Gotuj z Blue Raven

  • Kategorie
  • Kontakt
  • Spis alfabetyczny
  • O mnie
  • Zielnik
    • Czarnuszka
    • Czubrica
    • Goździki
    • Imbir lekarski (mielony)
    • Kolendra siewna
    • Kurkuma
    • Papryka słodka
    • Papryka wędzona (pimiento, cherry chilli paprika)
    • Pieprz czarny (młotkowany z kolendrą)

„Świąteczny niekarp” czyli Łosoś z karmelizowaną czerwoną cebulą i wędzoną śliwką

17/12/12 by

Nie lubię karpia. Zresztą, tak naprawdę, nie znam ani jednej osoby, która lubiłaby karpia. Wszyscy zgadzają się, że na Wigilię karp musi być, ale nikt nie chce go bez okazji.

Nie dziwię się. Karp jest tłusty, ma posmak mułu, którego nie zabija zadna ilość cebuli i smakuje niczym szczególnym.

A na Wigilię musi być ryba. Wprawdzie słodkowodna, ale i tak wybór jest szeroki niczym delta Nilu. Tak samo jak decyzja „jak podać” ową rybę.

Dziś proponuję fileciki z łososia (w Wigilię zastąpić go powinien sandacz) z karmelizowaną czerwoną cebulą i wędzoną śliwką.

Danie proste w przygotowaniu i wyrafinowane w smaku.

 

 

Składniki (na dwie osoby):

 

500 g łososia

12 wędzonych śliwek

2 czerwone cebule

50 m śliwowicy

różowa sól himalajska

czarny pieprz

kilka ziaren kolendry

 

łyżeczka miodu gryczanego

łyżeczka octu balsamicznego

masło

 

Wykonanie:

  • Czerwoną cebulę obieramy, kroimy w plastry i smażymy na maśle. Do karmelizowania używamy patelni „przywierającej”. Gdy cebula zbrązowieje, dodajemy łyżeczkę miodu i ocet. Smażymy cebulę do całkowitego odparowania płynów. Mieszamy rzadko, pozwalając cebuli złapać się patelni i zebrać smaki.
  • Łososia myjemy w zimnej wodzie, pęsetą usuwamy ości, odcinamy ewentualne pozostałości skóry. Dzielimy na 4 „paluszki”, każdy ok. 3 cm szerokości.
  • W moździerzu rozbijamy pieprz i ziarna kolendry.
  • Folie aluminiową smarujemy lekko masłem, układamy na niej rybę. Łososia posypujemy solą i rozbitym w moździerzu pieprzem z kolendrą , a następnie układamy rozcięte śliwki (3 na każdym filecie) i cebulę. Całość polewamy śliwowicą – ok. pół łyżeczki.
  • Folię zwijamy, tworząc szczelną paczuszkę. Jeśli nie jesteśmy pewni szczelności – zawijamy w drugą warstwę folii.
  • Paczuszki układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200o. Gotujemy wodę. Wrzątkiem zalewamy paczuszki z rybą – tak, aby woda sięgała mniej więcej do połowy wysokości paczuszki. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 – 20 minut.

Smacznego!

 

(Visited 629 times, 1 visits today)
Posted in: Boże Narodzenie, Ryby Tagged: Boże Narodzenie
  • Polski (pl)Polski
  • English (en)English

  Nasz RSS

Ostatnie wpisy

  • Pasztet z marchwi, pestek słonecznika i dyni
  • Idealny wege rosół
  • Janija, czyli gulasz po serbsku
  • Bulwa Nać!
  • Pasta z Jasia, do smarowania

Top lista

  • Zamienniki ziół i przypraw 17 października 2016   Czasem zdarza się, że znajdujemy świetny przepis, mamy wszystko…
  • Zielony irlandzki chleb na sodzie 10 marca 2015 Widzicie ten kolor?! Widzicie?! Absolutnie doskonała zieleń. I ta skórka,…
  • Domowy jogurt kokosowy (bez jogurtownicy) 15 lipca 2016   Długo zastanawiałam się nad tym, czy wrzucać na bloga…
  • Czarne bułeczki drożdżowe 27 stycznia 2015 Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie…
  • Wegański wędzony łosoś z marchewki 8 marca 2017   Zdarza się Wam czasem, że jesteście nadzwyczaj zajęci, nie…

Grafinki

durszlak.pl
myTaste.pl
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Follow
my finding vegan gallery

Duma fotografa ;)

my foodgawker gallery
my photos on tastespotting

Najnowsze komentarze

  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • ango - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!
  • mojewypiekiinietylko - Bulwa Nać!
  • Blue Raven - Bulwa Nać!

