Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko do niego, poza „tym takim jak to się w ogóle nazywa?!”. Bywa i tak, że danej przyprawy nie można nigdzie w okolicy dostać (owszem, zawsze zostają zakupy via internet, ale nie każdy lubi lub chce wydawać pieniądze na coś zupełnie nieznanego). Przygotowałam więc dla Was listę zamienników przypraw i ziół, które stosuję, będę uzupełniać ja na bieżąco.
Jeśli macie propozycje ziół i przypraw, które powinny się na liście znaleźć – zostawcie nazwę w komentarzu.
Adżwan (ajwain)
- tymianek (1 łyżeczka tymianku = 1 łyżeczka adżwanu)
- oregano (1:1)
Amczur (amchoor – sproszkowane zielone magno)
- sok z limonki
- pasta z tamaryndowca
Asafetyda
- Czosnek – 1 ząbek czosnku = 1 łyżeczka asafetydy
- Cebula w proszku (1:1)
- Czosnek w proszku (1:1)
- Mieszanka cebuli i czosnku w proszku
- Duszony z czosnkiem por (lub szalotka albo dymka) (2 łyżeczki = 1 łyżeczka asafetydy)
Dwa ostatnie punkty dają najbardziej zbliżony smak.
Curry (liść)
- Świeże liście bazylii
- Liście kafiru (limonka kafir) – patrz niżej
Czosnek (liść)
Szalotka
Zielona cebulka
Dzięgiel
- Lubczyk
- Estragon
Galangal
- Imbir suszony lub świeży
- Imbir z dodatkiem suszonej cebuli i szczyptą białego pieprzu (ok. 0,25 łyżeczki cebuli na 1 łyżeczkę imbiru)
Hyzop
- Tymianek
Kafir (liść)
- 1 liść laurowy z 0,25 łyżeczki skórki otartej z limonki i szczypta tymianku
Kapary
- Marynowane nasiona nasturcji
- Zielone oliwki (posiekane)
- Ogórki konserwowe (drobno pokrojone)
Kardamon
- Gałka muszkatołowa, cynamon i imbir zmieszane w równych proporcjach
- Czosnek w proszku, cynamon i imbir, również w równych proporcjach
Karob
- Kakao – 1 łyżeczka kakao to 2 łyżeczki karobu
Kolendra
- Natka pietruszki
Kozieradka (ziarno)
- Pół łyżeczki ziaren białej gorczycy zmiażdżyć i lekko podprażyć na patelni
Sos rybny
- Wersja wege: Dwie części bulionu warzywnego i jedna część sosu sojowego
- Wersja niewege: trzy części anchois i jedna część sosu sojowego
- W wersji bezglutenowej używamy tamari zamiast sosu sojowego
Sumak
- Sól zmieszana ze skórką otartą z cytryny
Tamarynd
- Sok z cytryny (limonki) z wodą, zmieszany w równych proporcjach
- Sok z cytryny zmiksowany z powidłami śliwkowymi w proporcjach 2:1
- Sok z cytryny zmiksowany z suszonymi śliwkami w proporcjach 1:1
Trawa cytrynowa
- Skórka z jednej cytryny zastąpi dwie łodyżki trawy cytrynowej
Ziele angielskie
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej, 0,75 łyżeczki mielonych goździków, 1 łyżeczką cynamonu i szczypta czarnego pieprzu
Świetny pomysł z tym wpisem Agnieszko. 🙂 Chyba tylko jednego zamiennika mi tu brakuje. 😉 Czym w Irlandii zastąpić tak często używane przez Ciebie… kurki. 😉
Dziękuję! 🙂 Ale z kurkami to faktycznie zagwozdka… mogę obiecać, że poszukam, ale obie wiemy, że to jednak nie będzie to samo. 🙂
Pozostanie mi podziwianie Twoich potraw z kurkami… i nie tylko. 😉
Ciekawe i bardzo przydatne 😉 Dziękuję 😉
Nadzwyczaj się cieszę, że się przyda 🙂