Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Tarta z tofu i kurkami

06/08/16 by

Tofu tart with chanterelles and green onions #vegan #chanterelles #tofu

 

Kiedy decydowałam się na rezygnację z nabiału (i jaj) wydawało mi się, że najtrudniej będzie mi bez żółtego sera. Byłam już wtedy zaznajomiona z serkami orzechowymi (z nerkowców, fistaszków czy orzechów włoskich), ale nie wyobrażałam sobie życia bez plasterka żółtego sera.

Życie zweryfikowało moje lęki i oczekiwania. Żółtego sera absolutnie mi nie brakuje, przyznam, że nie pamiętam, kiedy ostatnio raz robiłam sobie „zwykłą” kanapkę. Nie brakuje mi mleka ani jogurtów, roślinne dają radę.

Za to brakuje mi tart.

Wcześniej sprawa była prosta – rozbełtać jajka z odrobiną mleka i mąki, dodać składniki, wylać na ciasto i gotowe. Albo twaróg, na słodko, na słono, na ostro.

A bez tej oswojonej prostoty nagle stanęłam w kuchni niczym pierwszoklasista przed sprawdzianem z całek. 🙂

Odłożyłam więc tarty na listę rzeczy, których już raczej nigdy nie zjem. Ku cichej radości Wszechmocnego, który tart za jedzenie nie uważa.

A teraz odkryłam tofu. I, wbrew przekomicznemu memowi, jest to raczej „to mniam” niż „to fu”.

Tofu z kurkami i zieloną cebulką na cieście francuskim. Fantastyczna, lekko pikantna tarta. Kolejne z szybkich dań na leniwe dni.

Wegańskie ciasto francuskie jest w Polsce do kupienia. Nie jest to proste, bo nie każdy sklep (nawet z tych oferujących duży asortyment wegański) zadaje sobie trud sprowadzania tak egzotycznego towaru. 🙂 Jednak można trafić na ciasto w Tesco, kilka razy widziałam w Auchanie, dostępne jest w sklepach internetowych. Oczywiście, możecie pokusić się o zrobienie własnego lub, po prostu, zastąpić ciasto francuskie kruchym.

Smacznego 🙂

 

Tofu tart with chanterelles and green onions #vegan #chanterelles #tofu

 

Składniki:

1 blat ciasta francuskiego (u mnie wersja wegańska)

 

farsz:

 

30 dag kurek

1 pęczek zielonej cebulki

 

1 opakowanie (25 dag) tofu naturalnego

2 łyżeczki musztardy

0,5 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka pieprzu z dodatkiem kolendry

2 łyżki sosu sojowego (tamari)

3 łyżki drożdży nieaktywnych

0,5 szklanki mleka roślinnego

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

1 łyżka oleju kokosowego

 

Tofu tart with chanterelles and green onions #vegan #chanterelles #tofu

 

Wykonanie:

 

  • Ciastem francuskim wykładamy formę tarty. Odstawiamy do lodówki.
  • Kurki myjemy, dzielimy na kawałki.
  • Cebulkę drobno siekamy.
  • Tofu, musztardę, kurkumę, pieprz, sos sojowy, drożdże nieaktywne, mleko roślinne, skrobię oraz olej kokosowy przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta – dodajemy nieco więcej mleka roślinnego.
  • DO masy dodajemy posiekaną cebulkę – mieszamy.
  • Dodajemy kurki i delikatnie mieszamy całość.
  • Wylewamy na ciasto francuskie.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 220C (428F).
  • Tartę pieczemy ok. 35 – 45 minut.

Smacznego!

5 / 5 ( 1 vote )
(Visited 1 945 times, 1 visits today)
Posted in: Bez mleka, Wegańskie Tagged: bez jajek, kurki, tarta, tofu, wegański, wege
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2023 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com