Cook with Blue Raven

  • Categories
  • Contact
  • Index
  • About me
  • Herbarium
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Cebulowa z gruszkami, na gruszeczniku

Tuesday February 12th, 2013 by

Gruszki są moim ulubionym owocem. Skromnie ukrywają słodycz pod szaro-zieloną skórką. Idealnie wpasowują się wyrafinowanym smakiem w każde danie.

Zupę cebulową robiłam już niemal ze wszystkim. Z winem, z piwem, z sherry, skromnie na wywarze warzywnym, mięsnym, raz nawet na rybnym. Ale nigdy nie próbowałam z gruszką. A już na pewno nigdy nie próbowałam z cydrem gruszkowym – na pewnym forum nazwanym uroczo „gruszecznikiem”.

Dzień pełen drobnych domowych tragedii stał się idealnym pretekstem do improwizacji.

Nie zapominajmy o głównym bohaterze – „Pomysł na… zapiekaną francuską zupę cebulową” Winiar. Bez niego zapewne nie byłoby tego przepisu.

 

Składniki:

„Pomysł na… zapiekaną francuską zupę cebulową”

4 duże białe cebule sałatkowe

2 dojrzałe gruszki

0,5 l gruszecznika – bezalkoholowy cydr gruszkowy

sól morska

marynowany zielony pieprz

oliwa z oliwek

masło

 

Wykonanie:

 

  • Cebulę kroimy w półplasterki.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy odrobinę masła. I na tej mieszance smażymy cebulę.
  • Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki gruszek kroimy w plastry – ok. 0,5 cm grubości.
  • Gdy cebula się zeszkli – dodajemy gruszki oraz kilka ziaren zielonego pieprzu. I smażymy aż do uzyskania ciemnozłotego brązu.
  • Zawartość większej saszetki „Pomysłu…” rozpuszczamy w gruszeczniku. Dodajemy cebulę z gruszkami. W razie potrzeby dodajemy szklankę wody. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy temperaturę i na małym ogniu gotujemy ok. 15 minut.
  • Dodajemy zawartość mniejszej saszetki „Pomysłu…”. Gotujemy jeszcze minutę, dwie. W razie potrzeby leciutko solimy.

 

Podajemy z ciemnym chlebem.

 

Smacznego!

(Visited 179 times, 1 visits today)
Posted in: Vegetarian, Soups Tagged: onion, cider, pear, soup
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Our RSS

Recent Posts

  • Carrot and seeds baked pate
  • Perfect vegetable broth
  • Vegan janija
  • Potato, potahto
  • Smoky bean spread [vegan]

Top posts

  • Substitutes for spices and herbs 17 October 2016   Sometimes it happens, we find this great recipe, we…
  • Green Irish Soda Bread 10 March 2015 Do you see this color?! Do you?! Absolutely perfect green.…
  • Homemade coconut yogurt (vegan) 15 July 2016   I thought really long (and hard, and almost broke…
  • Black buns 27 January 2015 First time I saw black bread was during random searches…
  • Vegan smoked „salmon” 8 March 2017   Does it happens to you that you are extremely…

Picturines

www.durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Pride of the photographer ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Newest comments

  • Blue Raven on Potato, potahto
  • ango on Potato, potahto
  • Blue Raven on Potato, potahto
  • mojewypiekiinietylko on Potato, potahto
  • Blue Raven on Potato, potahto

Featured

Archives

Categories

  • AIP (4)
  • Gluten free (62)
  • No dairy (94)
  • Christmas (10)
  • One-pot dishes (51)
  • Desserts (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Pastas and noodles (29)
  • Pesto and pate (12)
  • Bread (43)
  • Spices (1)
  • Dairy free cheeses and milks (8)
  • Sauces and dressings (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Valentine\'s Day (3)
  • Veggies and fruits (110)
  • Vegan (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Vegetarian (151)
  • Easter (13)
  • Herbarium (7)
  • Soups (35)

Tag Cloud

agar agar aioli aip aivar almond aloo gobi apple arugula asparagi avocado Badische Schupfnudeln bagels baguette baharat balsamic sauce banana banana bread baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny beans beer beet bekon bell pepper besan bezglutenowe bez nabiału bez pieczenia biscuits blue cheese bran brazylia bread bread breakfast broad beans / fava beans broccoli broth brussels sprouts buckwheat bulgur buns burger buttermilk cabbage carmelized onion carrot casserole cauliflower chanterelles chickpeas chilli chimichurri chocolate Christmas chutney chłodnik cicierzyca cider clabber cobbler coconut milk corn cottage cheese cougrettes/zucchini coulis crackers cranberry croutons curry czarnuszka czarny ryż dal dessert detox dhal diet dinner dip do chleba domowa medycyna duck dukan dumplings easter edamame eggplant eggs falafel farofa fatayer feta fig fried bread frittata garlic garlic sauce ginger gluten free gnocchi goat cheese goat cheese gomashio gorgonzola grains green beans green vegetables grill grissini groszek zielony grzyby gąszcz hazelnuts honey hua juan hummus jajecznica jelly jeżyny juice kalac kisiel klopsiki kluski ziemniaczane kohlrabi koperek kopytka kuskus laffa lasagne leek lemon lentils lettuce lime loaf lovage mac'n'cheese mango marinade matcha mielone mint molasses moqueca mousse muffinki mushrooms naan nerkowce no dairy no eggs noodles no sugar ogórek olives omlet onion owoce oyster mushroom paleo pancakes pancakes parsley pascha passata pasta pasta peach pear pesto pie pieczone warzywa pizza plum polenta pomarańcza pomergranate pomidor poori portobello potato potato pancakes pretzel prunes przekąska puff pastry pumpkin pumpkin seeds płaski chleb quinoa radish ragout raita raspberries raw risotto roasted vegetables rozmaryn ruthenian rye róża salad salmon sauce sauerkraut scones sernik ser pleśniowy sesame share week sheep cheese sheperd's pie sherry shichimi togarashi shortbread side dish smoothie snack soup soy sauce spaghetti spelt spices spinach steamed stek stew strawberries stuffed vegetables sugar detox sun-dried tomatoes superfood supper surówka sweet potato swiss chard syrop słonecznik tahini tapioca tart tea teriyaki tofu tzatziki valentines vegan veganaise vegetarian vichyssoise vinaigrette wegan dairy wegańska Wielkanoc/vegan Easter wild mushrooms yeast dough yogurt young cabbage za'atar zakwas zander zielnik ziemniaki pineapple peanut butter bread vegan česneková życzenia

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Our RSS

 Subscribe

Copyright © 2023 Cook with Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com