Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Tofurnik z matchą

14/04/17 by

Tofu cheesecake with matcha #vegan #tofu #matcha #vegan-easter

 

Ten konkretny tofurnik robiłam trzy razy. Za pierwszym razem zdjęcia zwyczajnie nie wyszły. Za drugim razem zjedliśmy całość przed sesją zdjęciową. Za trzecim razem skończyła mi się matcha, którą pewna dobra dusza przywiozła aż z Japonii.

Nie da się zrobić go po raz czwarty. Zresztą, jak widać na zdjęciach, matchy było nieco za mało i kolor jest bardzo delikatny. Co jednak świadczy o jakości proszku, to smak – smak jest zdecydowany i wyraźny.

Dlaczego matcha?

Parę lat temu miałam okazję spróbować oryginalnej matchy i zakochałam się. Lekko ziemisty smak, przygaszony, a jednocześnie intensywny zielony kolor, specyficzny słodki zapach.

Idealnie pasuje do wczesnej wiosny, gdy już zaczyna być zielono, ale wciąż jeszcze więcej jest ziemi niż trawy, więcej gałęzi niż liści, a ptaki walczą o nitki, sznurki i gałązki.

Oryginalna japońska matcha nie nadaje się do wypieków. Po pierwsze, idealna dla niej temperatura to 60 – 80 stopni, zatem upieczenie ciasta, chleba czy sernika w 180 – 200 stopniach to zwyczajnie marnotrawstwo. Szczególnie, że piękny zielony kolor wypiekom nada zwyczajny szpinak.

Po drugie oryginalna japońska matcha jest droga.

Na rynku często dostępne są dziwnie tanie „Original Japan Style Matcha” lub „culinary (kulinarna) matcha”. To chińska podróbka, lub chińska matcha, czasem to niskiej jakości japońska matcha. Te tanie odpowiedniki nadają się do gotowania, pieczenia i przygotowania latte.

Tę tańszą matchę często stosuje się jako dodatek do innych herbat – poprawia smak, kolor, jako dodatek do sorbetów, lodów, napojów alkoholowych, shake’ów, kremów oraz zielonej czekolady.

Polecam Wam, mimo wysokiej ceny, wypróbowanie matchy. W odróżnieniu od innych herbat nie pijemy tu naparu, ale rozpuszczone w wodzie liście herbaty, co powoduje, że organizm przyswaja większą ilość kofeiny (alkaloid purynowy zawarty w wielu roślinach, z kawy – kofeina, z herbaty – teina, z mate – mateina, z guarany – guaranina), polifenoli oraz witamin. Matcha zawiera też sporo cholorofilu.

Wracając do tofurnika. Bo zbyt się rozpisałam o herbacie… Ale wracając. Spód to jedyne, co będziemy piec.

Oryginalnie przepis pochodzi z bloga White Plate i zawiera jajka oraz masło. A że nie stosuję… to musiałam mocno przebudować przepis. Jeśli jednak nie zależy Wam na wegańskim przepisie, rzućcie okiem na przepis Liski.

Śliwki w czekoladzie też potrafią być wątpliwe.

Zwracajcie uwagę na schłodzenie masy z tofu przed dodaniem matchy. Zbyt wysoka temperatura spowoduje, że smak matchy będzie stłumiony lub zupełnie zginie.

Smacznego 🙂

Tofu cheesecake with matcha #vegan #tofu #matcha #vegan-easter

Składniki:

spód:

15 dag śliwek w czekoladzie (jeśli nie udało nam się kupić śliwek w gorzkiej czekoladzie, to 10 dag suszonych śliwek i 6 – 8 kostek gorzkiej czekolady)

1 łyżka masła kokosowego (czyli nierafinowanego oleju kokosowego)

10 dag brązowego cukru

2 łyżki mąki pszennej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

tofurnik:

25 dag tofu

6 – 7 łyżek syropu sosnowego (można użyć np. klonowego)

25 dag śmietanki kokosowej (puszkę mleka kokosowego zostawiamy w lodówce na noc, następnego dnia śmietanka oddzieli się od wody)

2 łyżeczki agaru

2 łyżki matchy

3 łyżki soku z limonki

Tofu cheesecake with matcha #vegan #tofu #matcha #vegan-easter

Wykonanie:

Spód:

  • Śliwki, czekoladę, masło kokosowe oraz cukier przekładamy do niewielkiego garnuszka i podgrzewamy.
  • Gdy czekolada oraz cukier się rozpuszczą, zdejmujemy garnuszek z ognia i zostawiamy na 10 – 15 minut do przestygnięcia.
  • Przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
  • Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto.
  • Tortownicę (16cm) wykładamy papierem do pieczenia i na dnie rozprowadzamy ciasto.
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190C (374F) i pieczemy ok. 15 minut.
  • Odstawiamy do wystygnięcia.

Tofurnik:

  • Tofu i syrop sosnowy miksujemy na gładką masę.
  • Śmietankę kokosową i agar agar przekładamy do garnuszka i zagotowujemy.
  • Do gotującego się mleczka dodajemy tofu i gotujemy przez ok. 5 minut.
  • Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • Gdy masa z tofu jest chłodna, przygotowujemy matchę.
  • Matchę przesypujemy do miseczki, zalewamy ciepłą (ale nie gorącą!) wodą i mieszamy do uzyskania gładkiej pasty.
  • Następnie matchę i sok z limonki dodajemy do tofu i dokładnie mieszamy (najlepiej blenderem, żeby pasta z matchy równomiernie zmieszała się z masą z tofu).
  • Wykładamy do tortownicy z upieczonym spodem śliwkowym.
  • Chłodzimy minimum przez godzinę przed podaniem.

Smacznego!

5 / 5 ( 1 vote )
(Visited 1 691 times, 1 visits today)
Posted in: Bez mleka, Desery, Wegańskie, Wielkanoc Tagged: matcha, sernik, tofu, wegańska Wielkanoc/vegan Easter, wegański
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2023 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com