Zaczęło się od pomysłu.
Postanowiłam zrobić tartę jeżynową na obiad. Na kruchym, orkiszowym spodzie. Z owczym serem doprawionym świeżym oregano i zielonym pieprzem. Z jeżynami, oczywiście.
Plan był fantastyczny i jedyne, czego mi brakowało, to jeżyn. Wybrałam się na targ, gdzie… niespodzianka!, nie było jeżyn. Nigdzie. Nawet jednego, rozpaczliwie drogiego koszyczka.
Ser powędrował do lodówki, mąka do szafki, a na obiad zjedliśmy kalafiora.
Całe szczęście następnego dnia jeżyny już były i można było spokojnie realizować plan. Tarta wyszła pyszna, choć, zgodnie z Wszechmocnym, uznaliśmy „niekoniecznie na obiad”.
Jako kolacja, drugie śniadanie (lunch) cz podwieczorek – zdecydowanie tak. Łagodna słodycz jeżyn i ostro-słony ser idealnie się komponują.
Jednak brak jeżyn zwiastował jedynie początek kłopotów. Następnego dnia była burza i brak dostępu do internetu. Potem dopadł mnie jakiś wirus i spędziłam dwa dni w łóżku (zaufajcie mi – nie chcecie chorować w trakcie upałów – gorąco, zimno, niewygodnie, koc drapie, potrzebna mi kołdra, nie chcę kołdry… koszmar). A potem… a potem uznałam, że trzeba mi urlopu.
Tegoroczne wakacje to nieustanny kontakt ze służbą zdrowia, szpitale, przychodnie, lekarze, apteki. I w tym wszystkim ja, próbująca złapać choć kilka godzin snu, odpoczynku.
Brak jeżyn był przysłowiową kroplą, która przelała kielich.
Teraz wracam do Was, chyba wypoczęta, z głową pełną pomysłów i tylko cichutko modlę się, by je wszystkie zrealizować nim zapał ostygnie. Trzymajcie kciuki 🙂
40 dag mąki orkiszowej
10 dag zimnego oleju kokosowego (masła ghee lub zwykłego masła)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cukru brązowego
0,5 łyżeczki soli
1,5 szklanki mleka owsianego + 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub 1,5 szklanki kefiru/maślanki)
25 dag twarogu owczego
1 łyżeczka świeżego oregano
1 łyżeczka zielonego pieprzu
mleko owsiane
jeżyny
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól oraz cukier, mieszamy.
- Zimny tłuszcz kroimy w niedużą kostkę, dodajemy do mąki. Następnie rozdrabniamy palcami tłuszcz łącząc go z mąką. Powinniśmy uzyskać sypką masę, o konsystencji piasku.
- Dodajemy połowę mleka owsianego i szybko zarabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy resztę mleka.
- Ciastem wykładamy formę na tartę i odstawiamy do lodówki.
- Ser mieszamy z oregano i pieprzem. Jeśli jest zbyt suchy, dodajemy mleko owsiane.
- Następnie wykładamy masę serową na ciasto.
- Na masę serową kładziemy jeżyny i gałązki oregano.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190C (375F).
- Tartę pieczemy ok. 20 – 25 minut.
Ciasta nie chłodzimy przed wyłożeniem formy. Natomiast możemy tartę schować do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika.
Smacznego 🙂
Cudowna tarta. Fantastyczne połączenie smaków. 🙂
Życzę Ci Agnieszko, aby limit chorób dla Ciebie już się wyczerpał całkowicie. 🙂
Pozdrawiam. Danusia. 🙂
Dziękuję, Danusiu. Oby się sprawdziło. 🙂