15 komentarzy

  1. Totalnie mnie zaskoczyłaś tym przepisem, fajnie ,że przekazałaś przy okazji garść potrzebnej wiedzy , bo przede wszystkim zastanawiałam się, czy węgiel nie zmienia smaku, zapachu.
    Takie maleństwa są akurat do Twoich past kolorowych, pięknie , podziwiam. A z przepisu z pewnością skorzystam, ale w innej wersji, wkrótce będą na blogu. POzdrawiam

    • Właśnie brak wpływu na smak i zapach pieczywa był głównym kryterium przy poszukiwaniu barwnika. 🙂 Oczywiście, że uzywaj, a ja czekam z niecierpliwością na Twoje wypieki 🙂

  2. Łał, robią wrażenie. Aż otworzyłam buzię ze zdziwienia 🙂
    Zapisuję przepis – koniecznie muszę takie cudo upiec!

  3. Nie wpadłabym na zabarwienie bułeczek na czarno! Pomysł świetny! 🙂
    Muszę wypróbować patentu z węglem i zaszokować bliskich tak intensywnym kolorem 😀

    • Nie piekłam z mąką kokosową, jednak szybka inspekcja internetu daje podpowiedź, że w przypadku pieczenia nie należy przekraczać 20% zawartości mąki kokosowej. Czyli, jeśli chodzi Ci o wypiek bezglutenowy, to najlepiej użyć mieszanki chlebowej i piątą część zamienić na mąkę kokosową.
      Mąka kokosowa jest też bardziej tłusta, ale to w żaden sposób nie wpływa na koloryzację. Wypieki z dodatkiem tłuszczu mają nieco intensywniejszy kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *