Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Wegańska tom yum z kukurydzą, brukselką i kurkami

10/09/16 by

Vegan tom yum with autumn vegetables and chanterelles #vegan #gluten-free #chanterelles #brussel-sprouts #soup

 

 

Kilka dni temu na FB odbyłam następującą rozmowę:

 

„A dziś u mnie na obiad tom yum z kukurydzą”

„Brzmi yum yum :)”

„I jest hot hot”.

 

Doskonałe podsumowanie, że się tak pochwalę. Jeśli nie znacie zupy tom yum, to czas najwyższy spróbować. Ostrzegam – to bardzo ostra zupa. W sklepach dostępne są pasty tom yum, co bardzo ułatwi i skróci czas przygotowania. Jednak dla wegetarian nie jest to dobre rozwiązanie – pasty są przygotowywane na bazie bulionu drobiowego (czasem wołowego) i zawierają sos rybny.

Sos rybny dość łatwo można zastąpić następującą mieszanką – dwie części bulionu warzywnego i jedna część sosu sojowego.

Drugim kłopotliwym składnikiem jest galangal. Jeśli nie mamy dostępu do pasty z galangalu (którą często można dostać na stoiskach z żywnością azjatycką oraz sklepach typu Kuchnie Świata), lub nie chcemy ryzykować zakupu nieznanej żywności, zastępujemy galangal imbirem. Prawda, że proste?

Nazwa tom yum składa się z dwóch tajskich słów – tom, co oznacza gotować oraz yum, które dosłownie oznacza mieszankę. Jednak yum używane jest w odniesieniu do kwaśno-ostrej sałaty, która (poza głównym składnikiem) zawiera: drobno krojoną szalotkę, sos sojowy, sos z limonki, cukier oraz papryczki chili. Czyli zestaw przypraw, których do zupy tom yum będziemy używać.

Odmian zupy tom yum jest sporo. Najbardziej znaną jest krewetkowa – tom yum goong. Tom yum pla to czysta zupa rybna, podawana z ryżem. Mamy też tom yum gai (kai) – z kurczakiem.
I kilka(naście) innych. Ja pokażę Wam tom yum z jesiennymi warzywami – kukurydzą, brukselką oraz kurkami.

W odróżnieniu od wielu potraw tajskich, przygotowując tom yum, najpierw gotujemy przyprawy w bulionie. Przypomnę, że zazwyczaj przyprawy są podsmażane lub prażone i dopiero później dodaje się resztę składników np. bulion.

Zapraszam!

 

Vegan tom yum with autumn vegetables and chanterelles #vegan #gluten-free #chanterelles #brussel-sprouts #soup

 

Składniki:

2 łodygi trawy cytrynowej (można zastąpić skórką otartą z jednej cytryny – zastąpi 2 łodyżki trawy)

4 liście kafiru (1 liść kafiru możemy zastąpić dodając do zupy 1 liść laurowy + 0,25 łyżeczki otartej skórki z limonki + szczyptę tymianku)

1 łyżka pasty galangal lub 3 cm kawałek galangalu lub imbiru

2 – 3 czerwone papryczki chili

2 łyżeczki sosu sojowego (tamari)

1,5 łyżeczki brązowego cukru

sok z dwóch limonek (lub limonki oraz cytryny, jeśli będziemy ich używać w zastępstwie trawy cytrynowej i liści kafiru)

1 łyżeczka oleju z chili

 

15 dag kurek

ziarna z jednej kolby kukurydzy

15 dag brukselek (drobnych)

kilka niedużych ziemniaków

1,5 l bulionu warzywnego

 

Vegan tom yum with autumn vegetables and chanterelles #vegan #gluten-free #chanterelles #brussel-sprouts #soup

 

Wykonanie:

 

  • Bulion zagotowujemy i do gotującego się dodajemy pokrojoną trawę cytrynową (ok. 2 – 3 cm kawałki), liście kafiru, pokrojony drobno galangal (imbir) oraz, również pokrojone (i pozbawione pestek) papryczki chili.
  • Na średnim ogniu gotujemy ok. 15 minut.
  • Dodajemy sos sojowy oraz cukier.
  • Dodajemy ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę), brukselki oraz ziarna kukurydzy.
  • Gotujemy ok. 8 – 10 minut.
  • Dodajemy kurki i gotujemy kolejne 5 – 8 minut.
  • Tuż przed podaniem dodajemy sok z limonki oraz olej z chili.

Zanim podamy zupę warto wyjąć z niej trawę cytrynową oraz liście kafiru – nie nadają się do jedzenia.

Smacznego!

5 (100%) 1 głos(ów)

(Visited 439 times, 1 visits today)
Posted in: Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy Tagged: brukselka, kukurydza, kurki, wegański, wege, zupa
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Najnowsze wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Knysze 3 marca 2015 Małe kulki farszu ziemniaczano-cebulowego zawinięte w kruche, listkujące ciasto. Bomba…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven o Bulwa Nać!
  • ango o Bulwa Nać!
  • Blue Raven o Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko o Bulwa Nać!
  • Blue Raven o Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2019 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com