Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Zupa z pietruszki i pora

03/04/17 by

Parsley and leek soup #vegan #soup

 

Zbliża się Wielkanoc, a ja w tym przysłowiowym lesie, jeśli chodzi o obiecane wielkanocne wpisy. Nie wiem dlaczego, ale praktycznie cały marzec przechorowałam, więcej czasu spędzając w łóżku niż w kuchni.

Mam nadzieję, że kwiecień będzie dla mnie przyjaźniejszy i w końcu wypełznę spod kocyka.

Wiecie, oczywiście, że w Polsce tradycyjną zupą wielkanocną jest żurek (tak często mylony z barszczem białym, że właściwie mało kto wie czy i czym te dania się różnią).

U mnie w domu kompletnie się nie przyjął. Tata był fanem zalewajki(jeśli mówimy o zupach na zakwasie), mama kochała barszcz czerwony, krakowskim targiem, co drugi rok, na wielkanocnym stole pojawiała się zupa grzybowa, kochana dokładnie przez wszystkich.

To omijanie żurku stało się naszą rodzinną tradycją.

Ja poszłam o krok dalej i zamiast czerwonego barszczu czy grzybowej, zaczęłam szukać innych, wiosennych pomysłów na świąteczny obiad.

Tak powstała zupa z pora i pietruszki. Lekka, o bardzo łagodnym smaku, idealna jako wstęp do większego, sutego obiadu.

Użyte do zupy przyprawy to zasługa internetowej znajomej, Oli, której ziemniaczki z mirtem cytrynowym przypomniały mi o istnieniu nie tylko mirtu, ale też i radości z kombinowania z przyprawami. Dziękuję!

Jak widzicie na zdjęciach, zupę podawałam z surowym ogórkiem – bardzo polecam. Drugą metodą było podanie ze startą białą rzodkwią.

Dobrze komponuje się z ryżem, makaronem ryżowym bądź kaszą (poza gryczaną paloną, której i tak nikt nie lubi). Albo groszkiem ptysiowym. Chyba nigdy nie jadłam groszku ptysiowego, więc trudno mi powiedzieć, ale wygląda na pasujący.

Bardzo sympatyczna zupa-nic.

 

Parsley and leek soup #vegan #soup

 

Składniki:

 

3 korzenie pietruszki

1 por

natka pietruszki

 

2 łyżeczki skórki z cytryny

 

3 łyżki oliwy z oliwek

 

750 ml bulionu warzywnego

 

0,5 łyżeczki aframonu (można zastąpić białym pieprzem)

1,5 łyżeczki mirtu cytrynowego (można zastąpić trawą cytrynową)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka macierzanki

0,5 łyżeczki cynamonu

 

do podania:

świeży ogórek/biała rzodkiew/natka pietruszki

 

Parsley and leek soup #vegan #soup

 

Wykonanie:

 

  • Pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
  • Natkę pietruszki myjemy, odrywamy kilka liści (ok. 1 łyżki) do podania.
  • Pora myjemy i kroimy w plastry – zarówno białą, jak i zieloną część.
  • Cytrynę myjemy, suszymy i ścieramy skórkę.
  • W garnku rozgrzewamy oliwę (1 łyżkę) i dodajemy por.
  • Gdy por jest miękki (nie dopuszczamy do zbrązowienia) dodajemy pietruszki, natkę pietruszki, resztę oliwy, skórkę cytrynową, bulion oraz sól.
  • Gotujemy na małym ogniu do momentu aż pietruszki będą miękkie (ok. 30 minut).
  • Zupę przekładamy do blendera, dodajemy przyprawy i miksujemy na gładko.

Przed podaniem możemy podgrzać.

Podajemy ze świeżym ogórkiem i resztą natki. Smacznego!

5 / 5 ( 1 vote )
(Visited 368 times, 1 visits today)
Posted in: Wegańskie, Wielkanoc, Zupy Tagged: wegański, pietruszka, por, wegańska Wielkanoc/vegan Easter, zupa
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2023 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com