Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/bluerave/domains/blueraven.pl/public_html/wp-content/plugins/qtranslate-x/qtranslate_frontend.php on line 497
Sałatka ziemniaczana z jajkami – Gotuj z Blue Raven

Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Sałatka ziemniaczana z jajkami

03/12/13 by

sałatka 6a

Czas przedświąteczny to okres nie tylko gorączkowych zakupów, świątecznych przygotowań i planów, ale też okres postu. W moim domu ów post oznaczał piątkowe ziemniaczki w mundurkach z marynowanym śledziem. Ziemniaczki okraszone masłem, a śledź pod śmietanową pierzynką.

Tak naprawdę nikt nie spodziewał się, że, zamiast umartwiać się, z niecierpliwością będziemy czekać na te postne obiady.

Śledź marynowany w occie, gęsty jogurt zamiast śmietany, to i zamiast zwykłych ziemniaków – sałatka.

Ziemniaki są warzywem bardzo ubogim, jeśli weźmiemy pod uwagę wartości odżywcze. 18% to węglowodany – przede wszystkim skrobia, 2% białka, 1,5% to składniki mineralne – potas, wapń, fosfor, żelazo. Jeśli możemy wybrać, staramy się wybierać ziemniaki o miąższu żółtym – odznaczają się wyższą zawartością karotenoidów.

Jadalne są jedynie bulwy, cała część naziemna zawiera solaninę, która nie tylko jest trująca, ale i wykazuje działania rakotwórcze.

Pamiętajmy również, że większość składników odżywczych znajduje się pod skórką, dlatego też jemy ziemniaki ze skórką (jeśli jest ładna oraz w przypadku młodych ziemniaków) albo obieramy bardzo cienko. Dziś jednak, w sałatce, opcja trzecia – ziemniaki w mundurkach.

Składniki:

10 – 12 małych ziemniaków

4 jajka

do podania:

zielona cebulka lub szczypiorek

sól morska

świeżo zmielony pieprz

oliwa orzechowa

Wykonanie:

  • Ziemniaki myjemy, nakłuwamy widelcem w dwóch, trzech miejscach, wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości.
  • Jajka gotujemy na półtwardo. Obieramy.
  • Ugotowane ziemniaki dzielimy na części. Jeśli skórka jest bardzo twarda – obieramy ziemniaki. Wkładamy do miseczki.
  • Obrane jajka dzielimy na ćwiartki, dodajemy do ziemniaków.
  • Całość skrapiamy oliwą (możemy zamiast oliwy użyć masła), doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec posypujemy zieloną cebulką.

Sałatka świetnie sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do postnego śledzia czy wędzonego łososia.

Smacznego!

(Visited 213 times, 1 visits today)
Posted in: Warzywa i owoce, Wegetariańskie Tagged: jajka, sałatka, ziemniak
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2023 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com