Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Tom kha z podgrzybkami i sałatą rzymską

15/10/15 by

Tom kha with fresh mushrooms and romaine lettuce. #vegan #glutenfree #vegetarian #soup

Dopadło mnie przeziębienie. Siedzę w piżamie, pod kocem, obok mnie książka i kubek herbaty. Gdyby nie katar i przeraźliwy ból głowy, mogłabym powiedzieć, że chorowanie nie jest takie złe. Ale, jak wszyscy wiemy, nie ma gorszej choroby niż katar. Więc, pomimo książki, herbaty i koca, umieram…

Nie chce mi się jeść, pisać, czytać, nie chce mi się nic, bo nawet najmniejsza zmiana pozycji powoduje, że pęka mi głowa i muszę natychmiast sięgnąć po chusteczki. Koszmar.

Ale dość marudzenia, przejdźmy do sedna – clou dzisiejszego postu – zupy grzybowej. A raczej tajskiej zupy tom kha z polskimi podgrzybkami i sałatą rzymską.

Zainteresowałam Was?

Pastę tom kha kupiłam i dłuższą chwilę leżała w lodówce czekając aż wymyślę, co z nią zrobić.

Uprzedzam pytania: pastę kupić można w marketach na stoisku z żywnością egzotyczną – azjatycką. Pasta, którą kupiłam produkowana jest w Tajlandii i oto jej skład: sól 23%, galangal 19%, przyprawy (chili, szalotka) 18%, cukier trzcinowy 13%, olej palmowy 13%, trawa cytrynowa 11%, kwasek cytrynowy 3%. Pasta jest wegańska i bezglutenowa.

Kiedy naszła mnie chęć na zupę grzybową, przypomniałam sobie o paście. I pomyślałam, czemu nie? Oboje z Wszechmocnym lubimy ostre jedzenie, często doprawiam sosy dodatkową porcją harissy czy adżiki, czemu nie tajska pasta?

Zagotowałam połowę mleka w garnku i zawahałam się… cała pasta czy pół? Oderwałam maleńki kawałeczek i spróbowałam. Na języku poczułam słodycz trawy cytrynowej, wyraźny smak cukru i oleju palmowego. Wrzuciłam więc resztę pasty do garnka i… wtedy poczułam chili.

Zupa wyszła tak samo – lekko słodka, z wyraźnym smakiem grzybów, trawy cytrynowej, galangalu. Po chwili dołączają ostre nuty chili i szalotki.

Sałatę dodałam, bo została mi w lodówce i koniecznie chciałam ją zużyć zanim wyruszę na zakupy. Przyznam nieskromnie, że był to okruch geniuszu. Grzyby i sałata komponują się ze sobą nadzwyczaj dobrze.

Zapraszam i życzę smacznego 🙂

Tom kha with fresh mushrooms and romaine lettuce. #vegan #glutenfree #vegetarian #soup

Składniki:

1 opakowanie pasty tom kha (50g)

1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

250 ml bulionu grzybowego (lub warzywnego)

30 dag świeżych podgrzybków

1 nieduża sałata rzymska

makaron ryżowy

Tom kha with fresh mushrooms and romaine lettuce. #vegan #glutenfree #vegetarian #soup

Wykonanie:

  • Grzyby obieramy, myjemy i kroimy w paski.
  • Sałatę myjemy i również kroimy w paski.
  • Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  • W garnku rozgrzewamy połowę mleka kokosowego (200ml).
  • Dodajemy pastę tom kha i gotujemy póki pasta całkowicie się nie rozpuści.
  • Dodajemy resztę mleka i bulion. Mieszamy.
  • Następnie dodajemy grzyby i zmniejszamy siłę grzania do minimum. Gotujemy ok. 20 minut, póki grzyby będą miękkie.
  • Gdy zupa jest gotowa, dodajemy sałatę i gotujemy przez 2 – 3 minuty.
  • Podajemy z makaronem ryżowym.

Smacznego 🙂

5 / 5 ( 1 vote )
(Visited 981 times, 1 visits today)
Posted in: Bez glutenu, Bez mleka, Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy Tagged: bez jajek, bez mleka, bezglutenowy, grzyby leśne, sałata, wegański, wege, zupa
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2023 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com