Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

Polędwica wieprzowa marynowana w sherry podana na czarnym ryżu z sosem z gorgonzoli

01/03/13 by

DSC_0413

Niejednokrotnie słyszałam, że dania prezentowane przeze mnie na stronie są zbyt wyrafinowane, zbyt skomplikowane, a nawet przesadzone.

I trochę boje się reakcji na dzisiejszy przepis. Bo, choć w mojej ocenie jest to danie z cyklu „robi się samo”, to tytuł postu może odstraszać.

Mam jednak nadzieję, że dotrwacie ze mną do końca przepisu.

 

Składniki:

0,5 kg polędwicy wieprzowej

 

marynata:

3 łyżki sherry

3 łyżki zalewy figowej (można zastąpić miodem, byle nie wielokwiatowym – jest zbyt słodki)

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki świeżego imbiru (startego)

1 ząbek czosnku

 

sos:

120 g gorgonzoli

100 ml słodkiej śmietany 30%

 

1 szklanka czarnego ryżu

1 łyżka oliwy z oliwek

szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu

 

Wykonanie:

  • Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty.
  • Polędwicę czyścimy, kroimy w plastry, lekko rozbijamy ręką. Plastry wkładamy do miski i zalewamy marynatą. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. (Jeśli używamy tej marynaty do schabu, karczku lub polędwicy wołowej – musimy wydłużyć czas marynowania do 1 godziny.)
  • Ryż płuczemy zimną wodą. Wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, dodajemy odrobinę soli i gotujemy pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez 30 minut. Ugotowany ryż odlewamy.
  • Śmietankę podgrzewamy w rondelku, pilnując by nie zawrzała. Do gorącej śmietanki wkładamy ser gorgonzola i powoli rozpuszczamy go, co jakiś czas mieszając.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy na niej wyjetą z marynaty polędwicę.
  • Ryż układamy na talerzach, na nim plastry usmażonej polędwicy, polewamy sosem serowym. Całość można posypać odrobiną grubo zmielonego czarnego pieprzu.

 

Smacznego!

(Visited 306 times, 1 visits today)
Posted in: Mięsa Tagged: czarny ryż, gorgonzola, marynata, sherry, sos
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2023 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com