Mleko.
Mniej więcej co pół roku pojawia się nowy i odkrywczy artykuł, który zmienia dotychczasowe poglądy na nabiał.
„Mleko zawiera wapń i pomaga zwalczać osteoporozę”.
„Mleko zawiera aminokwasy odpowiedzialne za powstawania cukrzycy typu 1”.
„Mleko jest dobre”.
„Mleko jest złe”.
I tak co jakiś czas zmieniamy poglądy kupując mleko odtłuszczone lub pełnotłuste, bez laktozy albo z laktozą, z dodatkowym wapniem lub zwykłe. Jaką bowiem mamy alternatywę?
Otóż – mleka roślinne.
Mleko roślinne to nie tylko opcja dla wegan. To doskonały substytut mleka dla alergików, osób z problemami układu trawiennego, zmagających się z nadwagą. Mleko roślinne nadzwyczaj szybko przygotujemy w domu, niewielkim nakładem kosztów i praktycznie bez wysiłku.
Mleko, przygotowane z ziaren, będzie miało niemal takie same właściwości odżywcze jak same ziarna. Czemu „niemal”?
Bo podczas produkcji mleka na gazie/szmatce zostanie nam praktycznie cały błonnik. Nie jest to wielki problem, bo masę tę możemy zużyć do wypieku chleba, ciasta, na naleśniki, racuchy czy nawet do makaronu. Jeśli nie mamy w planach pieczenia – masę rozkładamy na blaszce i suszymy. Otrzymamy w ten sposób domową mąkę, tanią i bogatą w błonnik.
Dodatkowo otrzymujemy mleko nie tyle odtłuszczone, co nietłuste. Jest to o tyle ważne, że odtłuszczanie mleka powoduje też spadek ilości witamin.
Co z resztą składników odżywczych?
Mówimy tu o mleko owsianym, więc…
Ziarno owsa zawiera:
- 7-23% łatwo przyswajalnego białka
- prawie 15 witamin, w tym dwukrotnie więcej witaminy A niż mleko krowie, poza tym witaminy z grupy B, witaminę PP, K oraz E
- kwas foliowy
- wapń 660mg/kg płatków owsianych (796mg/kg ziarna) – 1 szklanka mleka owsianego to 34% dziennego zapotrzebowania na wapń
- żelazo 36mg/kg płatków owsianych
- potas 4,07mg/kg płatków owsianych
Mleko owsiane nie zawiera laktozy ani cholesterolu.
Polecane szczególnie osobom cierpiącym na choroby wątroby, trzustki i jelit.
Jednak nie jest polecane osobom z celiakią, gdyż zawiera aweninę. Gluten to białka z grupy prolamin: pszenica zawiera gliadynę, jęczmień – hordeinę, żyto – sekalinę, a owies – aweninę. Pomimo tego, że awenina nie zawiera toksycznych aminokwasów, to u niektórych osób, ze zdiagnozowaną celiakią, może nastąpić reakcja alergiczna – wytwarzanie przeciwciał przeciwko aweninie.
Mleko owsiane świetnie nadaje się do wypieków – szczególnie chlebów i ciast, można je gotować, nadaje się do przyrządzania owsianek i doskonale komponuje się w smoothies i koktajlach.
Do porannej kawy zdecydowanie polecam mleko migdałowe, które ma delikatniejszy smak i jest nieco słodsze.
Mleko sojowe nie nadaje się dla chłopców w wieku dorastania – może powodować niedorozwój jąder, bezpłodność, niestabilność hormonalną. Ze względu na zawarte w soi izoflawony nie zaleca się jej osobom z niedoczynnością tarczycy, a także kobietom w okresie przekwitania.
Natomiast mleko słonecznikowe dostarczy nam dużej ilości kalorii oraz tłuszczów Omega-6.
Pamiętajmy, że, jeśli przygotowujemy mleko z ziaren, musimy je wcześniej namoczyć. Najbezpieczniej jest moczyć ziarna przez noc.
Zapraszam na mleko owsiane 🙂
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych
400 ml wody
będziemy też potrzebować:
gazę
miskę
gumkę recepturkę
blender
Wykonanie:
- Płatki owsiane wsypujemy do blendera, wlewamy wodę i całość miksujemy dokładnie.
- Dwu lub trzykrotnie złożoną gazę układamy na misce, zabezpieczamy gumką recepturką. Powoli wlewamy zmiksowane płatki.
- Zdejmujemy gumkę i odciskamy resztę płynu z gazy.
Jeśli będziemy robić mleko z ziaren – pamiętajmy o wcześniejszym ich namoczeniu. Oto kilka innych propozycji, równie pysznych:
mleko kokosowe:
1 szklanka wiórków (moczymy wiórki przez ok. 2 godziny) + 4 szklanki wody
mleko sezamowe:
1 szklanka ziaren sezamu (moczymy przez 4 – 6 godzin) + 4 szklanki wody
mleko słonecznikowe:
1 szklanka łuskanego słonecznika (moczymy przez 4 – 6 godzin) + 4 szklanki wody
mleko ryżowe:
1 szklanka ryżu białego (moczymy przez 3 – 4 godziny) + 4 szklanki wody
mleko migdałowe:
1 szklanka obranych migdałów (moczymy przez 8 – 12 godzin) + 4 szklanki wody
Z chęcią spróbowałabym każdego rodzaju z proponowanych. Znam kokosowe i migdałowe, pozostałe też kuszą. 🙂
Świetna ekspozycja, super zdjęcie. Niby to tylko mleko, ale jaaaaaaaaaaaakie. 😉
Dziękuję 🙂 Mleka polecam wszystkie, są o niebo lepsze niż krowie. Pychota 🙂
Cudowny przewodnik po mleku roślinnym. To owsiane chyba sobie zaraz zrobię, bo kupiłam dzisiaj płatki owsiane, a przy moich przebojach z układem pokarmowym powinno być idealne.
Cieszę się, że przewodnik się przyda. Mleko owsiane jest chyba najprostsze i najszybsze, jednak polecam wypróbować też inne. Tak wiele smaków 🙂
„Zamieszkałam ” w tym poście, aż w końcu sobie wydrukowałam i na lodówce przykleiłam. Genialny wpis, dziękuję.
O, dziękuję 🙂
Zawsze przy takich wpisach się waham czy aby są potrzebne? Czy nie za dużo napisałam? Czy to ma w ogóle sens? Ale cieszę się, że się przydał. SMacznego i na zdrowie 🙂
Obiecałam sobie, że zrobię – i zrobiłam. 🙂 Co prawda trochę to trwało (2 lata), ale mam. Lubię płatki, więc smak mi odpowiada. Poniewaź mleko jest w mojej codziennej diecie, przyda się taki smaczny „przerywnik”.
🙂 Mleka niezwierzęca cieszą się coraz większą popularnością, więc te dwa lata to nie jest taki duży poślizg. Powiem, że wylądowałaś w sam raz. 🙂 Polecam też inne smaki – orzechy, kasze, ryż.