Fatayer (فطير), fataa’ir, fitiir – under this names hides traditional Arabic dumplings. Stuffed with spinach, cheese or meat, open or closed, but always baked and always with a yeast dough.
Yes, along with Daria and her Cook with Formula1 we finally arrived to Abu Dhabi. So we will be watching the last race nibbling on the fragrant fataa’ir.
I have prepared, of course, traditional spinach stuffing. But I also figured that it would not be very „arabic” if on the table would be only one type of fataa’ir.
So we have four flavors: spinach, mushrooms and spinach, carrots with orange and ginger and Ruthenian filling. Absolute feast.
I served them with yogurt with lime juice and a light garlic sauce based on veganaise.
Quick and easy, despite how complicated dumplings seem to be. But… add that pleasure of discovering new flavors, dressing table to evoke mystery of Felix Arabia. Once more be back in time consumed with delight poems of Byron, the hours spent on discovering the fate of the Count of Monte Cristo, solving the mysteries of the Orient Express.
Enjoy this journey with me.
Ingredients:
dough:
250 g spelled flour
100g wholemeal spelled flour
1.5 tsp dried yeast
1 tablespoon of date syrup (or honey)
1 teaspoon salt
200 ml of warm oat milk (you can replace the normal animal milk or water)
100 ml peanut oil (can substitute olive oil)
Spinach Stuffing:
300 g of spinach
1 shallot
2 teaspoons fresh lime juice
1 tablespoon Sumach
0.5 teaspoons tamari (soy sauce or salt)
Carrot stuffing:
3 – 4 small carrots
juice of half an orange
1.5 teaspoons freshly grated ginger
0.5 teaspoons tamari
1 teaspoon cumin
Mushroom-spinach stuffing:
300 g mushrooms
100 g of spinach
1 teaspoon ground juniper
black pepper
1 teaspoon tamari
Ruthenian dumplings stuffing:
1 – 2 potatoes
250g sheep cheese
1 small onion
black pepper
coconut oil (ghee, olive oil) – for frying
Preparations:
- Sift the flours into a bowl. Add the remaining ingredients and knead the dough. After combining the ingredients knead the dough approx. 5 minutes, until becomes smooth, elastic and bounce from the hand.
- Cover the dough with olive oil and set aside in a warm place to rise. A minimum of 1.5 hours.
Spinach Stuffing:
- Peel shallots chopped into small cubes.
- Warm up in a pan teaspoon of coconut oil and fry the shallots till they’re soft.
- Add the spinach, lime juice, tamari and Sumach – all cook until complete evaporation of liquids.
Carrot stuffing:
- Peel and grate the carrots on a thick grater.
- To a small saucepan pour the orange juice, add the ginger, tamari and carrots and cook until the carrots soften.
- Evaporate liquids on higher heat.
- Add black cumin.
Mushroom-spinach stuffing:
- Finely cut mushrooms and spinach.
- Warm up the oil in a frying pan and add the mushrooms. Season with tamari, pepper and juniper.
- Fry until juices evaporate and add the spinach. Fry for a while.
Ruthenian dumplings stuffing:
- Peel the potatoes and cook until tender. Squeeze through crushed or grind in a food processor.
- Onion, cut into small cubes.
- Warm up the oil in a frying pan and fry the onion, coconut (seasoned with pepper and tamari) until golden.
- Combine together potatoes, fried onions and sheep cheese.
Fatayer:
- Remove the dough on the counter. Tear small pieces, form the balls and flatten them.
- In the center of the circle put a spoonful of stuffing and form dumplings. We can create a closed triangles, open boats (similar to Turkish pide), squares or regular dumplings.
- Ready Faraya put on plate lined with baking paper. Allow to rise again for approx. 30 minutes.
- Warm up the oven to 220C (428F).
- Dumplings put in the oven and bake approx. 10 – 15 minutes.
Cool it on a wire rack and serve right away, and eat hot. I served them with two sauces: yoghurt with fresh lime juice and pepper and veganaise with the crushed clove of garlic.
Enjoy!
Zauroczyly mnie Twoje pierożki, wypróbuję a Formuła 1 juz za rok i będziemy piekły od nowa.
Dziękuję, Doroto 🙂 Są niezwykle urokliwe, a całe stadko, na tacy? Znikają błyskawicznie. Zdecydowanie należy przepis zapisać i korzystać 🙂
A F1 zaczynamy już w marcu, w Australii 🙂
Jak zwykle, najpierw nasyciły się moje oczy, potem zaczęłam… wybierać. Uwielbiam ruskie, w ogóle uwielbiam pierogi, ale tym razem moje kubki zaszalały na widok farszu marchewkowego. Nuta pomarańczy, imbir i czarnuszka – smak i wygląd – “kulinarna biżuteria”. 🙂
Marchewkowy farsz to cud kulinarny – małe wielkie odkrycie. 🙂 Powstał, bo… potrzebowałam farszu do otwartych pierożków, kontrastu dla szpinaku. A że marchewka to ostatnio moje ulubione warzywo… farsz zrobił się sam 🙂
Cieszę się bardzo, że się podoba. I mam nadzieję, że zasmakuje.
To ciekawe. Zrobię ciasto, marchewkę mam… może u mnie też farsz się sam zrobi. 😉
Pozdrawiam Blue. 🙂
Wszelkie pierożkowo-bułeczkowe wypieki to zdecydowanie moje ulubione przekąski. Twoje są super, cieszą oczy. 🙂
Dziękuję! Mnie również szalenie się podobają i najchętniej biegałabym z talerzem i pchała je ludziom pod oczy 😀 Niestety – zniknęły co do okruszka. ;P
Pierożki rewelacyjne, dynia tak cudnie zwęglona , tworzy relief nie do podrobienia.W ogóle pomysł na tę podróż kulinarną nie dość ,że pyszny , to bardzo edukacyjny. Jestem pod wrażeniem. Pozdrawiam .
Zapomniałam dodać,że zdjęcia urocze.
Dziękuję! To miłe wiedzieć, że te moje wypociny są czytane. 🙂 Czasem mam wrażenie, że niepotrzebnie to robię, a potem dostaję komentarz taki jak Twój i… jaśniej jakoś na świecie.
Dziękuję raz jeszcze.
Przede wszystkim, odpowiadając na Twój komentarz, zapewniam Cię,że wiele osób czyta , ale nie każdej chce się skomentować. Pisząc bloga kulinarnego mam jedno ważne przesłanie – chcę się dzielić swoim doświadczeniem i pokazać tym, którzy raczkują w kuchni , jak dobrze gotować i piec. Niech korzystają z mojej wiedzy. Przy okazji wiele się sama uczę i to jest mój drugi powód , dla którego piszę bloga.
A jeżeli jeszcze w nagrodę za mój trud ktoś zostawi “bonus” w komentarzu, to duża przyjemność .
Od pięciu lat prowadzę bloga i na początku moje przepisy i zdjęcia pozostawiały wiele do życzenia, ale stopniowo przekonywałam się ,że trzeba solidnie robić to co się zaczęło i wtedy komentatorów przybywa.
Życzę Ci wielu odwiedzających, komentujących i serdecznie pozdrawiam.