Do upieczenia bajgli namówiła mnie siostra. Są pyszne, ale przygotowanie jest czasochłonne, choć niezbyt skomplikowane.
Przepis pochodzi z bloga White Plate.
I chcę powiedzieć, że przepisy z tego bloga nigdy mnie nie zawiodły. Owszem, czuję się jak sierota, kiedy porównuję moje niezdarne próby z dokonaniami pani Elizy, ale… ćwiczenie czyni mistrza.
Pamiętamy, żeby zarezerwować sobie 3 dni na bajgle. Przygotowujemy się do ciężkiej pracy. I pamiętamy o nagrodzie, która jest zabójczo pyszna.
Bajgle podajemy w sposób dowolny, ja uwielbiam je z kozim serem, szynką parmeńską i rzodkiewką. Albo same ze sobą. Albo z masłem i konfiturą figową… to już odkryć musicie sami.
Dzień pierwszy – zaczyn
5g drożdży świeżych
250 ml wody (przegotowanej)
200 g mąki orkiszowej
50 g mąki pszennej
- Mąkę przesiewamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Masa powinna być gęsta i gładka. Po wyrośnięciu będzie płynna.
- Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 24 godziny.
120 g mąki orkiszowej
60 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soli
5 g świeżych drożdży
- Drożdże mieszamy z miodem, aż staną się płynne.
- Mąkę mieszamy z solą.
- Mąkę i drożdże dodajemy do zaczynu, wyrabiamy ciasto.
- Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Kiedy ciasto wyrośnie, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na noc.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki godzinę wcześniej, by się ogrzało.
- Dzielimy na 12 części.
- Formujemy małe bułeczki, w każdej robimy dziurkę i odsuwamy ciasto tak, by uzyskać bajgle.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem i przykrywamy ściereczką, pozostawiając bajgle do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
5 l wody
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru
- Wodę gotujemy z sodą i cukrem.
- Na gotującą się wodę wykładamy bajgle (po 3, 4 na raz) i gotujemy przez minutę. Odwracamy bajgla i gotujemy kolejną minutę.
- Osuszamy lekko papierowym ręcznikiem.
- Przekładamy na blachę wyłożoną papierem, smarujemy bajgle białkiem i posypujemy sezamem, solą, czarnuszką, makiem itp.
- Piekarnik rozgrzewamy do 230°. Wstawiamy bajgle na 5 minut.
- Zmniejszamy temperaturę do 210º i pieczemy bajgle przez 10 – 15 minut.
Smacznego!