To niesamowicie kolorowe danie jest najprostszym chyba z możliwych. Zapieczona z warzywami pierś kurczaka i sałatka z sałaty. Nic wielkiego, a wygląda (i smakuje) zabójczo.

 

Składniki:

(pierś z kurczaka):

 

pierś z kurczaka – pojedyncza

25 dkg pieczarek

0,5 czerwonej papryki

0,5 żółtej papryki

1 mała cebula

ser pleśniowy

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

0,5 łyżeczki czerwonego pieprzu

sól

oliwa z oliwek

 

(sałatka):

mix sałat

1 kaki

 

(sos sałatkowy):

1 łyżka octu winnego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki (płatki)

0,5 łyżeczki pieprzu czerwonego

szczypta cayenne

 

Wykonanie:

  • Pierś oczyszczamy i kroimy wzdłuż na kotlety. Mięso smarujemy sosem sojowym i obsmażamy na patelni.
  • Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na patelni, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość lekko solimy. Smażymy do całkowitego odparowania płynów.
  • Dodajemy paprykę pokrojoną w dość drobną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy przez kilka minut.
  • Kotlety rozkładamy na ruszcie piekarnika (można podłożyć papier do pieczenia lub silikonową podkładkę ), na nich układamy przygotowany wcześniej warzywny farsz. Wkładamy do rozgrzanego do 180 piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
  • Mięso wyjmujemy, przekładamy plastrami sera pleśniowego i znów zapiekamy. Do roztopienia się sera, maksymalnie 10 minut.

 

W międzyczasie przygotowujemy sałatkę.

  • Składniki sosu przekładamy do słoiczka, szczelnie zamykamy i energicznie mieszamy. A następnie chowamy do lodówki.
  • Kaki obieramy, kroimy w dość sporą kostkę i mieszamy z sałatą.
  • Polewamy sosem i podajemy.

 

Smacznego!

 

(Visited 208 times, 1 visits today)