Zostały mi młodziutkie, zielono-żółte listki szpinaku. W sam raz na sałatkę. Ale co do niej?
Na myśl przychodzą meksykańskie smaki – bardzo ostre, podprawione słodyczą i owocowym aromatem. Tak, jak indyk w czekoladzie. Ale to jednak zdaje się być zbyt intensywne w połączeniu z kwaskowym szpinakiem.
A potem, w sklepie, zauważyłam polędwicę wieprzową i już wiedziałam. Pomarańcza, wieprzowina, chilli. Wszystko to, czego mi potrzeba.
Uwaga!
Podane proporcje są dla osób naprawdę lubiących ostre dania. Ja miałam problem z dokończeniem sosu. Mój mąż wręcz przeciwnie, niemal oblizywał talerze.
Składniki:
0,5 kg polędwicy wieprzowej
sok z jednej dużej pomarańczy
2 łyżki miodu leśnego
1 łyżka chilli
oliwa z oliwek
sól morska
Wykonanie:
- Polędwicę kroimy w plastry, lekko rozbijamy dłonią.
- Sok z pomarańczy, miód i chilli mieszamy ze sobą. Do marynaty wkładamy plastry polędwicy na ok. 2 godziny.
- Mięso wyjmujemy z marynaty, smażymy na patelni (bez tłuszczu) odparowywując płyn.
- Gdy odparuje, smarujemy patelnię oliwą z oliwek i smażymy mięso z obu stron po ok. 2 minuty. Podsmażoną stronę posypujemy lekko solą morską.
- Mięso zdejmujemy z patelni i przykrywamy folią aluminiową (by nie przestygło zbytnio). Na patelnię wylewamy resztę marynaty i szybko gotujemy do zgęstnienia. Gotowym sosem polewamy polędwiczki.
Szybka i łagodna sałatka ze szpinaku:
2 garści drobnych liści ze szpinaku
pęczek rzodkiewek
mozzarella (kulka)
sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
świeżo zmielony biały pieprz
sól morska
płatki zielonej papryki
- Rzodkiewkę myjemy i kroimy na ćwiartki.
- Szpinak (oczyszczony i osuszony) przekładamy do miski. Dodajemy rzodkiewkę i pokrojoną w kostkę mozzarellę.
- Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy sałatkę.
Smacznego!
Coś dla mnie,bardzo lubie ostre dania 🙂