Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Porowa Tom Kha

05/12/13 by

porowa 1

Zupa porowa, wg guru polskiej kuchni Lucyny Ćwierczakiewiczowej, „u nas mało znana, tam zaś [w Paryżu] jest na porządku dziennym”. Jako zupa postna idealnie wpisuje się w okres przedświąteczny.

Tom Kha to mocno doprawiona, ostra zupa wywodząca się z kuchni tajskiej. Jej bazą jest galagal (często zastępowany łatwiej dostępnym w Europie imbirem), trawa cytrynowa, liście kaffiru i mleko kokosowe. W zależności od dodatków uzyskujemy: tom kha thale – krewetki; tom kha het – grzyby, pieczarki; tom kha mu – wieprzowina albo tom kha taohu – tofu. Nie mam pojęcia jak nazwać ten rodzaj… zostaje więc Porowa Tom Kha.

Por powinien być składnikiem każdej diety odchudzającej lub oczyszczającej. Sam jest nisko kaloryczny – 30 kcal na 100g, ale dodatkowo działa odtruwająco, zaleca się go w przypadkach zatruć pokarmowych, niestrawności czy nawet nadmiaru ołowiu. Przyspiesza wchłanianie tłuszczów i cukrów.

Ma wprawdzie mniej błonnika niż czosnek, ale też można zjeść go zdecydowanie więcej.

Zielona część pora jest ostrzejsza w smaku, ale zawiera więcej witamin:  A, witaminy z grupy B, a także witaminy C i E.

Por to także źródło soli mineralnych, zwłaszcza wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Syrop z pora, podobnie jak cebulowy, łagodzi kaszel, ułatwia odrywanie flegmy, zmniejsza ból i obrzęk gardła.

Nic tylko porywać się na pora!

Składniki:

2 duże pory

1,5l bulionu warzywnego

3 cm świeżego korzenia imbiru

5 liści kaffiru

1 cebula (najlepiej czosnkowa, jeśli nie mamy może być zwykła cebula lub szalotki)

2 łodygi trawy cytrynowej – lub 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej

szczypta proszku chilli

sok z połowy limonki

1 łyżka brązowego cukru

400 mln mleka kokosowego

do podania:

prażone płatki migdałów

czarny ryż

Wykonanie:

  • Trawę cytrynową obieramy z zewnętrznych łodyg, pozostawiając jedynie biały środek. Kroimy na kawałki ok. 5 cm, lekko rozgniatamy nożem. Imbir kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę na ćwiartki.
  • DO garnka wlewamy bulion i dodajemy trawę cytrynową, imbir, połowę cebuli, liście kaffiru. Zagotowujemy, a następnie na małym ogniu gotujemy ok. 45 minut.
  • Wywar odcedzamy i wyrzucamy trawę cytrynową, cebulę, liście kaffiru i imbir.
  • Pora oczyszczamy, odcinamy najbardziej zieloną część, a białą i jasnozieloną kroimy na 5 cm części, wkładamy do bulionu.
  • Dodajemy cukier, sok z limonki, chilli, drugą połowę cebuli. Gotujemy ok. 15 minut, póki por nie zmięknie.
  • Zupę dokładnie miksujemy.
  • Dodajemy mleczko kokosowe i całość gotujemy przez ok. 10 minut

Podajemy z czarnym ryżem, a zupę posypujemy płatkami migdałowymi.

Smacznego!

(Visited 324 times, 1 visits today)
Posted in: Zupy Tagged: por, zupa
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2023 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com