Vichyssoise to kremowa zupa z porów, ziemniaków, cebuli i zagęszczona śmietaną. Tradycyjnie podawana na zimno, ale w tym wypadku tradycja często jest lekceważona i zupę równie często podaje się na gorąco.
Tradycyjnie przygotowana vichyssoise jest zupą dość ciężką (i nie ma co ukrywać – mocno kaloryczną). Jednak ja proponuję wydanie odchudzone ze słodkimi ziemniakami, fasolą i podane z przepysznymi imbirowymi pestkami dyni.
Zastępując zwykłe ziemniaki słodkimi uzyskujemy zupę bogatą w beta karoten, antyoksydanty i witaminę C. Dodatkowo słodkie ziemniaki dłużej niż zwykłe zapewniają poczucie sytości, więc rzadziej sięgamy po dokładkę czy „coś do przegryzienia” zaraz po obiedzie. (I nie mamy ochoty na poobiednią drzemkę!)
By uzyskać gładką, kremową konsystencję użyłam gotowanej na parze fasoli zamiast śmietany. W ten sposób nie tylko zupa stała się przyjazna wegetarianom, ale i ograniczyłam ilość tłuszczy, uzupełniając jednocześnie danie o błonnik.
Dodajmy do tego złociste, pachnące imbirem pestki dyni i zamiast zwykłej zupy porowej mamy wykwintną vichyssoise.
Zainteresowani?
3 pory
4- 5 średnich ząbków czosnku
2 – 3 słodkie ziemniaki
25 dkg ugotowanej na parze białej fasoli (możemy użyć takiej z puszki albo zwyczajnie ugotowanej w wodzie)
750 ml rosołu warzywnego
łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła (ghee)
łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
1 łyżeczka soli morskiej
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej (pimiento) – możemy użyć cayenne
do podania:
dwie łyżki drobno posiekanego szpinaku/zielonej cebulki/zielonej części pora
imbirowe pestki:
20 dkg obranych pestek dyni
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki suszonego imbiru
Wykonanie:
- Czyścimy pory, kroimy w plasterki. W razie potrzeby wrzucamy do miski z zimną wodą i wypłukujemy resztki ziemi. Osuszamy.
- W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, kurkumę, paprykę wędzoną, sól oraz pora. Mieszamy, żeby rozprowadzić przyprawy, a następnie podsmażamy na średnim ogniu przez ok. 4 – 5 minut, póki por się nie zeszkli.
- Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Słodkie ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy ich ze skórki), kroimy w kostkę i dodajemy do pora. Gotujemy przez kilka minut.
- Następnie dodajemy rosół i ugotowaną fasolę. Szybko zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i tak gotujemy zupę póki warzywa nie zmiękną – ok. 15 – 20 minut.
- Miksujemy całość blenderem. Dodajemy oliwę z oliwek i sok z cytryny. W razie potrzeby doprawiamy solą. Ponownie miksujemy zupę.
Imbirowe pestki:
- Oliwę z oliwek, miód i imbir mieszamy w misce.
- Kiedy masa jest jednolita, bez grudek – dodajemy pestki. Dokładnie mieszamy tak, by pestki pokryły się masą imbirową.
- Piekarnik rozgrzewamy do 150°C.
- Pestki wykładamy na blachę przykrytą pergaminem do pieczenia.
- Pieczemy 10 – 15 minut.
- Pestki wraz z pergaminem wykładamy na blat kuchenny do wystygnięcia. Nadmiar pestek możemy przechowywać przez kilka dni, ale są zbyt dobre i zbyt szybko znikają.
Zupę podajemy z zieleniną i pestkami. Nie ma potrzeby dodawania klusek, makaronów czy chleba. Danie jest bardzo sycące.
A pestki zawsze możemy po prostu zrobić w ramach przekąski.
Smacznego!