Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Drożdżowe róże z cukinią

07/09/16 by

 

Zucchini roses #yeast #vegan #zucchini

Chciałam Wam dziś opowiedzieć o sile przyzwyczajenia.

Moja mama nie znosiła sprzątania. Tę niechęć przekazała i mnie. Ale i w tym naszym nieuporządkowanym domu było jedno miejsce, w którym zawsze był porządek. A miejscem tym była biblioteczka. A właściwie dużo półek z książkami, rozmieszczonych po całym mieszkaniu.

Beletrystyka dumnie prężyła się na większości półek. Swoją własną miały kryminały, niewielkie czarne książeczki z białym jamnikiem albo kluczykiem.

Książki historyczne i biografie w przeciwległym rogu pokoju prężyły dumnie lakierowane grzbiety. Obok poważne opracowania i zbiory felietonów. Nad biurkiem kilka wąskich półek ze słownikam, atlasami, encyklopedią. Wszystko miało swoje miejsce.

Niewielką niszę miały też książki związane z kuchenną magią. Ćwierciakiewiczowej 365 obiadów i zeszyty zapisane kilkoma charakterami pisma. Książki o przetworach i zeszyt z milionem sposobów na ogórki. A pomiędzy Wyrobem domowych win i wódek a Pielęgnacją roślin domowych stała, od zawsze, książka o uroczym tytule Cud wtórnego kwitnienia śliw. Zawsze uważałam, że to fantastyczny tytuł dla książki o produkcji wina.

I tak trzy razy w roku wyjmowałam książki z półek, odkurzałam, ponownie układałam na półkach. Uwielbiałam to, powiem Wam zupełnie szczerze. Ale też, w odróżnieniu od gotowania, nie byłam zbytnio zainteresowana przetworami ani „produkcją domowych win i wódek”. Nigdy też nie przyszło mi do głowy, by zajrzeć do którejkolwiek z książek stojących poza Kuchnią węgierską.

Dopiero po śmierci mamy katalogowałam książki, by zdecydować, które wezmę dla siebie, a które oddam. I zajrzałam do Cudu…. I stał się cud.

Zamiast serii przepisów na wina, wódki czy też opisu pielęgnacji śliw, znalazłam się w samym środku bajki. A raczej baśni spod znaku płaszcza i szpady, gdzie, pomiędzy pojedynkami, romansami, boskimi interwencjami, cudem wtórnego kwitnienia śliw, narastał romans.

Nie wiem czy polecam Wam przeczytanie tejże książki, bo jednak dość naiwna to historia, choć pięknie opowiedziana (i z fantastycznymi wyjaśnieniami dr Tadeusza Żbikowskiego). Ale… przez całe lata nie przyszło mi do głowy, by zajrzeć, spojrzeć poza okładkę.

I zastanawia mnie jak wiele podobnych przeoczeń w życiu popełniłam.

Morału nie będzie. 🙂

Przejdę płynnie do przedstawienia Wam banalnych – niebanalnych drożdżowych róż z cukinią i ziołowym serkiem tofu.

Smacznego!

 

Zucchini roses #yeast #vegan #zucchini

 

Składniki:

 

1 duża cukinia

1 łyżeczka soli

 

ciasto:

1 szklanka ciepłej wody

30 g drożdży

0,5 łyżeczki cukru

0,5 łyżeczki soli

40 – 50 dag mąki pszennej (lub orkiszowej drobnomielonej)

3 łyżki oleju kokosowego

 

serek:

100 g tofu

2 łyżki mieszanki ziół zielonych – bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, cząber, estragon

1 łyżeczka pieprzu zielonego (ja użyłam mieszanki pieprzu zielonego i kozieradki)

0,5 łyżeczki soli (może okazać się niepotrzebna, zależy od tofu)
1 – 2 łyżki mleka roślinnego

1 łyżka soku z cytryny

 

Zucchini roses #yeast #vegan #zucchini

 

Wykonanie:

Serek:

 

  • Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do lodówki.

 

Cukinia:

  • Cukinię myjemy, kroimy na plasterki (nie obieramy ze skórki).
  • Sól rozpuszczamy w wodzie, przekładamy plasterki cukini do słonej wody. Odstawiamy na 30 minut.
  • Następnie odcedzamy cukinię, delikatnie odciskamy.


Ciasto:

  • Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy 2 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
  • Stopniowo dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto. Gdy zacznie odchodzić od miski, dodajemy olej kokosowy i ponownie wyrabiamy ciasto.
  • Ciasto nie musi wyrastać.

Róże:

  • Z ciasta drożdżowego formujemy długi (ok. 30 cm) pasek. Smarujemy serkiem ziołowym i układamy plasterki cukinii tak, by ok. połowa plasterka wystawała ponad pasek ciasta.
  • Następnie pasek zwijamy, formując różę. Przekładamy do formy na muffinki.
  • Powtarzamy do wyczerpania ciasta, cukinii i serka.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180C (356F).
  • Róże pieczemy ok. 30 – 40 minut.

Świetnie sprawdzają się jako dodatek do ostrych potraw – zup, gulaszy.

Smacznego!

5 / 5 ( 1 vote )
(Visited 1 160 times, 1 visits today)
Posted in: Bez mleka, Pieczywo, Serki i mleka bez nabiału, Wegańskie, Wegetariańskie Tagged: ciasto drożdżowe, cukinia, wegański, wege
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2022 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com