Każda dieta, nawet zdroworozsądkowa, nakazuje ograniczyć ziemniaki, białe pieczywo, pszenne makarony.
Jednak nieudany romans z dietą Dukana nauczył mnie, że mięso, bez warzywnych dodatków jest absolutnie niestrawne. Co zatem do mięsa, by zjeść smacznie i zdrowo?
Peany na temat buraków już kilkakrotnie pisałam, więc nie będę Was zanudzać, jednak zamiast ziemniaków mamy dziś buraki. W towarzystwie sałat i koziego sera. Uwaga! Potrawa może zawierać śladowe ilości orzechów.
Składniki:
4 – 5 niedużych buraków – ugotowanych i obranych
100 g koziej fety (można zastąpić zwykła fetą)
2 szklanki sałaty
garść prażonych orzechów – można zastąpić orzechami prażonymi w karmelu lub soli
vinegret balsamiczny:
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
- Ugotowane wcześniej (lub pieczone w folii, piekarniku) buraki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostki.
- Sałaty myjemy, osuszamy, palcami rozrywamy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski.
- Dodajemy buraki, fetę oraz orzechy.
- Składniki sosu mieszamy i polewamy nim sałatkę.
Proste, szybkie, smaczne. Smacznego!