Cytując jednego z internetowych twórców „nie rozumiem dlaczego ludzie pasą się czekoladą w Walentynki, zamiast w Noc Kupały gzić się z ukochaną w paprociach aż po świt”. Może na Noc Kupały pojawi się akcja „Piknik w paprociach”?
Niezależnie jednak od Walentynek czy Nocy Kupały – „przez żołądek do serca” jest prawdą niemal najwyższą.
Sztuka uwodzenia to nie tylko kwiaty, czekoladki, smętne serenady i sonety. To także umiejętnie skomponowana kolacja, która prowadzi do… pominięcia czekoladek i sonetów.
Ta kolacja jest nie tylko lekka i seksowna, ale też zdrowa i bogata w witaminy A, B1, B2, C, H, K, PP, E. Awokado nie tylko jest afrodyzjakiem, ale i łagodzi objawy zmęczenia i depresji. Truskawki poprawiają nie tylko nasz nastrój, ale i wygląd skóry i włosów. Szpinak to bomba energetyczna.
Podczas pieczenia kaczki mamy też czas na ostatnie przygotowania – czy to makijaż czy też czwarta zmiana sukienki.
Pierś kaczki z balsamicznym sosem truskawkowym
2 piersi z kaczki
marynata:
3 łyżki soku z agawy/miodu
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka pieprzu białego, świeżo zmielonego
- Przygotowanie:
- Piersi z kaczki czyścimy pod zimną wodą, suszymy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kostkę.
- Składniki marynaty łączymy.
- Piersi przekładamy do miski, zalewamy marynatą – dbając by dokładnie przykryła całe mięso. Miskę zakrywamy folią i odkładamy do lodówki na minimum godzinę (możemy zamarynować mięso dzień wcześniej, pozostawiając je w marynacie na noc).
- Piekarnik rozgrzewamy do 90°
- Dobrze rozgrzewamy patelnię, następnie układamy na niej piersi skórą do dołu. Smażymy ok. 3 minut. Odwracamy mięso i smażymy z drugiej strony ok. 2 – 3 minut. Jeśli będziemy podawać pierś razem ze skórką – odwracamy mięso raz jeszcze i dopiekamy skórkę przez kolejne 3 minuty.
- Mięso zdejmujemy z patelni, układamy na tacce grillowej i wkładamy do piekarnika. Piersi pieczemy ok. 90 – 120 minut w zależności od tego jak mocno chcemy mieć upieczone mięso.
- W połowie pieczenia – 45 – 60 minut – mięso odwracamy. W razie konieczności podlewamy tłuszczem wytopionym na patelni.
- Gotowe mięso odkładamy na papierowy ręcznik, odsączamy nadmiar tłuszczu, w razie potrzeby odcinamy skórkę.
Truskawkowy sos balsamiczny
pół szklanki octu balsamicznego
2 szklanki truskawek (mogą być mrożone)
2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
skórka otarta z jednej cytryny
Przygotowanie:
- Ocet balsamiczny przelewamy do rondelka. Gotujemy przez 5 – 10 minut, aż płyn zredukuje się do połowy.
- Zmniejszamy ogień.
- Dodajemy truskawki, miód, pieprz i skórkę z cytryny. Całość gotujemy przez ok. 15 minut.
- Miksujemy ręcznym blenderem. (Sos możemy przechowywać w lodówce przez tydzień)
Sałatka ze szpinaku, truskawek i awokado z imbirowym winegretem
30 dkg szpinaku baby
8 dużych truskawek
1 awokado
imbirowy winegret:
3 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
1/4 łyżeczki różowej soli (drobno zmielonej)
- Szpinak płuczemy w zimnej wodzie. Osuszamy. Truskawki kroimy w plasterki. Awokado wyjmujemy łyżką ze skórki, kroimy w kawałki.
- W dużej misce łączymy składniki sałaty.
- Składniki sosu mieszamy w słoiczku. Polewamy sałatę. Delikatnie mieszamy – dojrzałe awokado jest miękkie i jeśli mieszamy zbyt energicznie – rozmaże nam się po sałacie.
Sałatę wykładamy na dwa talerze. Dodajemy po piersi z kaczki i polewamy ją lekko sosem truskawkowym.
A tam zaraz w paprociach! 🙂 Niech sobie internetowi intelektualisci robia, co chca – nawet noc cala. Ja tam sie chetnie popase takimi pysznosciami juz teraz, nie czekajac na Kupale…
🙂
Dziekuje za udzial w akcji. Bardzo mi milo!
Kasia
http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl