Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Tarta pieczarkowo-porowa z wegańską ricottą

25/01/16 by

Mushroom and leek tart with vegan ricotta #vegan #gluten free option #low fat

 

Wykańczania zapasów ciąg dalszy. Tym razem wykorzystania doczekała się, wegetująca na półce od ponad pół roku, mączka kukurydziana – polenta.

Nie bardzo miałam ochotę na polentę (ale planuję!), więc dodałam trochę mąki orkiszowej i zrobiłam ciasto na tartę. Jeśli, zamiast mąki orkiszowej, dodacie mąkę bezglutenową, najlepiej miks chlebowy, tarta będzie w pełni bezglutenowa. Osobiście nie przepadam za gotowymi mieszankami mąk bg, ale nie zawsze jest czas, chęć czy nawet możliwość zrobienia własnej mieszanki. Szczególnie takiej, która nie wymaga wspomagania gumą ksantową czy guar.

Farsz jest w pełni wegański – wykorzystałam domowy serek typu ricotta. Na blogu jeszcze go nie ma, zbyt szybko zniknął i nie został należycie obfotografowany. Oczywiście możecie użyć zwykłego krowiego serka lub poszukać wegańskiego zamiennika – np. tofu.

Tartę jedliśmy z konfiturą jarzębinową. Polecam, jest zdecydowanie ciekawsza w smaku niż żurawina, mniej słodka i świetnie komponuje się z łagodną tartą.

 

Mushroom and leek tart with vegan ricotta #vegan #gluten free option #low fat

 

Składniki:

Ciasto:

0,5 szklanki polenty

1 szklanka mąki orkiszowej (lub mieszanki bg)

5 – 6 łyżek oleju kokosowego (schłodzonego, stałego)

0,5 łyżeczki soli

0,5 szklanki zimnej wody

 

Farsz:

0,5 kg pieczarek

1 czerwona cebula

1 por

20 dag serka wegańskiego typu ricotta

2 łyżki oleju z orzechów włoskich

1 łyżka białego octu balsamicznego (lub jabłkowego)
4 – 5 ząbków czosnku

1 łyżka mieszanki ziół – tymianek, kolendra, zielona pietruszka, oregano, bazylia

2 łyżeczki pieprzu białego

0,5 łyżeczki mielonego jałowca

szczypta soli

 

Do podania:

zielona cebulka

konfitura z jarzębiny

 

Mushroom and leek tart with vegan ricotta #vegan #gluten free option #low fat

 

Wykonanie:

Ciasto:

  • Obie mąki, olej, sól oraz wodę mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na bok (jeśli robimy ciasto dużo wcześniej niż farsz, możemy schować je do lodówki. Jednak musimy pamiętać, by wyjąć je najpóźniej na godzinę przed pieczeniem tarty.)

Farsz:

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę. Por (tylko białą część) kroimy w plasterki.
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • Pieczarki myjemy. Odkładamy ok. 10 dag kapeluszy kroimy w ćwiartki, odkładamy na bok. Resztę pieczarek kroimy w plasterki.
  • W garnku rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy cebulę oraz czosnek.
  • Gdy cebula się zaszkli, dodajemy por, zioła oraz pieprz.
  • Dodajemy pieczarki i smażymy do całkowitego odparowania płynów.
  • Dodajemy serek i, ciągle mieszając, gotujemy póki ser nie pokryje równo reszty farszu.
  • Na patelni rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Doprawiamy odrobiną soli, jałowcem i pieprzem.
  • Smażymy do odparowania płynów, dodajemy ocet balsamiczny.
  • Gdy pieczarki zaczną brązowieć, zdejmujemy patelnię z ognia.

Tarta:

  • Ciastem wykładamy formę na tartę.
  • Przekładamy farsz, na wierzch wysypujemy podsmażone pieczarki.
  • Tartę pieczemy ok. 30 – 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C (356F)

Podajemy gorącą, posypaną zieloną cebulką i w towarzystwie konfitury z jarzębiny. Smacznego!

5 / 5 ( 1 vote )
(Visited 1 552 times, 1 visits today)
Posted in: AIP, Bez mleka, Wegańskie Tagged: pieczarki, tarta, wegański, wegański nabiał, wege
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2023 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com