Kiedy decydowałam się na rezygnację z nabiału (i jaj) wydawało mi się, że najtrudniej będzie mi bez żółtego sera. Byłam już wtedy zaznajomiona z serkami orzechowymi (z nerkowców, fistaszków czy orzechów włoskich), ale nie wyobrażałam sobie życia bez plasterka żółtego sera.
Życie zweryfikowało moje lęki i oczekiwania. Żółtego sera absolutnie mi nie brakuje, przyznam, że nie pamiętam, kiedy ostatnio raz robiłam sobie „zwykłą” kanapkę. Nie brakuje mi mleka ani jogurtów, roślinne dają radę.
Za to brakuje mi tart.
Wcześniej sprawa była prosta – rozbełtać jajka z odrobiną mleka i mąki, dodać składniki, wylać na ciasto i gotowe. Albo twaróg, na słodko, na słono, na ostro.
A bez tej oswojonej prostoty nagle stanęłam w kuchni niczym pierwszoklasista przed sprawdzianem z całek. 🙂
Odłożyłam więc tarty na listę rzeczy, których już raczej nigdy nie zjem. Ku cichej radości Wszechmocnego, który tart za jedzenie nie uważa.
A teraz odkryłam tofu. I, wbrew przekomicznemu memowi, jest to raczej „to mniam” niż „to fu”.
Tofu z kurkami i zieloną cebulką na cieście francuskim. Fantastyczna, lekko pikantna tarta. Kolejne z szybkich dań na leniwe dni.
Wegańskie ciasto francuskie jest w Polsce do kupienia. Nie jest to proste, bo nie każdy sklep (nawet z tych oferujących duży asortyment wegański) zadaje sobie trud sprowadzania tak egzotycznego towaru. 🙂 Jednak można trafić na ciasto w Tesco, kilka razy widziałam w Auchanie, dostępne jest w sklepach internetowych. Oczywiście, możecie pokusić się o zrobienie własnego lub, po prostu, zastąpić ciasto francuskie kruchym.
Smacznego 🙂
Składniki:
1 blat ciasta francuskiego (u mnie wersja wegańska)
farsz:
30 dag kurek
1 pęczek zielonej cebulki
1 opakowanie (25 dag) tofu naturalnego
2 łyżeczki musztardy
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka pieprzu z dodatkiem kolendry
2 łyżki sosu sojowego (tamari)
3 łyżki drożdży nieaktywnych
0,5 szklanki mleka roślinnego
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
- Ciastem francuskim wykładamy formę tarty. Odstawiamy do lodówki.
- Kurki myjemy, dzielimy na kawałki.
- Cebulkę drobno siekamy.
- Tofu, musztardę, kurkumę, pieprz, sos sojowy, drożdże nieaktywne, mleko roślinne, skrobię oraz olej kokosowy przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta – dodajemy nieco więcej mleka roślinnego.
- DO masy dodajemy posiekaną cebulkę – mieszamy.
- Dodajemy kurki i delikatnie mieszamy całość.
- Wylewamy na ciasto francuskie.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220C (428F).
- Tartę pieczemy ok. 35 – 45 minut.
Smacznego!