8 komentarzy

  1. Wyglądają zachęcająco. Wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze nie miałam okazji spróbować tego specjału.

  2. W NY bywam raz w roku i…nie spotkałam tam nigdzie knyszy ! Czuję się zawstydzona niewiedzą.
    Ciasto ma sporo składników i tak się zastanawiam, czy ono jest konieczne, by knysze nie straciły na oryginalności ?
    Stosuję zwykle ciasto kruche słone , bardzo proste – mąka , masło, żółtko, sól ew.proszek do pieczenia. Ale patrząc na zdjęcia, chyba tak pięknie nie ułoży się moje ciasto wokół farszu.

    • Knysz trzeba szukać na Brooklinie 🙂
      Nie, ciasto kruche jest zbyt kruche. Ciasto na knysze jest miękkie, elastyczne, dość tłuste. Musisz móc je rozwałkować bardzo cieniutko (u mnie widać, że nie wszędzie się udało), a następnie otulić farsz ciastem przynajmniej dwa razy. Może np. ciasto filo byłoby dobrym zastępstwem?

      • O nie, ciasto filo nie może być, bo jest niezwykle łamliwe , przekonuje mnie jednak oryginalny przepis na ciasto.
        Pewnie kiedyś zrobię, bo zapisuję sobie co ciekawsze linki. Pozdrawiam

Comments are closed.