Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Tofu frittata z cukinią

24/05/17 by

Tofu frittata with zucchini and edamame #vegan #frittata #zucchini

 

Bardzo źle mi ostatnio idzie blogowanie. A to przynajmniej jedno z nas chore, a to aparat odmawia współpracy, a to nowa gra albo książka, nadrobić trzeba serial, który ktoś nam polecił, życie szczerzy kły i domaga się uwagi.

A ja znikam z bloga na tygodnie całe, potem wpadam z przepisem i znikam znowu. Choć, mam szczerą nadzieję, że tym razem zostanę na dłużej.

Aparat nadal odmawia współpracy, więc zdjęcia z telefonu. Mam nadzieję, że mimo to się spodobają.

Proponuję Wam dziś frittatę z cukinią.

Oryginalnie frittata to włoskie danie, które początkowo oznaczało smażone na patelni jajka – wszystko od jajek sadzonych aż do omletów (włączając w to włoską wersję hiszpańskiej tortilla de patatas). Poza Włochami, do lat 1950, słowo frittata oznaczało omlet.

Współcześnie frittata oznacza wersję omletu z dodatkami. Co różni frittatę od omletów? Przede wszystkim czas smażenia – zwykły omlet smaży się ok. 5 minut, frittatę natomiast ok. 15 – 20 minut, na mniejszym ogniu. Dół powinien być ścięty, natomiast góra nadal lekko płynna.

Frittaty nie składa się, ale często dopieka się górę na grillu lub zapieka w piekarniku przez dodatkowe 5 minut.

Różnic jest jeszcze kilka np. proces ubijania jajek czy dodatki do frittaty.

Jako, że zamiast jajek będę używać tofu, to niektórzy ortodoksi kulinarni mogliby oburzyć się na użycie nazwy frittata.

Nie będziemy jednak wymyślać nowych nazw i pozostaniemy przy frittacie.

A że sezon na cukinię się zaczął, to i frittatę mamy z młodą cukinią. Dodałam do frittaty resztkę edamame, możecie zastąpić soję bobem lub pominąć. Smacznego!

 

Tofu frittata with zucchini and edamame #vegan #frittata #zucchini

 

Składniki:

 

180g tofu

1 łyżka płatków drożdżowych

1 łyżka oliwy z oliwek

2 – 3 łyżki mleka roślinnego (ja użyłam gryczanego, ale owsiane, migdałowe czy kokosowe będą równie dobre)

szczypta kurkumy

0,5 łyżeczki soli

2 – 3 łyżki mąki z ciecierzycy (besan)

 

1 cukinia

3 – 4 ząbki czosnku

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

1 mała cebula (lub cebulki z zielonej cebulki)

oliwa z oliwek

 

1 szklanka edamame (lub świeżego bobu)

 

do podania:

zielona cebulka

 

Tofu frittata with zucchini and edamame #vegan #frittata #zucchini

 

Wykonanie:

 

  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na bok.
  • Edamame (lub bób) blanszujemy przez minutę. Następnie chłodzimy zimną wodą.
  • Cukinię myjemy i kroimy na plastry.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy cebulę i smażymy dopóki się nie zeszkli.
  • Dodajemy imbir oraz czosnek, smażymy ok. minuty.
  • Dodajemy cukinię oraz edamame i smażymy kolejne 5 – 8 minut.
  • Tofu oraz płatki drożdżowe, oliwę, mleko roślinne, kurkumę oraz sól miksujemy na gładką masę.
  • Dodajemy mąkę z ciecierzycy i ponownie miksujemy.
  • Na dno patelni (formy do pieczenia) wykładamy równomiernie cukinię oraz edamame. Zalewamy masą z tofu.
  • Jeśli smażymy na patelni: smażymy frittatę ok. 15 minut, pod przykryciem. Następnie odwracamy frittatę i dosmażamy przez kolejne 5 minut.
  • Jeśli pieczemy w piekarniku: Piekarnik rozgrzewamy do 180C (350F). Frittatę pieczemy ok. 25 – 30 minut. Nie będzie potrzeby jej odwracać i dopiekać.

Podajemy posypaną zieloną cebulką. Smacznego!

5 / 5 ( 2 votes )
(Visited 1 112 times, 1 visits today)
Posted in: Bez mleka, Tarty frittaty zapiekanki, Wegańskie Tagged: wegański, bez jajek, bez mleka, bezglutenowy, cukinia, frittata
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2023 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com