Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Dip cebulowy ze stoutem

21/03/17 by

Onion and stout beer dip #vegan #dip #onion #beer #vegan-beer

 

Pomimo mojej niechęci do cebuli (łzy, ból i cierpienie), ja cebulę zwyczajnie uwielbiam. Zupy, sosy, cebula duszona, cebula surowa – zwyczajnie lubię.

Zresztą, na terenach Polski cebula jest warzywem bardzo popularnym i jej przygotowanie stało się chyba sportem narodowym, sądząc po ilości przepisów z cebulą.

Przeglądałam ostatnio notesy rodzinne (szukałam przepisów na Wielkanoc, które mogłabym zweganizować. Straszna rzecz, bo Wielkanoc to głównie jajka w każdej możliwej postaci.) i natknęłam się tam na przepis na sos cebulowy z długo gotowanej cebuli. Drugim przepisem, który mnie zaciekawił była cebula duszona w Guinessie.

Długo nosiłam się z tymi przepisami. Nie chciałam robić obu, ale też podobaly mi się oba. Myślałam, planowałam, zastanawiałam się.

I pewnego dnia spojrzałam na czerstwiejący chleb (mało chleba jemy, więc się zdarza czerstwienie), postanowiłam zrobić paluszki chlebowe i do tego guacamole. A potem nie kupiłam awokado, bo przecież CEBULA!

I tak powstała idea dipu cebulowego.

Problemem jest Guiness, a dokładniej fakt, że Guiness nie jest wegański, a nawet nie wegetariański, bo w procesie filtrowania piwa stosowany jest karuk rybi (klej produkowany z suszonych pęcherzy rybich). Owszem, firma zapowiada rezygnację ze składników zwierzęcych i co rusz pojawiają się nowe doniesienia o dostosowaniu receptury czy linii produkcyjnej. Jednak wegański Guiness jeszcze się musi na półkach pojawić.

Wiele lokalnych browarów produkuje wegańskie piwa typu stout. Nie podam Wam nazw, bo piwa craftowe są zwyczajnie lokalne i coś, co dostępne jest u mnie, w Sosnowcu, w Krakowie nie pojawi się w ogóle.

Na szczęście, z pomocą przychodzą strony takie jak Barnivore, gdzie można wyszukać interesujący nas napój. Można też wyszukać w Google lub, jak ja, dzwonić na infolinię (nie polecam, to dość męcząca forma kontaktu) lub pisać maile do producenta.

W czasach, gdy dostęp do internetu jest natychmiastowy, wyszukanie informacji o piwie nie jest problemem.

Szukajcie piwa o mocnym kawowym smaku.

I kolejny problem z dipem cebulowym. Smak.

Smak jest bardzo specyficzny – słodycz cebuli i mocny posmak kawy i piwa, jednocześnie gorzki i słodki. Może okazać się, że dip nie będzie smakował większości z Was. Jednak, jak dla mnie, idealnie komponuje się z paluszkami chlebowymi (szczególnie z chleba żytniego), selerem naciowym i marchewką.

Jak zawsze, polecam do wypróbowania. Smacznego!

 

Onion and stout beer dip #vegan #dip #onion #beer #vegan-beer

 

Składniki:

 

3 cebule

 

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka cukru brązowego

1 łyżeczka soli

0,5 szklanki (ok. 125 ml) piwa typu stout

 

1 kostka (180 g) tofu naturalnego

300 ml mleka kokosowego

 

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka świeżego imbiru

1 łyżeczka świeżego czosnku (1 – 2 ząbki czosnku)

1 łyżeczka mielonej gorczycy

1 łyżeczka czarnego pieprzu

0,5 łyżeczki asafetydy

 

Onion and stout beer dip #vegan #dip #onion #beer #vegan-beer

 

Wykonanie:

 

  • Cebule obieramy, kroimy na ćwiartki.
  • Wkładamy do garnka i dodajemy: piwo, oliwę z oliwek, cukier oraz sól. Gotujemy na bardzo małym ogniu (lub w wolnowarze) ok. 8 godzin. (Wybieramy garnek z bardzo szczelną pokrywką, bo przez te 8 godzin będziemy bardzo dokładnie czuć gotującą się cebulę)
  • Miksujemy tofu z mlekiem kokosowym i wraz z przyprawami dodajemy do cebuli.
  • Całość gotujemy ok. 2h.
  • Miksujemy i ewentualnie doprawiamy solą lub/i pieprzem.

Smacznego!

5 / 5 ( 1 vote )
(Visited 602 times, 1 visits today)
Posted in: Bez mleka, Pasty i pasztety, Wegańskie Tagged: cebula, dip, do chleba, wegański
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2023 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com