Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Syrop gruszkowy z rozmarynem

17/11/16 by

Pear and rosemary syrup

 

Nie wiem czy wiecie, ale poprzedni tydzień przeleżałam w łóżku, pod kocem, z kosmicznym zapasem chusteczek. A dokładniej niedużym Mount Everestem chusteczek. Uwierzcie mi, nie ma gorszej choroby niż katar.

Boli nos, głowa, łzawią oczy, nos jest na zmianę zapchany lub wybucha „z siłą wodospadu”. Nie można nic zrobić, każda sekunda wydaje się być gorsza niż poprzednia. Nic dziwnego, że zrobiłam dokładnie nic i w tym tygodniu nadrabiam zaległości. Z którymi i tak pewnie nie zdążę, bo zostawianie wszystkiego na ostatnią chwilę ma właśnie takie wady – ostatnia chwila jest nieprzesuwalna.

Ale pokażę Wam czym osładzałam sobie życie podczas tych siedmiu dni koszmaru.

Jak wiadomo, nic tak skutecznie nie leczy przeziębienia jak herbata. Z cytryną i miodem, z czosnkiem, z imbirem. Czasem wydaje mi się, że herbata sama w sobie ma magiczną, leczniczą moc.

Jednak wspomogłam leczenie syropem gruszkowo-rozmarynowym. Rozmaryn łagodzi objawy depresji, pomaga leczyć bóle głowy (nawet te o podłożu migrenowym), działa rozgrzewająco, co pomaga w leczeniu grypy i przeziębień.

Do tego domowy sok gruszkowy. Trochę (dużo..) cukru trzcinowego i ocet gruszkowy. Jeśli nie macie octu gruszkowego (jest dość trudny do kupienia, a rzadko się go robi w domach), możecie użyć soku z cytryny lub octu jabłkowego.

Oczywiście gotowanie, a szczególnie długotrwałe gotowanie, zmniejsza wartość leczniczą syropu, ale smak i aromat zdecydowanie pozwalają na zachowanie iluzji.

Syrop nadaje się do herbaty idealnie. Do pieczonych serów pleśniowych. Do deserów czy gofrów. Natomiast nie nadaje się do kawy. Rozmaryn i kawa to nie jest dobre połączenie. Oba aromaty są zbyt intensywne, smaki zbyt wyraziste, by uzyskać smaczną całość.

Możecie spróbować, jednak pamiętajcie, że ostrzegałam.

Zapraszam na syrop gruszkowo-rozmarynowy. Smacznego!

 

Pear and rosemary syrup

 

Składniki:

 

5 – 6 szklanek soku z gruszki (to sok z ok. 3kg gruszek)

1 szklanka cukru trzcinowego

2 łyżki octu gruszkowego (lub soku z cytryny)

1 łyżka świeżego rozmarynu (same igły oderwane z gałązki)

szczypta soli (najlepsza byłaby Kala Namak, czarna sól himalajska, ale sól kamienna też będzie dobra)

 

saszetka do herbaty (lub gęsta gaza)

słoiczki albo butelki na syrop (wysterylizowane)

 

Wykonanie:

 

  • Igiełki rozmarynu umieszczamy w saszetce do parzenia herbaty (lub wysypujemy na kawałek gazy i związujemy „woreczek” nicią).
  • Wyciskamy sok z gruszek. Jeśli nie mamy wyciskarki, to mielimy gruszki (bez gniazd nasiennych) w maszynce do mięsa, a następnie kilkakrotnie odciskamy pulpę przez gęstą gazę.
  • Do garnka z grubym dnem (takiego jak na konfitury) dodajemy sok, ocet, cukier, rozmaryn w saszetce oraz sól.
  • Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy póki cukier się całkowicie nie rozpuści.
  • Zmniejszamy siłę grzania i gotujemy syrop, odparowując nadmiar płynu, aż do uzyskania gęstego, ciągnącego się syropu. Na tm etapie będziemy musieli często mieszać, by syrop nie przywarł do dna garnka.
  • Wyjmujemy saszetkę z rozmarynem.
  • Syrop przelewamy do wysterylizowanych słoiczków, butelek. Zakręcamy szczelnie. Możemy zapasteryzować, jednak w przypadku przetworów opartych na cukrze ten krok często się pomija.

Z przepisu powinno wyjść ok. 3 – 4 szklanek syropu

5 / 5 ( 1 vote )
(Visited 1 333 times, 1 visits today)
Posted in: Desery, Sosy i dressingi, Wegańskie Tagged: gruszka, rozmaryn, syrop
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2023 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com