Do wypieków wolę stosować „jajka” z chia, siemienia lnianego, zastępować je musem jabłkowym czy masłem orzechowym. Mam wrażenie wtedy, że ciasto lepiej mi wyrasta, nie marnuję jajek.
Nie będę tu nikogo przekonywać, jest to moja mała fanaberia.
Jednak jajka jeść lubię.
Jajecznica, jajka na twardo i miękko oraz tarty. Nic tak pięknie nie wypełnia ciasta jak masa jajeczna. 🙂
Ale prawdziwą gwiazdą są dzisiaj rzodkiewki. To bardzo niedoceniana jarzynka.
Wszyscy wiemy o szamponach czy wcierkach z czarnej rzepy i jak cudownie działają na włosy. Ale poza tym traktujemy rzodkiewkę bardzo po macoszemu. A te małe, czerwono-białe kuleczki potrafią pobudzić łaknienie, przez co są polecane w leczeniu zaburzeń żywienia (dodatkowo 100g rzodkiewek to jedynie 16 – 18kcal), pobudzają pracę wątroby, stabilizują nadfermentację jelitową.
Zawarte w rzodkiewkach olejki eteryczne działają wykrztuśnie i pomaga załagodzić męczący kaszel – ostatnie badania zalecają włączać rzodkiewkę przy dolegliwościach oskrzeli i astmie.
Wysoka zawartość potasu (233 mg/ 100 g) sprawia, że rzodkiewka jest zalecana osobom z nadciśnieniem, potas pomaga w przywróceniu go do normy.
Najczęściej jemy ją surową i tak zdecydowanie jest najzdrowsza (i najsmaczniejsza), ale czasem można pokusić się o odrobinę szaleństwa i… wrzucić ją do tarty. A z listków zrobimy zupę lub sałatkę.
Skusiłam Was?
Składniki (forma 34×10 cm, porcja dla dwóch osób):
1 płat ciasta francuskiego
4 jajka
3 – 4 łyżki śmietanki kokosowej (można zastąpić zwykłą gęstą śmietaną lub serkiem typu Philadelphia)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
0,5 łyżeczki czosnku mielonego
0,5 łyżeczki zielonej kolendry
1 pęczek rzodkiewek (ok. 10 – 12 sztuk)
1 pęczek zielonej cebulki
Wykonanie:
- Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200C (400F).
- Kroimy cebulkę i rzodkiewkę.
- Jajka, śmietankę oraz przyprawy dokładnie miksujemy.
- Dodajemy pokrojoną cebulkę.
- Wyjmujemy z lodówki formę, wylewamy na ciasto masę jajeczną.
- Na wierzch wykładamy pokrojoną w plasterki rzodkiewkę.
- Tartę pieczemy 20 – 25 minut.
- Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku na ok. 10 minut.
Smacznego! 🙂
Hmmmm pychota 🙂
Zdecydowanie tak 🙂
Faktycznie rzodkiewka jakby niedoceniana w kulinarnych pomysłach, częściej za to w kosmetyce i medykamentach. A przecież udowodniłaś,że wspaniale komponuje się z ciastem francuskim.
Na ciepło przyrządzam rzodkiewkę czerwoną duszoną w śmietanie lub curry, albo marynowaną w winie i occie.
Pozdrawiam wiosennie
Mam nadzieję udowodnić, że nie tylko tak 🙂 Rzodkiewki duszonej w curry nie robiłam, zdecydowanie spróbuję, ale w sosie śmietanowym i owszem – przepyszna. 🙂
Pozdrawiam 🙂
Do tej pory rzodkiewkę jadłam tylko na surowo… Muszę przyznać, że mnie zaintrygowałaś 🙂
Na surowo jest najlepsza, nie ma wątpliwości 🙂 A udało mi się Cię przekonać do spróbowania? 🙂
Ale czad! Dla mnie przegenialna tarta. Przepis zapisuję i robię na dniach! 😀
Cieszę się 🙂 Z komplementu i odwiedzin. Dziękuję 🙂