Jesień robi się coraz chłodniejsza,dziś nawet padał zmarznięty deszcz. Nie ma nic lepszego w takie dni niż koc, książka, kot i kubek… kubek z herbatą, kawą lub zupą.
Koty mruczą, stosik z nowymi, nieprzeczytanymi książkami rośnie. Do tego zrobimy sobie pyszną zupę ziemniaczano-cebulową. Doprawimy na ostro mieszanką Cajun i podamy z „bekonem” pieczarkowym.
Do wiadomości purystów żywieniowych – smak i zapach bekonu dodawane są sztucznie, bardzo często nawet w ostatnim stadium wędzenia. Najczęściej robi się to poprzez dodanie płynnego dymu wędzarniczego.
My możemy użyć soli wędzonej (najłatwiejsza do kupienia jest sól wędzona dymem jabłkowym) lub sosu barbecue.
Przygotowanie naszego „bekonu” będzie najbardziej czasochłonnym elementem przygotowania zupy. Zajmie to ok. 40 minut, jeśli chcemy, by pieczarki były naprawdę chrupiące.
Zapraszam. Kremowa zupa ziemniaczano-cebulowa z „bekonem” z pieczarek.
Składniki:
mieszanka przypraw Cajun:
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
0,5 łyżki tymianku
0,5 łyżki czarnego pieprzu
0,5 łyżki białego pieprzu
0,5 łyżki płatków chili (lub pieprzu cayenne)
3 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka czosnku w proszku
1 łyżka cebuli w proszku
1 łyżka soli
zupa:
1 łyżka oleju kokosowego
3 duże cebule
0,5 kg ziemniaków
1,5 l bulionu warzywnego
300 ml mleka kokosowego
3 – 4 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
2 łyżki przyprawy Cajun
„Bekon” pieczarkowy:
0,5 kg pieczarek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki sosu barbecue
1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
Przyprawa:
- Wszystkie składniki przyprawy miksujemy.
„Bekon” pieczarkowy:
- Pieczarki kroimy na drobne plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Na rozgrzany olej wykładamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do całkowitego odparowania płynów.
- Dodajemy sos barbecue, dokładnie mieszamy.
- Smażymy pieczarki, mieszając co chwilę, aż pieczarki będą kruche.
Zupa:
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki.
- Ziemniaki obieramy i również kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski z zimną wodą.
- W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy aż cebula zacznie brązowieć.
- Do garnka wlewamy bulion, dodajemy odsączone ziemniaki.
- Gotujemy na średnim ogniu ok. 15 – 20 minut.
- Gdy ziemniaki są już miękkie, przelewamy zupę do blendera, dodajemy przyprawę oraz płatki drożdżowe. Miksujemy na gładko.
- Zupę przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy mleko kokosowe i zagotowujemy.
Podajemy z „bekonem” pieczarkowym.
Jaglusia
Nigdy nie jadłam takiej zupy, a bardzo je lubię! 🙂
Blue Raven
Czas wypróbować 🙂 Mam nadzieję, że będzie Ci smakować.