Zamiast karpia był sandacz. I, jak to zwykle w rodzinach bywa, okazało się, że powinien być karp. I to smażony, z patelni, a nie pieczony. I w bułce tartej, a nie w migdałach! O!
Jednak, w odróżnieniu od karpia, sandacz jest mięsem chudym, o neutralnym smaku. Jak łosoś jest też rybą wdzięczną, szybko łapie przyprawy i sosy. Warto spróbować, choć nie jest to ryba tania.
Składniki:
1 kg sandacza (filet ze skórą)
2 średnie cebule
sól
pieprz czarny
migdałowa posypka:
10 łyżek migdałów
10 łyżek otrębów pszennych
1 średnia cebula czosnkowa
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka otartej skórki cytryny
4 łyżki natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól
pieprz czarny
Wykonanie:
- Dzień wcześniej oprawiamy sandacza wycinając ości, czyszcząc skórę z łusek, odcinając płetwy. Tak przygotowaną rybę przekładamy na talerz i posypujemy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy plastry cebuli (nie musi być ładnie pokrojona, wyrzucimy ją nastepnego dnia). Rybę wstawiamy na noc do lodówki.
- Migdały namaczamy we wrzątku, obieramy ze skórek i mielimy.
- Otręby wykładamy na rozgrzaną (i suchą) patelnię, prażymy.
- Cebulę bardzo drobno siekamy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Wszystko mieszamy razem, dodając skórkę z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. W razie potrzeby dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, żeby uzyskać konsystencję zwartej masy.
- Rybę wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy cebulę, a skórę sandacza smarujemy cieniutką warstwą oliwy.
- Masę migdałową wykładamy na sandacza i wgniatamy ją w mięso. Musimy to robić na tyle lekko, by nie uszkodzić mięsa, ale zdecydowanie, żeby migdały "przykleiły się" do niego.
- Ostrym nożem kroimy filet na paski i przekładamy je na tackę grillową (blachę wyłożoną folią alumioniową).
- Piekarnik rozgrzewamy do 200o
- Pieczemy przez ok. 10 minut. Sprawdzamy i jeśli trzeba pieczemy jeszcze przez 5 minut (mój kawałek był naprawdę mocno zbudowany i wymagał pełnych 15 minut). A następnie włączamy grzanie jedynie z góry i dopiekamy migdały, aż będą ładnie przyrumienione.
Smacznego!
(Visited 1 373 times, 1 visits today)