzuje potrawy, zatem do mięs czerwonych, drobiu, do czerwonych ryb (np. tuńczyk), do serów białych.
Niezmiernie popularna w kuchni węgierskiej i meksykańskiej.
Leczniczo:
Zalecana dla osób chorych na cukrzycę oraz przy chorobach nerek. W medycynie chińskiej papryką leczy się depresję i zmęczenie – ma to związek z kapsaicyną, która pobudza zakończenia nerwowe wywołując wystarczającą ilość bólu, by przekonać mózg do zwiększonej produkcji endorfin.
Właściwości:
Zawiera witaminę C (im bardziej zielona papryka, tym wyższa zawartość witaminy) i B, beta karoten, olejki eteryczne oraz kapsaicynę.