Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Janija, czyli gulasz po serbsku

02/02/18 by

 

Jeśli chodzi o dzielenie się przepisami, to są dwa rodzaje ludzi.

Pierwszy to cudowne istoty, takie jak Lady Kitchen, które pytają „chcesz przepis mojej teściowej na hummus?” i, dosłownie sekundę później, podrzucają przepis, historię rodzinną i opis możliwych wariacji. Z radością i entuzjazmem. Pewnego dnia się ogarnę (bo jestem nieogarniętą porażką ludzką jak wszyscy wiemy) i zrobię, sfotografuję i opiszę te wszystkie cudowności, którymi raczy mnie Lady Kitchen. Albo możecie sami do niej zajrzeć i się zakochać.

Drugi rodzaj to istoty żyjące w przyszłości, jak moja znajoma Serbka, Alenka, która opowiada historię rodzinną, pyta „a chcesz przepis na janiję mojej babci?” i potem trzeba Alenkę ścigać miesiącami o obiecany przepis. Ryzykując ustanie przyjaźni.

Ale w końcu mam! I zrobiłam. I mam zdjęcia.
I, jak się już dawno domyśliliście, bliżej mi do Alenki niż Lady Kitchen. Staram się poprawić, więc nie wahajcie się z poszturchiwaniem i domagajcie głośno obiecanego dobra. 🙂

Janija często nazywana jest „macedońskim gulaszem” (lub potrawką, bo angielskie „stew” jest tu niejednoznaczne, a po serbsku to po prostu „janija”). To tradycyjna potrawa, której bazą jest baranina.

Choć jest to też danie ludzi biednych, więc jest sporo wariacji opartych jedynie na warzywach lub z serami zastępującymi mięso np. halloumi. Jak pisze Alenka: „po śmierci dziadka babcia została na gospodarstwie sama. Moja mama już wyjechała. Gospodarstwo nie było duże, jedna koza, kilka kur i gęsi. Większą część zajmował ogród warzywny. Babcia nauczyła się gotować bez mięsa. Bo było drogie. W janijy lądowały więc jajka na twardo, domowej roboty ser.”
Ja w pierwszej wersji dodałam smażone tofu, zamiast mięsa, ale później z niego zrezygnowałam. Jeśli chcecie, to jasne, można dodać, ale sugeruję, by pokroić tofu w bardzo drobną kostkę i naprawdę mocno wysmażyć.

W przepisie Alenki mowa jest o pomidorach, ale zastąpiłam je moim niedawnym odkryciem – ukraińskim kawiorem z buraka. Tak pięknie się to nazywa – kawior z buraka. Będę musiała zrobić, ale chwilowo używam gotowca z firmy Weres.

Kawior to nic innego jak grubo zmielone gotowane buraki, marchew i cebula. Doprawione solą i pieprzem, z dodatkiem oliwy i soku z cytryny. Warto poszukać w sklepach, bo jest to dużo lepsze do gulaszy i sosów niż koncentrat pomidorowy czy smażone pomidory. Pasta z buraków na pewno nie jest charakterystyczna dla Serbii i Macedonii, ale jest pyszna. I pięknie się komponuje zresztą janijy. Ciekawam, co na kawior powiedziałaby babcia Alenki…

Jak widzicie, choć przepis był na janiję „dokładnie taką samą, jaką robiła babcia w Bogdanicy”, to wyszła wariacja wronia bardzo. Ale pyszna. Podaję Wam przepis i komentarze do niego, a Wy sami zdecydujcie, czy trzymać się go co do litery czy też raczej uznać za wskazówki.

Smacznego!

 

 

Składniki (porcja dla 4 osób):

0,5 kg ziemniaków (ja wybrałam drobne ziemniaki z czerwoną skórką)
8 drobnych perłowych cebulek albo 2 – 4 średnie żółte cebule

30 dag pieczarek (u mnie brązowe, ale zwykłe białe będą też dobre)

8 – 10 czerwonych papryk

1 słoik kawioru z buraka (lub puszka pomidorów, może też być koncentrat pomidorowy lub passata)

jeśli używacie pomidorów w dowolnej wersji – 1 – 2 łyżeczki pasty paprykowej – ajwar, adżika

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki oleju do smażenia (kokosowy, rzepakowy albo ryżowy)

1 łyżeczka płatków chili (to do wersji łagodnej, jeśli lubicie ostre jedzenie, to zwiększamy dawkę)
1 łyżeczka chili
2 łyżeczki słodkiej papryki

1,5 łyżeczki pieprzu (użyłam czarnego pieprzu ze skórką cytryny, grubo mielonego)
sól

jeśli chcecie dodać mięso, to tradycyjnie powinna być baranina, ale może też być pierś z kurczaka (2 na tę ilość warzyw) lub indyka, albo 30 dag żeber wołowych

możemy też użyć sera halloumi lub tofu

 

 

Wykonanie:

  • Po pierwsze myjemy i obieramy warzywa.
  • Ziemniaki kroimy w kostkę, niekoniecznie drobną, taką „na kęs”. Przepłukujemy zimną wodą. Możemy dorzucić do tej miski umyte pieczarki oraz cebulki.
    Jeśli używamy zwykłej, żółtej cebuli, to kroimy ją w piórka.
  • Do osobnej miski wrzucamy obraną i pokrojoną paprykę.
  • Jeśli używamy mięsa, to kroimy w kostkę i doprawiamy słodką papryką. Odstawiamy.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej z oliwą.
  • Przestawiamy na drugi palnik i ustawiamy na najmniejszą siłę grzania. Tak, jakbyśmy naszą janiję robili na skraju płyty pieca węglowego.
  • Dorzucamy ziemniaki, cebulę oraz pieczarki i solimy całość. Gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu, czasem mieszając.
  • Jeśli używamy pomidorów, to przekładamy je do niewielkiego rondelka, dodajemy pastę paprykową, odrobinę soli i pieprzu, połowę słodkiej i ostrej papryki. Gotujemy przez kilka minut. Możemy zmiksować, ale nie jest to konieczne.
  • Pokrojone papryki oraz kawior z buraka (lub podgotowane z papryką pomidory) dodajemy do garnka z ziemniakami.
  • Dodajemy resztę przypraw i gotujemy janiję, nadal na najmniejszym ogniu, do czasu aż ziemniaki zmiękną. Czyli mniej więcej 30 minut.
  • W tym czasie na patelni rozgrzewamy dodatkową porcję oliwy z olejem i smażymy na niej oprószone papryką mięso. Lub tofu. Lub ser halloumi.
  • Gdy ziemniaki zmiękną, dodajemy usmażone mięso/ser/tofu i szybko zagotowujemy janiję. Następnie zestawiamy na najmniejszy palnik i dusimy przez 15 – 20 minut.

Podajemy gorącą z gorącym chlebem (u mnie rozmarynowa focaccia. Lub podpłomykami – tortilla, laffa, pita.

Smacznego!

(Visited 1 445 times, 1 visits today)
Posted in: Dania jednogarnkowe, Warzywa i owoce, Wegańskie, Wegetariańskie Tagged: wegański, gulasz, papryka, pieczarki, ziemniaki
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2023 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com