Odkryłam wczoraj wieczorem, że niepostrzeżenie nadeszła jesień. Wprawdzie na straganach królują dynie i kurki, setki odmian jabłek i gruszek, śliwki „w sam raz na dżem”, ale dni są słoneczne i ciepłe (upalne wręcz). Wprawdzie zamykam okno na noc i wyciągnęłam z szafy koc. Wprawdzie kot zaczyna spać coraz bliżej mnie i spędza poranki na moich kolanach. Ale jakoś wciąż nie zauważyłam jesieni.
Aż do wczoraj.
Wyszłam z siłowni tuż po 19 i weszłam w szarówkę. Zamiast słonecznego dnia, zastał mnie w drzwiach nadchodzący zmierzch. I szłam przez powoli pustoszejące miasto, licząc latarnie i zrozumiałam, że „jesień idzie i nie ma na to rady”.
A dziś znów ponad 20 stopni, upał i słońce. A jednak, gdzieś pod skórą, mam pewność, że dzień skończy się wcześniej niż wczorajszy. Że chłód, który z wiatrem szczypie w rozpaloną słońcem skórę, to nie „od rzeki”, a od jesieni.
I taką jesienną mam dziś dla Was propozycję.
Bardzo luźno inspirowana Tortilla Espanola, czasem nazywana też Tortilla de Patatas. Na to tradycyjne hiszpańskie danie składają się jajka i ziemniaki. Polecam wypróbować, bo i dobre to, i tanie, i szybkie do przygotowania.
Nasza Tortilla de Chantarela (mam nadzieję, że poprawnie to odmieniłam) jest równie nieskomplikowana. Potrzebna nam będzie mąka besan (czyli mąka z ciecierzycy), kurki, sól i woda. Prawda, że banał?
Ostrzegę jednak, że omlet jest nadzwyczaj sycący, ale też dość suchy, wymaga sosu lub chociaż dipu.
Smacznego 🙂
Składniki (2 porcje):
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 szklanka wody (moje szklanki to 300 ml)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka garam masala
20 dag kurek
1 łyżka oleju kokosowego
garam masala:
2 łyżki ziaren kolendry
1 łyżka kminu rzymskiego
0,5 łyżki cynamonu
0,5 łyżki goździków
2 – 3 liście laurowe
0,5 łyżki kardamonu (same ziarna, wyjęte z łusek)
0,5 łyżki czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki suszonego imbiru (nie proszku, ale suszonego korzenia)
1 starta gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Garam masala:
- Składniki przyprawy dokładnie zmiksuj. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Omlet:
- Kurki oczyszczamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy kurki. Solimy. Smażymy do czasu aż odparują wszystkie płyny, a kurki zaczną się rumienić. Zdejmujemy z patelni.
- Mąkę besan przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz garam masala. Mieszamy.
- Powoli dodajemy wodę. Mieszamy do powstania gęstego ciasta (nieco gęstszego niż na naleśniki). Odstawiamy na ok. 15 minut.
- W razie potrzeby nieco rozrzedzamy ciasto wodą.
- Dodajemy kurki i mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy omlety z obu stron (ok. 5 minut na każdą ze stron).
Podajemy z sałatą i lekkim sosem jogurtowym, dipem warzywnym lub sosem ziołowym. Smacznego!
Pięknie się prezentuje. 🙂 Zapraszam na swój blog kulinarny. 🙂
Dziękuję 🙂
(Usunęłam link z komentarza, jest już przy Twoim nicku).