Kolejna sałatka „zamiast”. Zamiast ziemniaków, frytek, klusek czy ryżu. Do mięsa, ale genialna również jako danie samodzielne.
Lekka, szybka do przygotowania. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 – 3 dni, więc spokojnie można przygotować więcej i nie martwić się nadmiarem.
Składniki:
60 dkg zielonej fasolki
10 zielonych oliwek – można dodać również 10 czarnych lub kalamata, jeśli mamy
8 – 10 suszonych pomidorów
łyżka płatków migdałowych
łyżka zielonej kolendry lub pietruszki
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy – można użyć zalewy z pomidorów
gomashio – można zastąpić solą morską
pieprz młotkowany lub grubo zmielony
- Fasolkę gotujemy przez ok. 10 – 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy ponownie do odcedzenia.
- Pomidory i oliwki kroimy w plasterki.
- Płatki migdałowe prażymy na patelni.
- Kolendrę siekamy.
- Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i mieszamy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy oliwę, gomashio i pieprz. Mieszamy.
- Sosem polewamy sałatkę.
Smacznego!
(Visited 702 times, 1 visits today)
bardzo fajny pomysł na wykorzystanie fasolki 🙂