Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Paszteciki z pieczarkami i orzechami włoskimi

18/01/17 by

Minipies with button mushrooms and walnuts #vegan #pies

 

Nie wiem czy istnieją ludzie, którzy nie lubią czerwonego barszczu, ale jeśli są, to są to bardzo smutni ludzie.

Czerwony barszcz jest absolutnie doskonały. Czysty można pić, przegryzając pasztecikiem. Można zostawić buraki i dodać ziemniaka lub fasolę. Można dodać multum warzyw i ugotować barszcz ukraiński. Można, wreszcie, zakisić buraki i ugotować barszcz na kwasie buraczanym.

Każdy z nich inny. Każdy pyszny.

Ja nabrałam chęci na barszczyk i ugotowałam zwyczajnie, na burakach. Dodałam do barszczu kilka łyżek octu balsamicznego, który wprawdzie zmącił kolor, ale za to fantastycznie podbił smak. W ostatniej chwili zdecydowałam się na ten eksperyment, ale jestem zachwycona efektem.
Jeśli nie macie kwasu buraczanego (lub chęci na czekanie, gdy „dojdzie”), ocet balsamiczny jest doskonałym rozwiązaniem.

Ale do tego zamarzyły mi się paszteciki. I tu nastąpiło trochę problemów. Po pierwsze, nie udało mi się kupić ciasta francuskiego, więc paszteciki są drożdżowe. Po drugie, postanowiłam poeksperymentować i paszteciki są z „pasztetem” z pieczarek i orzechów włoskich. Dodatkowo bardzo źle się czułam i całość zajęła mi zdecydowanie więcej czasu niż powinna.

Ale się udało i jestem z siebie nadzwyczaj dumna.

Szczególnie, że piekarnik nadal nie działa…

Zapraszam na pikantne paszteciki drożdżowe. I barszczyk. Smacznego!

 

Minipies with button mushrooms and walnuts #vegan #pies

Składniki:

Ciasto:

 

40 dag mąki (pszenna, orkiszowa, mieszanka obu)

25 g świeżych drożdży (7g drożdży instant)

1 szklanka ciepłej wody (200 ml)

0,5 łyżeczki cukru brązowego

0,5 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Farsz:

 

0,5 kg pieczarek

20 dag orzechów włoskich

 

1 łyżeczka pieprzu czarnego

1 łyżeczka kminu rzymskiego (mielonego)

0,5 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka czarnej gorczycy (zmielonej)

1 łyżeczka chili

sól

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka nasion kolendry (zmielone)

1 łyżeczka świeżego imbiru

1 łyżeczka octu balsamicznego

2 – 3 łyżki oleju kokosowego (oliwy z oliwek)

 

 

 

Minipies with button mushrooms and walnuts #vegan #pies

 

Przygotowanie:

 

Farsz:

 

  • Pieczarki czyścimy i kroimy na ćwiartki.
  • W miseczce łączymy przyprawy (poza czosnkiem, imbirem oraz octem) z solą.
  • Dodajemy czosnek, imbir i ocet, mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.
  • Na mocno rozgrzany olej wykładamy mieszankę przypraw i zmniejszamy ogień. Mieszamy, smażąc przyprawy do momentu, gdy olej wyraźnie oddzieli się od przypraw.
  • Dodajemy pieczarki. Mieszamy. Możemy dodać łyżeczkę soli.
  • Pieczarki smażymy do momentu odparowania płynów.
  • Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • Pieczarki oraz orzechy przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.

 

Ciasto:

 

  • Drożdże rozkruszamy do miseczki.
  • Dodajemy cukier, wodę oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy, a następnie odstawiamy na 15 minut.
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, a następnie zaczyn drożdżowy.
  • Wyrabiamy gładkie ciasto.
  • Dodajemy płynny tłuszcz i ponownie wyrabiamy ciasto, ok. 5 – 7 minut.
  • Ciasto nie musi wyrastać.

 

Paszteciki:

 

  • Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na długi i wąski (ok. 10 cm) pasek.
  • Na dolną połowę paska wykładamy farsz i zwijamy ciasto w rulonik.
  • Kroimy na 3 – 5 cm kawałki.
  • Powtarzamy do wyczerpania farszu.
  • Paszteciki pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200C (ok. 400F).

Podajemy z barszczem czerwonym. Smacznego!

(Visited 557 times, 1 visits today)
Posted in: Bez mleka, Pasty i pasztety, Pieczywo, Wegańskie, Wegetariańskie Tagged: bez jajek, bezglutenowe, ciasto drożdżowe, wegański
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2023 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com