Dawno nie było żadnego pieczywa. Dzisiaj nadziewane pieczarkami orkiszowe bułeczki. Są fantastyczne do jajecznicy czy gotowanych kiełbasek. Ale też pyszne same ze sobą czy jako dodatek do zupy.
Można podgrzać je w mikrofali i wtedy mamy szybkie i ciepłe śniadanie.
Przepis dość prosty. A bułeczki nadziać możemy czym chcemy: szpinakiem, pieczarkami, kiełbasą czy białym serem.
Składniki:
300 g maki orkiszowej
200 g maki żytniej
33 g świeżych drożdży
1 łyżeczka brązowego cukru (lub miodu)
2 łyżeczki soli
3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
Farsz:
500 g pieczarek
1 duża cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka zmielonego jałowca
1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
- Pieczarki obieramy, kroimy dość cienko. Cebulę kroimy w niedużą kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę póki się nie zeszkli, a następnie dodajemy pieczarki. Dodajemy sól, pieprz i jałowiec.
- Całość smażymy póki pieczarki nie puszczą soku, a następnie odparowujemy całość.
- Odstawiamy do przestygnięcia.
- Drożdże mieszamy z cukrem póki nie staną się płynne.
- Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, drożdże, mleko, olej kokosowy oraz jajka.
- Szybko wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto, wałkujemy dość cienko.
- Wykrawamy okrągłe placuszki, a następnie każdy z nich nacinamy w czterech miejscach. Nie przecinamy na ćwiartki, zostawiamy pośrodku miejsce na farsz.
- Nakładamy farsz łyżeczką, a następnie sklejamy przeciwległe płatki koła, tworząc „koszyczek”.
- Gotowe bułeczki odkładamy na blachę, zostawiamy na 15 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°. Pieczemy bułeczki ok. 25 – 30 minut.
Smacznego 🙂
(Visited 1 198 times, 1 visits today)
Pysznie i pięknie wyglądają. Świetny dobór składników (też bardzo lubię dodatek oleju kokosowego). 🙂
Olej kokosowy to ostatnio moja wielka miłość. 🙂 Stosuję go przede wszystkim jako zamiennik masła. No i naprawdę trudno się oprzeć temu aromatowi 🙂