18 komentarzy

  1. Pyszne, muszę spróbować, bo ceny jogurtów kokosowych w sklepach są z kosmosu!

  2. Super! Dobrze wiedzieć, że na kokosowym też wychodzi! Muszę koniecznie spróbować 🙂

  3. Paulina

    Moje mleko kokosowe sie rozwarstwia, ok 1/3 tluszczu i 2/3 wody. Czy z takiego mleka wyjdzie jogurt?

    • Mleko kokosowe rozwarstwia się, gdy jest zimne. Po podgrzaniu przestanie. Zdecydowanie tak, będzie z tego jogurt. 🙂

  4. Joasia

    Super przepis, a czy na erytrolu wyjdzie?
    Lub na ksylitolu?

    Ktore mleko kokosowe polecasz do tego przepisu?

    Czy zamiast saszetek można wsypać symbiotyk? Np Multilak? Zależy mi aby było bez laktozy i drożdzy, tylko czy wyjdzie? Ile takich kapsułek trzeba by na litr mleka dodać?

    Na pewno wypróbuję

    • Dziękuję 🙂

      Jeśli chodzi o słodziki, sama nie próbowałam, jednak wiem, że nie mają wpływu na działanie bakterii – tzn. mają, bo umożliwiają bakteriom działanie, ale nie ma znaczenia czy będzie to cukier, słodzik czy nawet miód lub syrop. Jedynym problemem może być ustalenie ilości, ale też nie słodzimy aż tak dużo, by smak mocno się zmienił.

      Mleko, najlepiej kupne. Im wyższą będzie mieć zawartość tłuszczu, tym lepiej – zawartość tłuszczu w mleku kokosowym to 14 – 20% (powyżej 20% mamy już do czynienia ze śmietanką), najlepsze byłoby Aroy D Thai Coconut Milk – 100% mleka kokosowego. Nie wiem czy jest dostępne w polskich sklepach, na pewno jest na Amazonie.
      Drugą dobrą opcją jest Real Thai, mleko kokosowe, zawartość mleka kokosowego to 85%, nie zawiera zagęszczaczy.

      Nie wydaje mi się, aby symbiotyk pozwolił na zakwaszenie jogurtu. Zakwaski (nie tylko Vivo, ale ogólnie bakterie do produkcji jogurtów, serów itd.) nie zawierają laktozy – gdyby ją zawierały, nie byłoby potrzeby dodawania cukru. Co do drożdży, to jedynie bakterie do produkcji kefiru zawierają szczepy drożdży kefirowych.

      Mam nadzieję, że pomogłam.

    • Zwyczajnie. Użyć jogurtu zamiast starterów (bakterii, zakwasków).
      Ok. 100ml podgrzanego jogurtu (ok. 40 – 45 stopni, tak samo jak mleko) na każdy 1l mleka.

  5. Paula

    Niestety mi jogurt nie wyszedł. Wszystko zrobiłam według przepisu. Po przelaniu mleka do słoika ominęła go w koc i wstawiłam go piekarnika (oczywiście wyłączonego).
    Rano niestety wyciągnęłam je okazało się, że mleko jest dalej mlekiem a jedynie zmienił się smak na jogurtowy /kwaśny 🙁 nie wiem co mogło być nie tak? 🙁

    • Bardzo przepraszam za brak odpowiedzi, ale, nie wiem dlaczego, Twój komentarz wylądował w spamie i dopiero dziś go wyłowiłam.

      Wydaje mi się, że bakterie były za słabe lub było ich za mało. Jeśli robiłaś z mleka roślinnego domowego, to możliwe, że mleko było „za rzadkie”, za dużo wody w stosunku do orzechów/ziaren.

  6. Joanna

    Witam, czy to normalne że jogurt się rozwarstwia? Dziś przekładając do lodówki to zauważyłam ..

    • Tak. Mleka roślinne bardzo często się rozwarstwiają, jest to naturalny proces, nie ma powodów do niepokoju. Tak samo mogą rozwarstwiać się jogurty lub kefiry.

  7. Scilla

    Trzymałam jogurt 6 godzin. Na wierzchu biała tłusta warstwa, pod spodem coś o smaki delikatnie skwasnialego płynu. Czy dodać drugą zakwaske? Czy dorobić mleko?

    • Nie jestem ekspertem od jogurtów, ale wygląda to nieco jakby mleko rozdzieliło się na tłustą śmietanę i serwatkę? Stawiam na to, że było za mało bakterii, czyli więcej zakwaski. Może też tak z pół łyżeczki więcej cukru.

Comments are closed.