Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Placki ziemniaczane z duszonymi grzybami leśnymi

30/08/16 by

Potato patties with stewed wild mushrooms (vegan) #vegan #gluten-free

 

Czasem bywa tak, że rozsądek przegrywa z radością. Bo są rzeczy, które robić lubię i rzeczy, które robić muszę lub powinnam.

Lubię czytać. Zasadniczo wszystko. Od przepisów kulinarnych, poprzez techniczną literaturę fachową, do literatury popularnej, zahaczając z rozpędu o poezję iberyjską i „Dobrze” Majakowskiego.
Lubię gotować. I serio – lubię gotowanie oglądać, lubię o gotowaniu czytać, lubię spędzać czas gotując.

Lubię wiedzieć, że to, co ugotowałam komuś smakuje.

Lubię robić zdjęcia i lubię ładne zdjęcia oglądać.

Wiele rzeczy lubię i robię z przyjemnością.

Jednak mam też wstrętną wadę, której pozbyć się nie umiem – nie potrafię wyznaczać granic. Nie umiem poczytać tylko godzinkę, obejrzeć tylko jeden odcinek czy zjeść jedynie dwie świeże figi. Zawsze pozwalam sobie na za dużo, spychając to, co „powinnam” na bok, w zapomnienie, na potem.

Zawsze więc jestem spóźniona. Zawsze robię wszystko na ostatnią chwilę. Zawsze w pośpiechu, mimo nadmiaru czasu i sprawnie wyznaczanych terminów.

Nie wiem czy to taka straszna i niewybaczalna wada. Ale czasem nieznośna i bardzo wstydliwa. Choć, ponoć, sprzyja rozwojowi intelektualnemu i dogłębnej (choć podświadomej) analizie tematu. Miło byłoby myśleć, że to prawda…

Nic to, jak mawiał Pan Wołodyjowski. Nic to, gdyż na stół wjeżdża danie nadzwyczaj proste, nadzwyczaj dobre i nadzwyczaj zwyczajne.

A do tego tradycyjne. Placki ziemniaczane z duszonymi grzybami.

Placki ziemniaczane to jeden z filarów polskiej kuchni. Każdy je robi. Każdy lubi. I każdy ma ten jedyny, idealny i właściwy przepis. Ja też. 🙂

Moja mama do placków ziemniaczanych zawsze dodawała cebulę. Startą na drobnej tarce. Jakim cudem mój ojciec jadł później te placki z cukrem jest dla mnie niewyobrażalne. Ach, bo to kolejny aspekt wojny plackowej – z cukrem czy ze śmietaną. Choć u mnie sprawa jest prosta – placki ziemniaczane z gulaszem lub duszonymi grzybami. Do tego kwaśny jogurt.

Całość wegańska, absolutnie genialna i przepyszna. Smacznego!

 

Potato patties with stewed wild mushrooms (vegan) #vegan #gluten-free

 

Składniki:

 

placki:

 

1kg ziemniaków

0,5 kg cebuli

2 – 3 łyżek skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu (ja użyłam zielonego pieprzu z kozieradką)

0,5 łyżeczki ostrej papryki

 

olej do smażenia

 

grzyby:

 

0,5 kg grzybów leśnych (podgrzybki)

1 łyżeczka jałowca mielonego

1 łyżeczka pieprzu

0,5 łyżeczki soli

2 – 3 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka oleju kokosowego

 

Do podania:

 

zielona cebulka

gęsty kwaśny jogurt (lub śmietana)

 

Potato patties with stewed wild mushrooms (vegan) #vegan #gluten-free

 

Przygotowanie:

 

Grzyby:

 

  • Grzyby obieramy, kroimy w mniejsze kawałki (ja dzieliłam na ćwiartki).
  • Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone grzyby. Doprawiamy solą, pieprzem i jałowcem.
  • Dusimy grzyby przez ok. 15 minut, w razie potrzeby dolewając trochę przegotowanej wody.
  • Dodajemy ocet balsamiczny i dusimy jeszcze 3 – 4 minuty.

 

Placki ziemniaczane:

 

  • Ziemniaki i cebulę obieramy.
  • Trzemy na tarce o drobnych oczkach – ja użyłam elektrycznej maszynki do mielenia z nakładką do tarcia warzyw.
  • Na misce mocujemy gęstą gazę i odciskamy nadmiar płynów. Startą masę ziemniaczano-cebulową przekładamy do drugiej miski.
  • Dodajemy przyprawy oraz skrobię. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy trochę płynu pozostałego po starciu warzyw. Ciasto powinno być zwarte, ale lejące.
  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Łyżką wykładamy ciasto na patelnię, formując placki. Po ok. 1 – 2 minut placki powinny dać się przesunąć na patelni (nie odrywamy ich, jeśli olej jest wystarczająco gorący, to placki będą przesuwać się z łatwością). Odwracamy. Smażymy na złoto z obu stron.
  • Placki odkładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Układamy na talerzu, dodajemy duszone grzyby.

Podajemy z zieloną cebulką i kwaśnym jogurtem (lub śmietaną).

 

Potato patties with stewed wild mushrooms (vegan) #vegan #gluten-free

5 / 5 ( 1 vote )
(Visited 644 times, 1 visits today)
Posted in: Bez glutenu, Kluski i makarony, Warzywa i owoce, Wegańskie, Wegetariańskie Tagged: grzyby leśne, obiad, placki ziemniaczane, wegański, wege
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2023 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com