Zielonego kalafiora znalazłam kompletnym przypadkiem i nie bardzo wiedziałam co z nim zrobić. Szczególnie, że popsuł mi przygotowane wcześniej menu.
Ale najprostsze jest najlepsze, więc kalafior został poddany jedynie minimalistycznym zabiegom. A do tego kawałki kurczaka marynowane w sosie sojowym. Pychota!
Tak przygotowany kurczak jest też w pełni zgodny z dietą Dukana.
Składniki:
zielony kalafior
mała czerwona cebula
pierś z kurczaka (podwójna)
Czosnkowy vinegraitte do kalafiora:
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżka miodu
pieprz zielony
Marynata do kurczaka:
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru trzcinowego
3 łyżki soku pomarańczowego
2 ząbki czosnku
pieprz czarny
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
pieprz cayenne
Wykonanie:
- Czosnek rozdrabniamy w prasce. Łączymy składniki marynaty, odstawiamy na chwilę.
- Kurczaka oczyszczamy z błon, kostek, tłuszczu. Kroimy na niezbyt drobną kostkę. Zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
- Czosnek rozdrabniamy i łączymy z pozostałymi składnikami vinegraitte. Najlepiej połączyć je w słoiczku, który zamkniety odstawiamy do lodówki.
- Kalafiora ostrożnie dzielimy na różyczki. Myjemy i obgotowujemy w parowarze ok. 7 – 10 min. Odsączonego i przestudzonego kalafiora lekko solimy i smażymy na patelni. Ma być chrupki. Gotowego posypujemy drobno posiekaną czerwoną cebulą i polewamy sosem czosnkowym.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka.
Smacznego!
ten kalafior to Romanesco – delikatniejszy niż biały kalafior, a do tego pięknie wygląda na talerzu. Znam go doskonale od lat, jest też coraz częściej w sprzedaży.