Jakiś czas temu obiecałam podzielić się przepisem na chlebki naan. I, oczywiście, od tego czasu nie zrobiłam ich ani raz. Ale wczoraj uznałam, że czas najwyższy spełnić obietnicę i upiekłam je do jajecznicy.
Tak naprawdę to płaskie chleby obecne są w każdej praktycznie kulturze na Ziemi. Maca, pita, podpłomyk, chapati, lavash. Pod każdą z tych nazw tak naprawdę kryje się podobny przepis: ciasto chlebowe pieczone na płaskiej powierzchni – patelnia, blacha, kamień, bezpośrednio na piecu.
Chleby te łączy też elastyczność i prostota przepisu. Możemy dowolnie wymieniać składniki, doprawiać ciasto, by uzyskać własny, domowy chleb.
Podstawowy przepis na chlebki naan zaleca użycie (w proporcji pół na pół) mleka i jogurtu. Jednak dla mnie ciasto takie jest zbyt ciężkie i ja sama używam maślanki lub kefiru, czasem łącząc je z kwaśnym mlekiem. Można oczywiści zastąpić nabiał odzwierzęcy roślinnym, jednak wtedy musimy poeksperymentować i ewentualnie rozrzedzić mleko wodą (przyznaję, nie stosowałam tego zamiennika, więc nie jestem pewna proporcji).
Mąka, której użyjemy powinna być mieszanką chlebową, ale tu też możemy pozwolić sobie na dowolność – mąka bezglutenowa (dostępna w Polsce mieszanka daje dość ciekawy smak, szczególnie, jeśli 1/3 zastąpimy mąką besan lub sezamową), razowa, żytnia czy też zwykła pszenna.
W diecie Dukana również można spotkać podobny rodzaj pieczywa, z otrąb.
W przepisie podane jest również stopione masło. Możemy oczywiście zastąpić je olejem kokosowym, sezamowym czy ryżowym.
I rzecz ostatnia, ale nie najmniej ważna. Oryginalne przepisy podają jedynie podstawowe składniki. My jednak możemy, a nawet powinniśmy, doprawić chlebki ulubioną przyprawą: za’atar, suszone pomidory z bazylią, sól mielona z czarnuszką czy kminkiem.
Zapraszam do eksperymentowania. Warto czasem do gulaszu czy curry podać płaski chlebek. 🙂
Skladniki:
300 g mąki chlebowej
1 jajko
300 ml kefiru lub maślanki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki stopionego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przypraw do chleba (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy do miski. DOdajemy sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy. Całość mieszamy.
- Dodajemy jajko, połowę kefiru i łyżkę masła.
- Mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto. Dolewając, w razie potrzeby, kefiru. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i gładkie.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
- Ciasto dzielimy na 5 – 6 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na niezbyt gruby placek i formujemy łezkę (przyznaję, że moje bardziej przypominają nadgryziony księżyc, ale załóżmy, że mi się udało) 🙂
- Spód każdego chlebka smarujemy wodą, układamy na blasze. Wierzch smarujemy stopionym masłem. Odstawiamy na bok do czasu rozgrzania piekarnika.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C
- Chlebki pieczemy 8 – 10 minut.
- Gorące wykładamy na lekko wilgotną szmatkę i czekamy aż odparują.
Smacznego!
Wygladaja rewelacyjnie. Uwielbiam. Pamietam lata temu moj pierwszy naan 😉 , byl najsmaczniejszy na swiecie, ale stracilam check na nastepny I tak minelo 7 lat I wiem ze zrobie jeszcze raz 🙂 Pozdrawiam
Ja właśnie dlatego cieszę się z bloga i blogowych znajomych. 🙂 Zaglądam do Was i… o! jak ja dawno nie robiłam tego, zupełnie zapomniałam 🙂 Dziękuję Wam za to.
Super przepis 🙂 kiedyś jadłam takie chlebki a Twoje z chęcią wypróbuję 🙂
Zapraszam również do mnie i do udziału w konkursach 🙂 http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/05/
Jak zwykle – przepis perfekcyjny, wypiek – perfekcyjny, zdjęcia – perfekcyjne. Ekspozycja – cudowna. I jeszcze, na dodatek, ta czerwona salaterka… To mówisz, że gdzie mieszkasz Blue? 😉
Ależ ja nieustająco zapraszam, Danusiu 🙂 Pogoda znowu robi się ładna, upały nadchodzą, to i chlebki będą częściej. 🙂
Moje wirtualne odwiedziny masz, jak w banku… 🙂
Oooo nawet miałam je dziś piec 🙂 !
Upiekłam Twoje chlebki, dłuuugo „chodziły za mną”. http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/06/chlebki-naan-blue/#more-3007
Cieszę się jak dziecko 🙂 Dziękuję za tak fantastyczny komplement!
To naprawdę mały, skromny ukłon w Twoją stronę 😉
Chlebki naan Blue | Przepisy na ?
[…] w internecie jest co niemiara, jednak najbardziej mnie zaintrygował przepis Bluee z bloga Gotuj z Bluee Raven. Dlatego moje chlebki upiekłam z jej przepisu i nazwałam – Chlebki naan Blue. Składniki, […]
Zapraszam na Elegancka.pl – tam wpis inspirowany jednym z Twoich postów!
http://www.elegancka.pl/Kulinaria/marchewki-z-ciasta-francuskiego-z-pasta-jajeczna
Pozdrawiam!
Dziękuję 🙂 Bardzo się cieszę, że się podobamy, karmel-itko 🙂