I love egg salad on bread. Best for me is golden brown wholewheat bread with seeds, but sometimes I like it on white, puffy pastry.
And, because it’s Easter time and we all trying to make this holidays colorfull and funny, I made puff carrtos. Simply to stuff them with egg salad.
This orange color is from food coloring, but if you don’t want use it – middle carrot is only brushed with yolk. And, I need to admit, I prefer it that way. Taste is more simple and there is no artificial sweetness. But it’s up to you. 🙂
And, remember that puff pastry needs cold. So be prepared to taking it in and out from refrigerator. And most of your time will be closing and opening freezer doors. 🙂 But it’s worth every second of it.
I almost forgot. I make my egg salad with mayo. You can, of course, buy it, but you can also try one of recipes. For homemade Danusia mayo – click!. And, if you want try something vegan (not for egg, but maybe for veggie salad?), click here for Diana’s sunflower mayo.
Ingredients:
1 package of puff pastry
1 egg yolk
red and yellow food coloring
4 large eggs, hard-boiled
1 bunch of green onions
2 tablespoons mayonnaise
salt
pepper
a few leaves of parsley, lovage or coriander
6 metal cream hold molds
- Chop eggs and green onion finely. Add the mayonnaise and, if needed, season with salt and pepper. Put salad in the refrigerator.
- Whisk one egg yolk with one teaspoon of water in a bowl.
- With pizza cutter cut pastry into 6 strips, about 1.5 cm width. The rest of the dough put in the refrigerator.
- Brush each strip with whisked yolk, then fold and then roll making tubes.
- One end of the tube stick to the end of the cone and roll rest of the dough log onto mold. When ready – put aside into refrigerator. Repeat the process with the next dough tubes.
- Dough cones paint with orange glaze or simply with whisked yolk. To get orange color – mix 30 drops of yellow dye and 2 – 3 drops of red.
- Heat the oven to 400°F.
- Put carrots on a baking tray lined with baking parchment. Bake for about 10 – 15 minutes.
- Remove from the oven and cool it for a moment before gently take out the mold.
- Fill with the egg salad.
- Serve decorated with parsley, lovage or coriander.
Cudowne marchewki, warte zachodu. Działają na wyobraźnię (wyobrażam sobie, jakie musza być pyszne). 🙂
Dziękuję Wam 🙂
I zapraszam, spróbujcie same 🙂 Naprawdę warto zaskoczyć rodzinę marchewkami na śniadanie.
Rewelacyjne!!!
Naprawdę, rewelacyjne.Mogłabym spróbować zrobić sama,ale prawa ręka mi niedomaga. Może uda mi się.
Witam.Nie wiem czy dobrze zrozumialam,czy z podanych skladnikow wyjdzie tylko 6 marchewek? i jeszcze jedno pytanie:chcialabym zrobic takie marchewki na Wielkanoc,ale bede bardzo zajeta i chcialabym je zrobic pare dni wczesniej oczywiscie bez nadziewania,czy takie gotowe upieczone moga czekac pare dni? Jesli tak to ile wczesniej nalezaloby je upiec?
Tak, z podanych proporcji wychodzi 6 marchewek. Wbrew pozorom, całkiem sporo ciasta zużywa się na pojedynczą marchewkę.
Co do wcześniejszego przygotowania – ciasto francuskie nie nadaje się do dłuższego przechowywania, przynajmniej upieczone. Chyba najlepiej byłoby zrobić marchewki (np. na rożku zrobionym z folii aluminiowej) i tak zamrozić. A upiec je po wyjęciu, tak na godzinę przed podaniem.
Dziekuje za szybka odpowiedz i pozdrawiam.e