Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Vichyssoise, czyli porowa z ambicjami

04/03/14 by

DSC_8142_800x483Vichyssoise to kremowa zupa z porów, ziemniaków, cebuli i zagęszczona śmietaną. Tradycyjnie podawana na zimno, ale w tym wypadku tradycja często jest lekceważona i zupę równie często podaje się na gorąco.

Tradycyjnie przygotowana vichyssoise jest zupą dość ciężką (i nie ma co ukrywać – mocno kaloryczną). Jednak ja proponuję wydanie odchudzone ze słodkimi ziemniakami, fasolą i podane z przepysznymi imbirowymi pestkami dyni.

Zastępując zwykłe ziemniaki słodkimi uzyskujemy zupę bogatą w beta karoten, antyoksydanty i witaminę C. Dodatkowo słodkie ziemniaki dłużej niż zwykłe zapewniają poczucie sytości, więc rzadziej sięgamy po dokładkę czy „coś do przegryzienia” zaraz po obiedzie. (I nie mamy ochoty na poobiednią drzemkę!)

By uzyskać gładką, kremową konsystencję użyłam gotowanej na parze fasoli zamiast śmietany. W ten sposób nie tylko zupa stała się przyjazna wegetarianom, ale i ograniczyłam ilość tłuszczy, uzupełniając jednocześnie danie o błonnik.

Dodajmy do tego złociste, pachnące imbirem pestki dyni i zamiast zwykłej zupy porowej mamy wykwintną vichyssoise.

Zainteresowani?

DSC_8161_300x557Składniki:

3 pory

4- 5 średnich ząbków czosnku

2 – 3 słodkie ziemniaki

25 dkg ugotowanej na parze białej fasoli (możemy użyć takiej z puszki albo zwyczajnie ugotowanej w wodzie)

750 ml rosołu warzywnego

łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła (ghee)

łyżka oliwy z oliwek

sok z cytryny

1 łyżeczka soli morskiej

2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej (pimiento) – możemy użyć cayenne

do podania:

dwie łyżki drobno posiekanego szpinaku/zielonej cebulki/zielonej części pora

imbirowe pestki:

20 dkg obranych pestek dyni

1 łyżka miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżeczki suszonego imbiru

Wykonanie:

  • Czyścimy pory, kroimy w plasterki. W razie potrzeby wrzucamy do miski z zimną wodą i wypłukujemy resztki ziemi. Osuszamy.
  • W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, kurkumę, paprykę wędzoną, sól oraz pora. Mieszamy, żeby rozprowadzić przyprawy, a następnie podsmażamy na średnim ogniu przez ok. 4 – 5 minut, póki por się nie zeszkli.
  • Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Słodkie ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy ich ze skórki), kroimy w kostkę i dodajemy do pora. Gotujemy przez kilka minut.
  • Następnie dodajemy rosół i ugotowaną fasolę. Szybko zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i tak gotujemy zupę póki warzywa nie zmiękną – ok. 15 – 20 minut.
  • Miksujemy całość blenderem. Dodajemy oliwę z oliwek i sok z cytryny. W razie potrzeby doprawiamy solą. Ponownie miksujemy zupę.

Imbirowe pestki:

  • Oliwę z oliwek, miód i imbir mieszamy w misce.
  • Kiedy masa jest jednolita, bez grudek – dodajemy pestki. Dokładnie mieszamy tak, by pestki pokryły się masą imbirową.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 150°C.
  • Pestki wykładamy na blachę przykrytą pergaminem do pieczenia.
  • Pieczemy 10 – 15 minut.
  • Pestki wraz z pergaminem wykładamy na blat kuchenny do wystygnięcia. Nadmiar pestek możemy przechowywać przez kilka dni, ale są zbyt dobre i zbyt szybko znikają.

Zupę podajemy z zieleniną i pestkami. Nie ma potrzeby dodawania klusek, makaronów czy chleba. Danie jest bardzo sycące.

A pestki zawsze możemy po prostu zrobić w ramach przekąski.

Smacznego!

(Visited 180 times, 1 visits today)
Posted in: Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy Tagged: batat, fasola, imbir, pestki dyni, por, vichyssoise, wegański, wege, zupa
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2023 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com