Dziś to zdecydowanie obiad zatytułowany „mam tylko godzinę!”. Wszystkie składniki były w domu, po nic nie trzeba było biegać i w ciągu 40 minut obiad podano.
Jak w przypadku większości makaronów, jedyne, co nas ogranicza, to zawartość lodówki.
Składniki:
makaron razowy świderki
1 pierś z kurczaka
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 łyżeczka sezamu
0,5 łyżeczki czarnuszki
2 łyżki parmezanu
przyprawy:
wędzona papryka
kurkuma
biały pieprz
1 łyżka sosu sojowego
opcjonalnie oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Pierś z kurczaka czyścimy, kroimy na wąskie paski. Paprykę wędzoną, kurkumę i pieprz mieszamy i dodajemy do kurczaka. Mieszamy tak, by wszystkie kawałeczki były pokryte przyprawami. Odstawiamy na chwilę.
- Czarnuszkę i sezam wysypujemy na suchą patelnię i prażymy aż do zbrązowienia sezamu. Po czym zsypujemy do miseczki.
- W razie konieczności na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy kurczaka. Od czasu do czasu mieszamy, pilnując, żeby się nie przypalił. Po zbrązowieniu (kolor będzie delikatny, bo kurkuma barwi na żółto) zdejmujemy z patelni.
- W tym czasie obieramy paprykę, kroimy w paseczki. Wsypujemy na patelnię po kurczaku i smażymy aż papryka zacznie stawać się szklista.
- Do papryki dodajemy kurczaka oraz sos sojowy i smażymy jeszcze chwilkę.
- Gotujemy makaron al dente, odlewamy.
- Makaron na talerzach posypujemy parmezanem, dodajemy paprykę z kurczakiem, całość posypujemy sezamem i czarnuszką. Podajemy natychmiast.
Smacznego!
(Visited 785 times, 1 visits today)
szybkie i apetyczne! 🙂