Nie wiem czy istnieją ludzie, którzy nie lubią czerwonego barszczu, ale jeśli są, to są to bardzo smutni ludzie.
Czerwony barszcz jest absolutnie doskonały. Czysty można pić, przegryzając pasztecikiem. Można zostawić buraki i dodać ziemniaka lub fasolę. Można dodać multum warzyw i ugotować barszcz ukraiński. Można, wreszcie, zakisić buraki i ugotować barszcz na kwasie buraczanym.
Każdy z nich inny. Każdy pyszny.
Ja nabrałam chęci na barszczyk i ugotowałam zwyczajnie, na burakach. Dodałam do barszczu kilka łyżek octu balsamicznego, który wprawdzie zmącił kolor, ale za to fantastycznie podbił smak. W ostatniej chwili zdecydowałam się na ten eksperyment, ale jestem zachwycona efektem.
Jeśli nie macie kwasu buraczanego (lub chęci na czekanie, gdy „dojdzie”), ocet balsamiczny jest doskonałym rozwiązaniem.
Ale do tego zamarzyły mi się paszteciki. I tu nastąpiło trochę problemów. Po pierwsze, nie udało mi się kupić ciasta francuskiego, więc paszteciki są drożdżowe. Po drugie, postanowiłam poeksperymentować i paszteciki są z „pasztetem” z pieczarek i orzechów włoskich. Dodatkowo bardzo źle się czułam i całość zajęła mi zdecydowanie więcej czasu niż powinna.
Ale się udało i jestem z siebie nadzwyczaj dumna.
Szczególnie, że piekarnik nadal nie działa…
Zapraszam na pikantne paszteciki drożdżowe. I barszczyk. Smacznego!
Składniki:
Ciasto:
40 dag mąki (pszenna, orkiszowa, mieszanka obu)
25 g świeżych drożdży (7g drożdży instant)
1 szklanka ciepłej wody (200 ml)
0,5 łyżeczki cukru brązowego
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
0,5 kg pieczarek
20 dag orzechów włoskich
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka kminu rzymskiego (mielonego)
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka czarnej gorczycy (zmielonej)
1 łyżeczka chili
sól
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka nasion kolendry (zmielone)
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 – 3 łyżki oleju kokosowego (oliwy z oliwek)
Przygotowanie:
Farsz:
- Pieczarki czyścimy i kroimy na ćwiartki.
- W miseczce łączymy przyprawy (poza czosnkiem, imbirem oraz octem) z solą.
- Dodajemy czosnek, imbir i ocet, mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.
- Na mocno rozgrzany olej wykładamy mieszankę przypraw i zmniejszamy ogień. Mieszamy, smażąc przyprawy do momentu, gdy olej wyraźnie oddzieli się od przypraw.
- Dodajemy pieczarki. Mieszamy. Możemy dodać łyżeczkę soli.
- Pieczarki smażymy do momentu odparowania płynów.
- Zdejmujemy z ognia i studzimy.
- Pieczarki oraz orzechy przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Ciasto:
- Drożdże rozkruszamy do miseczki.
- Dodajemy cukier, wodę oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy, a następnie odstawiamy na 15 minut.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, a następnie zaczyn drożdżowy.
- Wyrabiamy gładkie ciasto.
- Dodajemy płynny tłuszcz i ponownie wyrabiamy ciasto, ok. 5 – 7 minut.
- Ciasto nie musi wyrastać.
Paszteciki:
- Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na długi i wąski (ok. 10 cm) pasek.
- Na dolną połowę paska wykładamy farsz i zwijamy ciasto w rulonik.
- Kroimy na 3 – 5 cm kawałki.
- Powtarzamy do wyczerpania farszu.
- Paszteciki pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200C (ok. 400F).
Podajemy z barszczem czerwonym. Smacznego!