Zupa porowa, wg guru polskiej kuchni Lucyny Ćwierczakiewiczowej, „u nas mało znana, tam zaś [w Paryżu] jest na porządku dziennym”. Jako zupa postna idealnie wpisuje się w okres przedświąteczny.
Tom Kha to mocno doprawiona, ostra zupa wywodząca się z kuchni tajskiej. Jej bazą jest galagal (często zastępowany łatwiej dostępnym w Europie imbirem), trawa cytrynowa, liście kaffiru i mleko kokosowe. W zależności od dodatków uzyskujemy: tom kha thale – krewetki; tom kha het – grzyby, pieczarki; tom kha mu – wieprzowina albo tom kha taohu – tofu. Nie mam pojęcia jak nazwać ten rodzaj… zostaje więc Porowa Tom Kha.
Por powinien być składnikiem każdej diety odchudzającej lub oczyszczającej. Sam jest nisko kaloryczny – 30 kcal na 100g, ale dodatkowo działa odtruwająco, zaleca się go w przypadkach zatruć pokarmowych, niestrawności czy nawet nadmiaru ołowiu. Przyspiesza wchłanianie tłuszczów i cukrów.
Ma wprawdzie mniej błonnika niż czosnek, ale też można zjeść go zdecydowanie więcej.
Zielona część pora jest ostrzejsza w smaku, ale zawiera więcej witamin: A, witaminy z grupy B, a także witaminy C i E.
Por to także źródło soli mineralnych, zwłaszcza wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Syrop z pora, podobnie jak cebulowy, łagodzi kaszel, ułatwia odrywanie flegmy, zmniejsza ból i obrzęk gardła.
Nic tylko porywać się na pora!
Składniki:
2 duże pory
1,5l bulionu warzywnego
3 cm świeżego korzenia imbiru
5 liści kaffiru
1 cebula (najlepiej czosnkowa, jeśli nie mamy może być zwykła cebula lub szalotki)
2 łodygi trawy cytrynowej – lub 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
szczypta proszku chilli
sok z połowy limonki
1 łyżka brązowego cukru
400 mln mleka kokosowego
do podania:
prażone płatki migdałów
czarny ryż
Wykonanie:
- Trawę cytrynową obieramy z zewnętrznych łodyg, pozostawiając jedynie biały środek. Kroimy na kawałki ok. 5 cm, lekko rozgniatamy nożem. Imbir kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę na ćwiartki.
- DO garnka wlewamy bulion i dodajemy trawę cytrynową, imbir, połowę cebuli, liście kaffiru. Zagotowujemy, a następnie na małym ogniu gotujemy ok. 45 minut.
- Wywar odcedzamy i wyrzucamy trawę cytrynową, cebulę, liście kaffiru i imbir.
- Pora oczyszczamy, odcinamy najbardziej zieloną część, a białą i jasnozieloną kroimy na 5 cm części, wkładamy do bulionu.
- Dodajemy cukier, sok z limonki, chilli, drugą połowę cebuli. Gotujemy ok. 15 minut, póki por nie zmięknie.
- Zupę dokładnie miksujemy.
- Dodajemy mleczko kokosowe i całość gotujemy przez ok. 10 minut
Podajemy z czarnym ryżem, a zupę posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!