Poniższy post to krótkie zestawienie właściwości odżywczych i paramedycznych owoców. Lista jest krótka – nie zawiera wszystkich owoców świata – i nie zawiera wszystkich możliwości danego owocu.
Zauważcie też, że używam sformułowania „pomaga w zwalczaniu xxx” lub „leczy yyy” – jest to skrót myślowy, gdyż leczyć mogą jedynie leki, a nie suplementy bądź sałatka owocowa. Jednak odpowiednio skomponowana dieta może pomóc w szybszym odzyskaniu zdrowia, zapobiec zachorowaniu na niektóre z chorób bądź powstrzymać ich rozwój.
Pamiętajmy też, że, jeśli przyjmujecie leki, należy skonsultować dietę z lekarzem. Taki np. grejpfrut może być śmiertelnie niebezpieczny w połączeniu z niektórymi lekami (listę można odnaleźć w internecie, w ulotkach wielu leków pojawia się też informacja, jeśli lek zawiera substancje źle komponujące się z grejpfrutem).
Post dotyczy owoców, nie całej rośliny.
Ananas:
– pomaga zwalczać ból stawów
– wspiera system immunologiczny
– zdrowe kości
– poprawa widzenia
– może zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (choroba oczu)
– przeciwzapalny
– pomoc w trawieniu
– zawiera wiele ważnych składników odżywczych
Arbuz:
– dobry wpływ na krążenie i system sercowo-naczyniowy
– polepsza stan układu kostnego
– źródło wielu witamin
– zwalcza wolne rodniki
– redukuje tkankę tłuszczową
– działa przeciwzapalnie
– działa moczopędnie i wspomaga działanie nerek
– zasadowy
– polepsza wzrok
Banan:
– potas
– pomaga w trawieniu
– błonnik
– wspomaga utratę wagi
– obniża ciśnienie krwi
– zapobiega atakom astmy
– pomaga zwalczać raka
– leczy biegunkę
– wspomaga pamięć
Brzoskwinie:
– pomagają utrzymać zdrową skórę i wzrok
– pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
– przeciwdziałają starzeniu się
– polepszają trawienie
– zawierają wapń oraz potas
– dobre źródło błonnika
Cytryny:
– zawierają duże ilości potasu
– obniżają ryzyko udaru
– pomagają w walce z rakiem
– pomagają zachować zdrową cerę
– zapobiegają atakom astmy
– zwiększają wchłanianie/przyswajanie żelaza
– wzmacniają układ odpornościowy
Grejpfrut:
– wspomaga odchudzanie
– zapobiega wystąpieniu udaru
– pomaga w utrzymaniu zdrowego ciśnienia krwi i serca
– zapobiega zachorowaniu na niektóre rodzaje nowotworów
– wspomaga trawienie
– nawadnia
– pomaga w poprawie stanu cery
– zapobiega atakom astmy
Gruszka:
– zawiera wiele składników odżywczych
– doskonałe źródło błonnika
– pomaga w leczeniu choroby uchyłkowej jelit (zapalenie błony śluzowej w jelicie grubym)
– wspomaga odchudzanie
– obniża ciśnienie krwi
– obniża cholesterol
– zapobiega zachorowaniu na cukrzycę
– wspomaga trawienie
Jabłka:
– wspomagają budowę układu odpornościowego
– zawierają błonnik
– zmniejszają ryzyko zachorowania na raka
– zapobiegają chorobom serca
– zdrowe zęby
– zapobiegają Alzheimerowi
– zapobiegają chorobie Parkinsona
– zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę
– redukują zły cholesterol
– zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych
– zmniejszają ryzyko nadciśnienia
Jagody (czarne jagody, borówki):
– ochrona serca
– obniżają cholesterol
– zawierają przeciwutleniacze
– zmniejszają uszkodzenia DNA
– pomagają w utrzymaniu stanu zdrowego cholesterolu
– obniżają ciśnienie krwi
– poprawiają funkcjonowanie mózgu i pamięci
Kiwi:
– zwiększa masę kostną
– więcej witaminy C niż pomarańcza
– zawiera wiele ważnych składników odżywczych
– pomaga w trawieniu
– pomaga w regulacji ciśnienia krwi
– chroni DNA przed uszkodzeniami
– wspomaga odchudzanie
– zapobiega chorobom serca
– chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej
Mango:
– chroni przed kilkoma rodzajami raka
– obniża cholesterol
– oczyszczenie i poprawa wyglądu skóry
– polepsza stan oczu
– wspomaga popęd seksualny
– polepsza trawienie
– pomaga w przypadku udaru cieplnego
Pomarańcze:
– pomagają utrzymać dobry stan skóry i wzroku
– doskonałe źródło witaminy B & C
– błonnik
– zapobiegają udarowi
– obniżają ciśnienie krwi
Truskawki:
– wspomagają walkę z rakiem
– przeciwdziałają starzeniu
– zapobiegają chorobom serca, zmniejszają ryzyko udaru mózgu
– pomagają łagodzić zaparcia
– pomagają w przypadku niektórych alergii i astmy
– właściwości antydepresyjne
– zmniejszają ciśnienie krwi
– regulują poziom cukru we krwi
– zawierają kwas foliowy
Winogrona:
– rozluźniają (zmiękczają) naczynia krwionośne
– zapobiega/spowalnia rozwój wielu rodzajów raka
– pomagają w zachowaniu zdrowia mięśnia sercowego
– zawierają wiele składników odżywczych
– pomagają w trawieniu
– wspomagają odchudzanie
– mogą zapobiegać Alzheimerowi
– polepszają funkcjonowanie mózgu
– chronią organizm przed promieniowaniem
Wiśnie:
– pomagają uspokoić układ nerwowy
– zawierają związki zapobiegające powstawaniu komórek rakowych
– redukują stany zapalne
– zmniejszają ryzyko dny moczanowej
– zapewniają zdrowy sen
– redukują ból przy zapaleniach stawów
– pomagają w redukcji tłuszczu brzusznego
– zmniejszają ból mięśni
– pomniejszają ryzyko udaru
Uwielbiam wszystkie i… jeszcze więcej. 🙂
Na razie tyle. 🙂 Może jeszcze kiedyś, zobaczymy.