Zima się rozbestwia. Śnieg, mróz, dujawica. Zimno wszędzie, nawet teraz siedzę pod kocem, chroniąc się przed wspomnieniem o wycieczce do sklepu.
Jedyne, czemu sprzyja taka zima, to komponowanie rozgrzewających dań. „Pomysł na… węgierską zupę gulaszową” Winiar chodził za mną już od dawna, ale… tak naprawdę jak inaczej można przygotować zupę gulaszową?
Nie byłam zbyt twórcza, przygotowałam najbardziej tradycyjną gulaszową jaką można sobie wyobrazić. Korzenną, pachnącą jałowcem i papryką. Zrobiłam nawet kluseczki csipetke. Zgodnie z tradycją.
Składniki:
„Pomysł na… węgierską zupę gulaszową” Winiar
300g udźca wołowego
2 żółte papryki
2 czerwone papryki
1 duży por
0,5 l piwa ciemnego („Korzenne”)
2 łyżki aivaru
0,5 łyżeczki wędzonej papryki
0,5 łyżeczki mielonego jałowca
0,5 łyżeczki mieszanki soli z czarnuszką
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oleju carotino (75% oleju rzepakowego + 25% oleju palmowego)
csipetke:
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
- Paprykę, jałowiec, czarnuszkę z solą mieszamy.
- Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Wsypujemy mieszankę przypraw i mieszamy tak, by każdy kawałek mięsa był nią pokryty.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso.
- Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, opłukujemy z pestek i kroimy w paski. Pora czyścimy i kroimy w plasterki.
- Zbrązowione mięso przekładamy do garnka, a na patelni podsmażamy pora i paprykę. Smażymy ok. 3 minut, często mieszając, by warzywa zebrały z patelni pozostawione przez mięso „smaczki”. Przekładamy do garnka z mięsem.
- Zawartość większej saszetki „Pomysłu…” rozpuszczamy w piwie i wlewamy do mięsa z warzywami. Dodajemy aivar i dolewamy szklankę wody. Całość gotujemy ok. 30 minut na średnim ogniu.
- Dodajemy zawartość mniejszej saszetki „Pomysłu…” oraz ocet balsamiczny. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.
Kluseczki csipetke są banalnie proste, choć wykonanie ich zajmuje sporo czasu.
- Żółtka mieszamy z mąką do uzyskania twardego ciasta. W razie potrzeby dodajemy odrobinę białka.
- Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy kuleczki wielkości ziaren grochu. (To najbardziej czasochłonna część pracy)
- Odkładamy na ściereczce do przeschnięcia.
- Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 5 minut.
- Następnie odcedzamy dokładnie i dorzucamy kluseczki do zupy gulaszowej. Całość gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy.
Smacznego!