Polecane

Archiwa

Kategorie

  • AIP (4)
  • Bez glutenu (62)
  • Bez mleka (94)
  • Boże Narodzenie (10)
  • Dania jednogarnkowe (51)
  • Desery (27)
  • foto (1)
  • Inne (8)
  • Kluski i makarony (29)
  • Pasty i pasztety (12)
  • Pieczywo (43)
  • Przyprawy (1)
  • Serki i mleka bez nabiału (8)
  • Sosy i dressingi (6)
  • Tarty frittaty zapiekanki (1)
  • Walentynki (3)
  • Warzywa i owoce (110)
  • Wegańskie (170)
  • Wegańskie mięsa wędliny i ryby (1)
  • Wegetariańskie (151)
  • Wielkanoc (13)
  • Zielnik (7)
  • Zupy (35)

Chmurka tagów

agar agar aioli aip ajwar aloo gobi awokado Badische Schupfnudeln bagietka baharat bajgle bakłażan banan baozi barszcz czerwony barszcz wigilijny batat bekon besan bez cukru bezglutenowe bezglutenowy bez jajek bez mleka bez nabiału bez pieczenia biały ser boczniaki botwinka Boże Narodzenie brazylia brokuł brukselka bryndza brzoskwinia bulgur burak burger bułka bób cebula chilli chimichurri chleb chleb bananowy chutney chłodnik ciastka ciasto drożdżowe ciasto francuskie cicierzyca ciecierzyca cobbler coulis cukinia curry cydr cytryna czarnuszka czarny ryż czekolada czosnek dal deser detoks detoks cukrowy dhal dieta dip do chleba domowa medycyna do obiadu dukan dynia edamame falafel farofa fasola fatayer feta figa frittata galaretka gnocchi gomashio gorgonzola granat grill groszek zielony gruszka grzanki grzyby grzyby leśne gulasz gąszcz herbata hua juan hummus imbir jabłka jajecznica jajka jeżyny jogurt kaczka kalafior kalarepka kapusta karmelizowana cebula kasza gryczana kisiel kiszona kapusta klops klopsiki kluski kluski ziemniaczane kolacja koperek kopytka kozi ser kołacz krakersy kruche ciastka kukurydza kurki kuskus kwaśne mleko laffa lazania limonka lubczyk mac'n'cheese majonez wegański makaron maliny mango marchew marynata matcha maślanka melasa mielone migdały miód mięta mleko kokosowe moqueca muffinki mus młoda kapusta naan nadziewane warzywa naleśniki na parze nerkowce niebieski ser obiad ogórek oliwki omlet orkisz orzechy laskowe otręby owoce paleo paluszki papryka pascha passata pasta pasztet pestki dyni pesto pieczarki pieczone warzywa pieczywo pierogi pietruszka piwo pizza placki ziemniaczane polenta pomarańcza pomidor poori por portobello precel przekąska przekąski przyprawy płaski chleb quinoa racuchy ragout raita raw risotto rosół rozmaryn rukola ruskie rzodkiewka róża sandacz sałata sałatka scones ser kozi sernik ser pleśniowy sezam share week sheperd's pie sherry shichimi togarashi smażony chleb smoothie soczewica sok sos sos balsamiczny sos czosnkowy sos sojowy spaghetti stek superfood surówka suszone pomidory syrop szparagi szpinak słonecznik tahini tapioka tarta teriyaki tofu truskawki tzatziki vichyssoise walentynki warzywa zapiekane wegańska Wielkanoc/vegan Easter wegański wegański nabiał wege wielkanoc winegret zakwas zapiekanka zatar ziarna zielnik zielona fasolka zielone warzywa ziemniak ziemniaki zupa ananas masło orzechowe pieczywo wegański česneková łosoś śliwka śliwka wędzona śniadanie żurawina życzenia żyto

Sklepchemia.pl

Chemia profesjonalna

Nasz RSS

 Subskrybuj

Copyright © 2023 Gotuj z Blue Raven.

Delicious WordPress Theme by themehall.com