To niesamowicie kolorowe danie jest najprostszym chyba z możliwych. Zapieczona z warzywami pierś kurczaka i sałatka z sałaty. Nic wielkiego, a wygląda (i smakuje) zabójczo.
Składniki:
(pierś z kurczaka):
pierś z kurczaka – pojedyncza
25 dkg pieczarek
0,5 czerwonej papryki
0,5 żółtej papryki
1 mała cebula
ser pleśniowy
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki czerwonego pieprzu
sól
oliwa z oliwek
(sałatka):
mix sałat
1 kaki
(sos sałatkowy):
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki (płatki)
0,5 łyżeczki pieprzu czerwonego
szczypta cayenne
Wykonanie:
- Pierś oczyszczamy i kroimy wzdłuż na kotlety. Mięso smarujemy sosem sojowym i obsmażamy na patelni.
- Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na patelni, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość lekko solimy. Smażymy do całkowitego odparowania płynów.
- Dodajemy paprykę pokrojoną w dość drobną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy przez kilka minut.
- Kotlety rozkładamy na ruszcie piekarnika (można podłożyć papier do pieczenia lub silikonową podkładkę ), na nich układamy przygotowany wcześniej warzywny farsz. Wkładamy do rozgrzanego do 180 piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
- Mięso wyjmujemy, przekładamy plastrami sera pleśniowego i znów zapiekamy. Do roztopienia się sera, maksymalnie 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sałatkę.
- Składniki sosu przekładamy do słoiczka, szczelnie zamykamy i energicznie mieszamy. A następnie chowamy do lodówki.
- Kaki obieramy, kroimy w dość sporą kostkę i mieszamy z sałatą.
- Polewamy sosem i podajemy.
Smacznego!