Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Orientalny chłodnik z płatkami róż [wegański]

05/07/17 by

Oriental chilled soup with rose petals and mint #vegan #rosepetals #soup #summer

 

Ostatnio kilka razy miałam nieprzyjemność uczestniczyć w dyskusjach odnośnie nadwagi. Nieprzyjemność, bo kanapowi fachowcy rzucają się niczym wygłodniałe piranie na każdego, kto nie spełnia ich wymagań.

Jeśli tylko wspomnisz, że masz nadwagę, natychmiast każdy Wujek Dobra Rada i każda Ciocia Wiem Lepiej w okolicy spieszy z radami i propozycjami. „Żryj mniej, hehehe”, zaśmiewa się ktoś, z którym masz aż jednego wspólnego znajomego. „Żryj połowę”, dopowiada wspólna znajoma nieco speszona bezpośredniością przedmówcy. „Pamiętaj, żeby nie jeść węglowodanów na noc”, przestrzega dziewczyna, która odchudza się zawodowo. „Więcej ruchu, samo się nie zrzuci”, trąbi nieznajomy obserwujący bloga, sięgając po pilota.

Nie dajcie bogi wspomnij, że Ci się Twoja waga podoba i dobrze się czujesz. „A czy Ty wiesz jakie to obciążenie dla stawów?”, pytają eksperci zza klawiatury. „A cukrzyca? A zawał? Choroby, moja droga, to nie są przelewki”, perfekcyjni nieznajomi marszczą brew nad Twoją beztroską. „Bez hejtów, kochana, ale skracasz sobie życie, a ja nie mogę na to patrzeć”, martwi się jakiś człowiek na ulicy.

Oczywiście, że nadwaga i otyłość są problemem. I to problemem narastającym. Jednak… no właśnie, jednak.

Jednak, nawet widząc zdjęcie w internecie czy obserwując Instagrama czy bloga danej osoby, nie wiemy o niej nic. Nie wiemy co je, jak je, czy w ogóle je. Nie wiemy jaki prowadzi tryb życia. Nie mamy pojęcia na jakiej diecie i czy w ogóle na diecie jest.

Widzimy migawki, które nie składają się w idealną całość.

Wiele osób w tych rozmowach przyznało się, że wymuszona utrata wagi (szczególnie w przypadku restrykcyjnej i niedopasowanej diety, np. diety opartej jedynie na bilansie kalorii) powodują nawroty zaburzeń odżywiania – anoreksja, bulimia, objadanie się – oraz problemy psychiczne – natręctwa, obsesje, kompulsywne liczenie kalorii.

U kilku osób pojawiły się problemy ze zdrowiem. Restrykcyjne diety mogą powodować cały szereg niepożądanych efektów ubocznych, poczynając od nieregularnych okresów czy uczucia zmęczenia, poprzez konieczność usunięcia woreczka żółciowego z powodu kamicy żółciowej, aż do osłabienia kości z powodu niedoborów wapnia.

Dodatkowo restrykcyjne diety lub monodiety często prowadzą do efektu jojo, czyli odzyskiwania wagi już po zakończeniu odchudzania.
Odchudzanie, utrata wagi, przekucie masy tłuszczowej w mięśniową, jest możliwe i proste (może też być i przyjemne) po spełnieniu kilku warunków.

Po pierwsze – trzeba jeść.

Oczywiście, utrzymanie ujemnego bilansu kalorycznego to nadal najlepsza droga do utraty wagi. Jednak nie samymi kaloriami żyjemy i dieta powinna być bogata we wszystkie mikro- i makroelementy. Węglowodany są takim samym źródłem energii jak i białka. Tłuszcze pomagają przyswajać witaminy i niektóre mikroelementy. Dobrze zbilansowana dieta będzie bogata, a posiłki smaczne (tłuszcze i przyprawy).
Ważne, by dieta dopasowana była do naszych potrzeb oraz stanu zdrowia. Inną dietę powinna mieć osoba z zaburzeniami żywienia, inną osoba z cukrzycą, inną cierpiąca na epilepsję, inną pracownik biurowy, inną pracownik fizyczny.
Bardzo ważne jest, by dietę układał nam profesjonalny dietetyk.

Po drugie – trzeba się ruszać.

Czasem wystarczy dodać do codziennej rutyny godzinny spacer. Czasem mamy chęć biegać. Czasem siłownia i trening siłowy. Albo crossfit czy modne ostatnio kettle bells.
Wszystko zależy od tego, co lubimy, co się nam spodoba, co nas zaangażuje na dłużej niż kilka dni. Spróbujcie wszystkiego. Wybierzcie coś. Bawcie się dobrze. 🙂

Po trzecie – bądźmy szczęśliwi.

Jeśli nie chcemy zrzucać wagi i te kilka kilogramów nas nie martwi, to spokojnie – wyrzućmy z głowy tych wszystkich wiemlepiejów i żyjmy sobie zadowoleni. Bo to niczyja sprawa, tylko Twoja.

A na ostudzenie temperamentów mam dla Was orientalny chłodnik z płatkami róż.

W ogóle dowiedziałam się dziś, że na Bliskim Wschodzie nie je się zimnych zup. Teraz i Wy to wiecie 🙂

 

Oriental chilled soup with rose petals and mint #vegan #rosepetals #soup #summer

 

Składniki (na 4 porcje):

 

800 ml gęstego jogurtu (grecki, bałkański – ja użyłam jogurtu z niesłodzonego mleka kokosowego – klik)

2 szklanki bardzo zimnej wody

 

1 szklanka orzechów włoskich

 

1 – 2 ogórki

 

pęczek mięty

pęczek szczypioru

pęczek koperku

 

0,5 szklanki suszonych płatków róż

 

sól

biały pieprz

aframon

 

do podania:

sumak

płatki róż

 

 

Wykonanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180C (350F). Orzechy wysypujemy na blaszkę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 5 – 10 minut (musimy kontrolować czas, bo zależny jest od tego jak mocno będą pokruszone orzechy).
  • Orzechy wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia.
  • Chłodne orzechy kruszymy – np. przekładając je do woreczka i wałkując. Odkładamy 1 – 2 łyżeczki do posypania.
  • Ogórki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
  • Drobno siekamy miętę, szczypior oraz koperek.
  • Płatki róż zalewamy wodą i odstawiamy na bok, na ok. 15 – 20 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i wyciskamy płatki.
  • W garnku (lub dużej misce) miksujemy jogurt z zimną wodą. Możemy wymieszać łyżką, jednak użycie miksera daje bardziej spieniony, mocniej dotleniony jogurt.
  • Do spienionego jogurtu dodajemy orzechy, ogórki, płatki róż, miętę, szczypior oraz koperek. Mieszamy.
  • Doprawiamy solą oraz pieprzem i aframonem (jeśli nie mamy aframonu, możemy go całkowicie pominąć lub dodać nieco pieprzu czarnego zmieszanego ze skórką cytrynową).
  • Chłodnik odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Podajemy posypany sumakiem, płatkami róż i resztą orzechów. Smacznego!

5 / 5 ( 1 vote )
(Visited 535 times, 1 visits today)
Posted in: Bez mleka, Wegańskie, Zupy Tagged: bez mleka, bez nabiału, chłodnik, ogórek, róża, wegański, zupa
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2023 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com