Kurczak tandoori to tradycyjne danie hinduskie. Jego nazwa wzięła się od naczynia, w którym było przygotowywane – glinianego tandoor.
Kurczaka marynujemy w jogurcie z dodatkiem mieszanki przypraw, które noszą nazwę tandoori masala. O ile w Pakistanie, Indiach czy Bangladeszu danie to jest mocno pikantne – opiera się na chilli, to po emigracji do Europy zdecydowanie złagodniało. Tradycyjnie danie przygotowuje się w tandoor lub innym ceramicznym naczyniu do zapiekania, jednak tak marynowanego kurczaka możemy spokojnie upiec na grillu.
Składniki:
tandoori masala:
1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżka cayenne
1 łyżka soli
2 łyżki świeżej i posiekanej bazylii
2 łyżki zmielonej kolendry
2 łyżki kminu rzymskiego (rozgniecionego w moździerzu)
2 łyżki świeżego i startego imbiru
5 ząbków czosnku (obranego i przeciśniętego przez praskę)
1 łyżeczka garam masala
0,5 l naturalnego jogurtu
2 piersi z kurczaka
nadzienie:
100 g świeżego szpinaku
250 g chudego białego sera
pieprz czarny
sól
Wykonanie:
-
Szpinak siekamy na niewielkie kawałki.
-
Biały ser i szpinak ucieramy na masę, dodając pieprz i sól, a w razie potrzeby odrobinę jogurtu.
-
Tandoori masala przesypujemy do jogurtu i za pomocą miksera mieszamy aż jogurt przyjmie jednolitą lekko różową barwę. Sprawdzamy czy nie powstały grudki i w razie potrzeby rozbijamy je mikserem.
-
Piersi z kurczaka oczyszczamy i ostrym nożem wycinamy w nich kieszonkę. Dzięki temu marynata przeniknie do środka kurczaka.
-
Naciętego kurczaka wkładamy do jogurtu, całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2h.
-
Piersi nadziewamy serem ze szpinakiem (nie omywamy z marynaty) i odkładamy na takę do grillowania (lub grilla – jeśli mamy).
-
Piekarnik rozgrzewamy do 180o i pieczemy w nim kurczaka ok. 30 minut
Smacznego!