6086_Papryka_slodka_s

Papryka słodka dostępna jest w sklepach niemal cały rok. Najsmaczniejsza jest w okresie naturalnych zbiorów, czyli od końca lata aż do późnej jesieni.

Z jej suszonych i zmielonych owoców otrzymujemy jedną z najpopularniejszych przypraw: mieloną paprykę.

 

Do czego?

Podobnie jak pieprz – niemal do wszystkiego. Zaostrza smak i aromatyzuje potrawy, zatem do mięs czerwonych, drobiu, do czerwonych ryb (np. tuńczyk), do serów białych.

Niezmiernie popularna w kuchni węgierskiej i meksykańskiej.

 

Leczniczo:

Zalecana dla osób chorych na cukrzycę oraz przy chorobach nerek. W medycynie chińskiej papryką leczy się depresję i zmęczenie – ma to związek z kapsaicyną, która pobudza zakończenia nerwowe wywołując wystarczającą ilość bólu, by przekonać mózg do zwiększonej produkcji endorfin.

 

Właściwości:

Zawiera witaminę C (im bardziej zielona papryka, tym wyższa zawartość witaminy) i B, beta karoten, olejki eteryczne oraz kapsaicynę.

 

(Visited 530 times, 1 visits today)