It all started with color.
One morning autumn burst red and gold, from day to day removing almost all green. The leaves outside the window sparkled in the sunshine, coffee was steaming with shy mist, and I had whim for a soup.
Red and gold, orange and fiery. Autumn, sunny soup.
You thought about pumpkin? I, almost, too. At first. But my eye caught a real sight: fresh, autumn carrots. And suddenly, in my mind was this idea – carrots and tomatoes. Next to my sweet carrots, in deep melancholy, lima tomatoes were dying of boredom, so I took them home with me.
But, there still was problem. Croutons. If I can’t eat gluten, then I can’t have croutons. So, I grabbed a can of chickpeas, thinking that I just will add them to the soup. But then I thought “in for a penny… let’s roast chickpeas!” And you know what? Bullseye. I do not know what god just sent this piece of genius in my direction, but I thank him with all my heart *.
(*One theory of conservation of energy states that in the universe is finite amount of genius and stupidity. And that, as energy does mostly, is circling in the universe, randomly touching open minds. And that perfectly explains both brilliant and completely idiotic ideas.)
Carrot soup tastes insanely when it’s warm, fantastically when cold, and so so when hot (but I burned my tongue, so not really unbiased here).
We recommend this soup with whole our hearts and stomachs,
Your Blue Raven and The Almighty Admin .
Ingredients:
soup:
3 – 4 fleshy tomatoes (for me 4 small limas)
1 onion
1 red onion
head of garlic
750 ml vegetable stock
2 – 3 tablespoons canola oil
salt
freshly ground white pepper
chickpea croutons:
1.5 cups cooked chickpeas (can be prepared from a can)
1 tablespoon canola oil
0.5 tsp smoked paprika acute
0.5 teaspoons of Sumach
0.5 tsp ground cumin
salt
freshly ground white pepper
Preparation:
- Warm up the oven to 220C (428F).
- Peel the carrots and cut into bars – quite thick. Spread them on a baking tray lined with baking paper. Sprinkle with oil, salt and white pepper.
- Wash tomatoes, dry them and cut in half. Arrange on a baking sheet skin-side down. Sprinkle with oil, salt and white pepper.
- Cut garlic head in half, sprinkle with oil, season with salt and put in aluminum foil. Then put on a baking sheet along with the rest of the vegetables.
- Carrots, tomatoes and garlic bake at 220C with fan for 15 minutes.
- Peel the onions, cut into quarters and put on a baking sheet along with the rest of the vegetables. Sprinkle with oil, season with salt and pepper.
- Reduce temperature to 200C (392F).
- Bake vegetables for another 10 minutes.
- At this time, withdraw the chickpeas with water, rinse thoroughly and leave in a sieve.
- In a bowl, mix the oil, paprika, sumac, cumin, salt and pepper. Pour the chickpeas and mix thoroughly so that the chickpeas entirely covered with spices.
- Translate chickpeas on a baking tray lined with baking paper.
- Remove vegetables from the oven, insert tray with the chickpeas. Bake for approx. 25 minutes, tossing occasionally.
- Peel the skins from tomatoes, and then translate into a pot with broth. Add the carrots, onions and garlic peeled the husks. (you can add half of the roasted garlic to the oil with spices for chickpeas).
- Boil for approx. 5 minutes, then blend it all thoroughly. If the soup is too thick, you can add a little water.
- Let cream soup simmer for a while, but no more than 5 minutes.
Serve with chickpea croutons and green onion, parsley or fresh basil. Enjoy!
mojewypiekiinietylko
Blue, te skrawki geniuszu często zahaczają o Ciebie. Spodziewałam się, że będzie coś ciekawego, ale ta zupa, to coś więcej, skoro ja – przeciwniczka zupek typu krem, nabrałam na nią apetytu. A naprawdę, to największa zasługa grzanek z ciecierzycy oraz upieczonych warzyw. Co prawda, jeszcze kilka razy przewijałam stronę góra – dół w poszukiwaniu Twojej i mojej ulubionej zielonej cebulki, ale – to oczywiście kwestia wyboru. Zupa zdrowa, pożywna, aż się robi ciepło na duszy… i nie tylko. 🙂
Blue Raven
Niestety, równie często zahaczają skrawki bezdennej głupoty, ale efektów staram się nie uwieczniać. 🙂
Wyjątkowo zielona cebulka mi nie pasowała, dziwne, ale skoro nie chciała, to nie będę z zieleniną walczyć 🙂
Daria
Luby ostatnio robił takie chrupki z ciecierzycy, tylko uboższe w przyprawy, a i tak zrobiły szał 🙂 koniecznie muszę spróbować z sumakiem
PS. Zabrakło jednego “i” w ciecierzycy w tytule 😉
Blue Raven
Dziękuję, Daria 🙂 To “i” się podstępnie schowało. Sumak polecam szczególnie do wszystkiego, co jest (bądź udaje) pieczywem.
foodmania
zupa z pieczonych warzyw i ta ciecierzyca uprażona- genialne połączenie! 😉
Blue Raven
Dziękuję i ogłaszam, iż zupa z pieczonej marchewki jest aktualnie najulubieńsza 🙂 Zachęcam do wypróbowania!
Amber
Bardzo mi się podoba!
I te chrupki,niezwykle oryginalne.
Pozdrowienia.
Blue Raven
Bardzo się cieszę, że się podoba. Zachęcam do wypróbowania 🙂 Pozdrawiam 🙂
justyna_mojemenu
bardzo zainteresowały mnie grzanki z ciecierzycy, dziękuję za inspirację
Blue Raven
Zatem bardzo dobrze, że je zrobiłam 🙂 Smacznego i obyś znalazła tu więcej inspiracji. 🙂