Tradycyjnie poniedziałek jest polskim dniem zupy pomidorowej. Z niedzieli zostaje aromatyczny rosół. W szafce ryż szeleści ziarenkami. I ja poddałam się presji tradycji.
Jednak pomidorową robiłam zgodnie z tym przepisem: http://blueraven.pl/2013/01/paprykowa-pomidorowa-zapiekana-z-mozzarella/ – bez zapiekania, jest równie dobra, zapewniam. I co do niej? Zachciało mi się bagietek.
To ciasto ma wielką zaletę – jest szybkie, nie wymaga dużo pracy, praktycznie robi się samo. Jednak trzeba pomyśleć o nim dzień wcześniej, gdyż leżakuje 12 godzin.
Składniki:
400 g mąki – ja użyłam mieszanki 100 g mąki pszennej zwykłej, 100 g mąki tortowej, 100 g mąki do pizzy i 100 g zmielonych na mąkę otrębów pszennych (przy okazji zużywając resztki mąki kupionej z okazji Świąt)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru (użyłam brązowego cukru, jednak można dać zwykły biały kryształ)
15 g świeżych drożdży
ok. 180 – 200 ml letniej, przegotowanej wody
otręby pszenne do posypania ciasta
oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Składniki szybko mieszamy mikserem. Ciasto będzie klejące i dość gęste.
- Z wierzchu ciasto smarujemy cieniutką warstwą oliwy z oliwek, przykrywamy miskę lnianą ściereczką i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce. Ciasto leżakuje 12 godzin (maksymalnie 18).
- Lnianą ściereczkę rozkładamy na blacie i posypujemy otrębami. Stolnicę lub blat kuchenny podsypujemy mąką i wyjmujemy ostrożnie ciasto. Formujemy z niego kulę, zbierając brzegi ciasta. Przekładamy na ściereczkę, przykrywamy luźnymi bokami śzmatki o dstawiamy na 1 – 2 godzin.
- Piekarnik rozgrzewamy do 250o
- Blachę smarujemy oliwą.
- Ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i dzielimy wzdłuż na cztery części. Tak, by uformować rulony ciasta. Przenosimy je ostrożnie na blachę, w razie potrzeby kształtując dodatkowo dłońmi. Smarujemy leciutko oliwą po wierzchu.
- Pieczemy ok. 20 minut
Bagietki są pyszne na gorąco i na zimno. Z masłem, z serkiem, bez niczego. Po prostu domowe, własne pieczywo.
Smacznego!