Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Idealny wege rosół

21/02/18 by

 

Nie lubię rosołu. Nigdy nie lubiłam i nie sądzę, bym w tym życiu rosół polubiła.

Dobry rosół jest przede wszystkim tłusty.

Tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku (dlatego jedzenie na diecie beztłuszczowej smakuje jak karton z wiórkami), a ideą rosołu jest smak.

U mnie w domu rosół był tradycyjnie gotowany przez całą sobotę, jedliśmy go w niedzielę, a w poniedziałek lądowałby jako pomidorówka, gdyby nie to, że mój ojciec był zawziętym fanem rosołu i jadł go tak do wtorku. Ja z rosołu lubiłam jedynie warzywa.

A i jeszcze rosół podaje się zawsze i wszędzie, na wszystkich imprezach rodzinnych. Rosół w wersji stołówkowej (żółtawa woda z makaronem) towarzyszy nam, dosłownie, od kołyski aż po grób.

Na szczęście jest ramen. A raczej jego spolszczona wersja – rosół ze wszystkim. Nadzwyczajnie lubię, szczególnie por i kapustę.

Ale o ramenie już pisałam, więc po cóż wracać?

Otóż, kilka dni temu na ściance u mojej znajomej (nieśmiało macha do nieoznaczonych) rozkwitła dyskusja o tym, jak ugotować dobrą zupę. Najlepiej wege. Bez kostek. Padło wiele dobrych rad i pozwolę je sobie tutaj skomentować. Od czasu publikacji o ramenie też sporo się nauczyłam i tym też chcę się z Wami podzielić.

1. Warzywa.

Dużo różnorodnych warzyw. Dawno temu dzieliłam się na stronie filmem o wykorzystaniu obierek (oczywiście czystych). Proponowano w tym filmie, by obierki (marchew, pietruszki, ziemniaki) czy końcówki (szparagi, cebula, por) mrozić i, gdy zbierze się odpowiednia ilość, ugotować na nich wywar.

Ale, by mieć resztki do mrożenia, musimy mieć najpierw warzywa. Marchew, pietruszka, seler, por, opalona cebula, natka pietruszki, lubczyk.

Warzywa zalewamy ZIMNĄ wodą i DŁUGO gotujemy. Na niewielkim ogniu.

2. Sos sojowy.

Ale nie tylko.

W przypadku sosu sojowego chodzi o smak „umami”. Jego źródeł jest wiele: sos sojowy (lub tamari), ocet balsamiczny, umeboshi plum vinegear (ocet śliwkowy?), tempeh, miso.
Suszone pomidory, suszone grzyby (niekoniecznie shitake, mogą być nasze domowe zapasy).
Płatki drożdżowe, których nie używałam jeszcze do zup.

Zielona herbata – warto zaopatrzyć się w woreczki do parzenia herbaty i do gotowania zupy wrzucić saszetkę ze zwykłą zieloną herbatą.

Przyprawy, ale o nich osobny punkt.

3. Przyprawy.

Są dwie metody dodawania przypraw.

Po pierwsze, przyprawy suszone (wszystkie te liściaste majeranki, tymianki, rozmaryny, lubczyki itd. itp.) dodajemy po ugotowaniu zupy. Rozcieramy zioła w dłoniach, wsypujemy do garnka, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na kilka minut. Nie trzeba przejmować się pływającą po wierzchu „rzęsą”, bo dość szybko opadnie.

Po drugie, przyprawy „korzenne” – kmin, gorczyca, imbir, cynamon, kurkuma – smażymy na samym początku gotowania. Albo prażymy na suchej patelni albo wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy minutę lub dwie.

4. Tłuszcz.

W przypadku rosołu z mięs tłuszczem nie musimy się przejmować. Ale rosół wege wymaga dodania ekstra tłuszczu.

Nie musimy utopić naszego rosołu w sadle, ale ta łyżka oliwy jest kluczowa. Przypomnę – tłuszcz jest nośnikiem smaku, a przecież chcemy dobry rosół.

5. Gotujemy długo i powoli.

W moim domu rosół wstawiało się w sobotę rano i powolutku pyrkolił sobie niemal cały dzień. Zdarzało się go wyłączać, gdy wszyscy musieli wyjść z domu (zdarzało się o tym zapomnieć w kilku spektakularnych sytuacjach), ale zawsze gotował się co najmniej 8 godzin. I może rosół wege nie musi gotować się aż tak długo, ale warto spróbować i sami wysmakujecie różnicę.

Mój ramen jest z dużą ilością kurkumy, gryczanym makaronem soba, kapustką bok choi, mrożonym bobem (polecam bób z Biedronki, jest drobny, młody i smakuje genialnie na surowo) i smażonymi pieczarkami.
Smacznego!

 

 

Składniki:

2 cebule

1 cm świeżego imbiru

5 ząbków czosnku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka kurkumy

8 – 10 ziaren pieprzu

2 goździki

2 listki kafiru (można pominąć, jeśli nie macie lub zastąpić startą skórką limonki, ok. 0,5 łyżeczki)

1 łyżeczka płatków chili

1 łyżka oleju ryżowego (lub rzepakowego)

 

1 saszetka zielonej herbaty

 

3 – 4 marchewki

2 korzenie pietruszki

korzeń selera – średniej wielkości lub połówka dużego

nieduży por

natka pietruszki

lubczyk (najlepiej świeży lub mrożony, ale można użyć suszonego)

 

2,5l zimnej wody

 

 

Wykonanie:

 

  • Wszystkie warzywa myjemy i obieramy (jeśli chcemy, możemy przełożyć obierki do woreczka i zamrozić).
  • Cebule kroimy w kostkę, imbir i czosnek drobno siekamy.
  • Prażymy pieprz i goździki. Przez ok. minutę, nie dłużej niż dwie.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy kurkumę, płatki chili, liście kafiru oraz pieprz i goździki. Smażymy, mieszając, ok. 1 – 2 minuty.
  • Dodajemy cebulę, imbir, czosnek oraz sól. Smażymy, mieszając, do zeszklenia się cebuli.
  • Dodajemy zimną wodę (ostrożnie, żeby nie oparzyć się olejem) oraz warzywa (poza lubczykiem, jeśli używamy suszonego) i herbatę.
  • Przykrywamy garnek pokrywką i stawiamy na najmniejszym palniku.
  • Gotujemy 3 – 4 godziny. Jeśli możemy sobie pozwolić na to, by rosół gotował się dłużej, to super.
  • Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy suszony lubczyk. Możemy też doprawić rosół dodatkowo solą i pieprzem. Przykrywamy ponownie garnek, odstawiamy na 10 minut.
  • Po tym czasie przecedzamy rosół przez sito, możemy odcisnąć warzywa tak, by nie zmarnowała nam się ani kropla 🙂

Taki rosół możemy podać tradycyjnie, jedynie z makaronem i posypany natką pietruszki albo zrobić sobie miseczkę pełną wszystkiego. Smacznego!

5 / 5 ( 1 vote )
(Visited 3 668 times, 1 visits today)
Posted in: Warzywa i owoce, Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy Tagged: rosół, wegański, zupa
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2023 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com